Geoponoi.Gr

Ανθόπτωση: Αιτίες και λύσεις

Είτε είστε επαγγελματίας αγρότης, είτε ερασιτέχνης κηπουρός, σίγουρα έχετε παρατηρήσει πολλές φορές τα άνθη των φυτών σας να πέφτουν ή μπουμπούκια να μην ανοίγουν και να πέφτουν.

Πολλά φυτά βάση της φυσιολογίας τους ρίχνουν τα αρσενικά άνθη μετά από μερικές μέρες όταν ανοίξουν, δεν αναφερόμαστε σε αυτό το φαινόμενο.

Οι αιτίες της ανθόπτωσης είναι πολλές, πολλοί παράγοντες δρουν σε αυτήν την κατεύθυνση είτε μόνοι τους, είτε μαζί.

Η μη επικονίαση των φυτών. Η μείωση των πληθυσμών των εντόμων επικονιαστών παίζει σημαντικό ρόλο μερικές φορές, μία λύση είναι να μην ψεκάζουμε μετά της 11 τo πρωί έως το απόγευμα που βγαίνουν κυρίως τα έντομα επικονιαστές.

Η θερμοκρασία είναι ένας καθοριστικός παράγοντας πτώσης ανθέων, οι θερμοκρασιακές διακυμάνσεις παίζουν σημαντικό ρόλο, θερμοκρασίες άνω των 30 ° C την ημέρα και κάτω από 12 ° C την νύχτα οδηγούν σε ανθοπτώσεις υγειών φυτών.  Λύση για αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει αλλά μπορεί να βοηθήσει να έχουμε μικρότερα προβλήματα σε αυτές τις θερμοκρασιακές μεταβολές αν είναι τα φυτά μας υγιή και κυρίως η μη έλλειψη τους σε θρεπτικά συστατικά ώστε να αντέξουν σε αυτό το θερμοκρασιακό στρες.

Υγρασία εδάφους κατά την διάρκεια της ανθοφορίας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, μόνη της και με συνδυασμό με τους προηγούμενους παράγοντες (θερμοκρασία), μία λύση είναι το “καλό” πότισμα.

Ο μη επαρκής φωτισμός μπορεί να βοηθήσει στο να πέσουν λουλούδια. Κυρίως το παρατηρούμε σε φυτά που σκιάζονται από δέντρα ή σκέπαστρα, η λύση βρίσκεται στην κατάλληλη επιλογή καλλιέργειας.

Σε μη γόνιμα εδάφη παρατηρούμε ανθοπτώσεις, η κατάλληλη λίπανση βοηθά στην λύση αυτού του προβλήματος.

Να αποφεύγεται την επιφανειακή ή διαφυλλική λίπανση μια βδομάδα πριν την ανθοφορία και κατά την διάρκεια της σαν γενικό κανόνα. Επίσης η περίσσεια αζώτου δημιουργεί φύλλωμα και προκαλεί ανθοπτώσεις.

Θρίπες και άλλα μυζητικά έντομα προκαλούν ανθοπτώσεις, η λύση αυτού του προβλήματος με εφαρμογές εντομοκτόνων εγκεκριμένων για την καλλιέργεια που μας ενδιαφέρει.

Ασθένειες φυτών συμβάλουν στην μη φυσιολογική ανάπτυξη των φυτών, ασθενικά αδύναμα φυτά δημιουργούν μερικές φορές αυτό το φαινόμενο σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες. Η λύση αυτού του προβλήματος με εφαρμογές μυκητοκτόνων εγκεκριμένων για την καλλιέργεια που μας ενδιαφέρει.

Exit mobile version