Κηπευτικά

Πώς να έχετε φρέσκες σαλάτες όλο το χρόνο στον κήπο σας

Πως θα σας φαινόταν να έχετε κάθε μέρα την δική σας σαλάτα γεμάτη με αρώματα και διαφορετικά χρώματα. Όταν εννοούμε φρέσκες σαλάτες αναφερόμαστε κυρίως στα μαρούλια (όλων των ειδών και όλων των χρωμάτων) και γενικά στα φυλλώδη λαχανικά.

Αν και είναι δύσκολο να καταφέρουμε να έχουμε πράσινες σαλάτες σε δύσκολες περιόδους όπως το χειμώνα και το καλοκαίρι όπου έχουμε χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες πέραν τον ιδανικών. Επίσης αν σκεφτούμε τους παγετούς του χειμώνα και την έντονη ακτινοβολία του καλοκαιριού, δυσκολεύεται η καλλιέργεια σε αυτές τις περιόδους. Οι  θερμοκρασίες ανάπτυξης είναι από 8-24 ° C, διαφορετικές θερμοκρασίες δημιουργούν ανωμαλίες στον καρπό.

Θα αναφέρουμε τεχνικές για να μας επιτρέψουν να έχουμε σχεδόν όλο τον χρόνο σαλάτα.

Βλάστηση σπόρου:

Οι θερμοκρασίες βλάστησης του σπόρου είναι από 10 έως 20 ° C. Σπουδαίο ρόλο παίζει και η θερμοκρασία εδάφους που πρέπει να έχει τις παραπάνω ιδανικές θερμοκρασίες και η νυχτερινή θερμοκρασία να μην πέφτει κάτω από του 8 ° C.

Τέτοιες θερμοκρασίες στην Ελλάδα έχουμε 4 με 5 μήνες τον χρόνο.

Όμως αγαπάμε τις προκλήσεις.

Καλλιεργητικές Τεχνικές:

Σπόροι: Στο εμπόριο υπάρχουν πολλές ποικιλίες ανά είδος. Η κάθε μία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Κάποιες έχουν ανοχές το καλοκαίρι, άλλες τον χειμώνα. Θα χρησιμοποιείται την κατάλληλη ποικιλία ανά εποχή. Οι ετικέτες των σπόρων αναφέρουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Μην απογοητευτείτε αν ο τοπικός γεωπόνος διαθέτει μόνο μία ποικιλία. Στο ίντερνετ πλέον μπορείτε να αναζητήσετε και να βρείτε όλες τις ποικιλίες που υπάρχουν.

Πρώτα φυτεύουμε τους σπόρους μας σε σπορεία σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους έχοντας υπόψιν τις ιδανικές θερμοκρασίες. Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα διαδοχικών φυτεύσεων  ανά δύο εβδομάδων σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Στις δύσκολες περιόδους σπέρνουμε διπλάσια φυτά από τις ανάγκες μας υπολογίζοντας κάποιες απώλειες.

Μεταφύτευση ανά εποχές:

Πριν την μεταφύτευση στον κήπο μπορούμε να ‘σκληραγωγήσουμε’ τα φυτά μας 5-6 ημέρες χωρίς πολύ υγρασία ώστε να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες συνθήκες. Για την μεταφύτευση τα μαρούλια πρέπει να είναι 10 με 15 cm. Τα νεαρά φυτά χρειάζονται συνεχόμενη υγρασία. Από την σπορά έως το κόψιμο της σαλάτας θα χρειαστούν 40-90 ημέρες ανάλογα την χρονική περίοδο μεταφύτευσης.

  • Καλύψτε με ειδικό ύφασμα για προστασία από τις θερμοκρασίες του χειμώνα τα φυτά σας, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Εκεί όπου πουλάνε το πανί θα πάρετε και τα δοκάρια στήριξης του. Να απομακρύνετε το χιόνι πάνω από το πανί για να μην πέσει η κατασκευή από το βάρος.

cover-lettuce

  • Την άνοιξη δεν χρειάζονται κάποια προστασία τα φυτά, είναι ιδανικές οι συνθήκες, το καλοκαίρι όμως από αρχές Ιουνίου και μετά θα χρειαστεί να τοποθετήσουμε πανί σκίασης που μειώνει την ηλιακή ακτινοβολία που δέχονται οι σαλάτες μας καθώς και μειώνει την θερμοκρασία, γιατί αλλιώς θα έχουμε το φαινόμενο να μην κεφαλώνει και να ξεβλαστώνει.
  • Τον φθινόπωρο οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για την ανάπτυξη τους και σιγά σιγά από Νοέμβριο προς Δεκέμβριο μπορεί να το τοποθετηθεί το πανί για προστασία από το κρύο του χειμώνα όπως αναφέρθηκε πιο πάνω. Τον χειμώνα η ανάπτυξη είναι αργή αλλά μην σας πτοεί αυτό. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πανί για την προστασία τον χειμώνα μπορείτε να τα βάλετε σε θέσεις σποράς σε ήδη συγκομισμένα λάχανα ή μπρόκολα, τα διπλανά μη συγκομισμένα φυτά θα το δίνουν μία μικρή προστασία από το κρύο.

Αναλυτικές οδηγίες θα δείτε σε άρθρα ανά είδος στις καλλιεργητικές τεχνικές.

Αυτές είναι κάποιες ιδέες, πειραματιστείτε αξίζει τον κόπο να έχετε την σαλάτα σας, αν σκεφτείτε ότι φέτος τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο η τιμή του μαρουλιού το κιλό ξεπέρασε και την τιμή του μοσχαριού νουα.

 

Απάντηση