Geoponoi.Gr

Μάρτιος και Κήπος: Εργασίες του Κήπου

Ο Μάρτιος ήρθε  και οι θερμοκρασίες έχουν σκαρφαλώσει στους 20 ° C, είναι ο μήνας που έχουμε πολλές εργασίες, όπως τελειώματα των κλαδεμάτων των δέντρων, οργώματα (τσάπισμα), σπορές κηπευτικών σε σπορεία.  Είναι η τελευταία προθεσμία για φυτεύσεις γυμνόριζων (θάμνων και δέντρων). Ότι σχεδιάσατε σχεδιάσατε όπως σας προτρέπαμε τους προηγούμενους μήνες. Τώρα δημιουργήστε !!!

Όργωμα: Για όσους δεν οργώσατε πρέπει να βιαστείτε ώστε να προλάβουν να διαλυθούν οι σβόλοι και να βγουν κάποια ζιζάνια.

Λίπανση: Μετά το όργωμα και κατά την προετοιμασία του κήπου μπορούμε να εφαρμόσουμε το λίπασμα (βιολογικό ή συμβατικό), θέλουμε να πάει το λίπασμα στα 5 cm βάθος.

Η κατεργασία του εδάφους είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία, δώστε της σημασία. Δεν θέλουμε να κάνουμε σπορές σε συμπιεσμένο υγρό έδαφος γιατί είναι πηγή μυκήτων και δεν υπάρχει καλός αερισμός. Ανακινείστε με τσουγκράνα ελαφριά το έδαφος.

Κλαδέματα:

Ελπίζω να τελειώσατε το κλάδεμα των οπωροφόρων δέντρων. Μπορείτε να συνεχίσετε τα κλαδέματα εφόσον ακόμα τα δέντρα είναι αδρανή και δεν έχουν πετάξει οφθαλμούς.

Μην επιλέγεται υγρές μέρες για κλάδεμα. Υπάρχουν σοβαρές ασθένειες του ξύλου που μπορούν να κάνουν ζημιές. Μετά το κλάδεμα κάνουμε επέμβαση με κάποιο μυκητοκτόνο.

Αυτή την περίοδο κλαδεύουμε (τριανταφυλλιές, ορτανσίες, γιασεμί κ.α ).

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε κλάδεμα ροδιάς σε θαμνώδη διάταξη.

Σπορές:

Είναι ο μήνας που έχουμε πολλές φυτεύσεις. Όλες τις φυτεύσεις που θα κάνετε να προσπαθείτε το χώμα να είναι προς το στεγνό και να μην έχει πολύ υγρασία. Μην βιαστείτε να σπείρετε σε υγρό έδαφος.

Σπορές λαχανικών σε σπορεία: όπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, αγγούρια, μαρούλια.

Σπορές λαχανικών στον κήπο: παντζάρι, αρακάς, καρότα, ραπανάκια, μαρούλια, σπανάκι, ραδίκι, κρεμμυδάκι πράσινο.

Σπορές Αρωματικών στον κήπο: Μαιντανός, βασιλικός κα.

Φυτεύσεις καρποφόρων δέντρων: Mε γυμνόριζα (ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια), φυτεύσεις βατόμουρα κ.α.

Φυτεύσεις καλλωπιστικών: Με γυμνόριζα  τριαντάφυλλων σε ηλιόλουστες θέσεις, μεταφυτεύουμε γαρίφαλα, πανσέδες, μολόχες, επίσης φυτεύουμε βολβούς από ζουμπούλια, υάκινθοι, κρίνα κ.α. Λίγο διάστημα ακόμα έμεινε για φυτεύσεις καλλωπιστικών θάμνων. Επίσης τώρα φυτεύουμε και το γκαζόν.

Μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας μοσχεύματα από καλλωπιστικούς θάμνους ( μανόλιες, καμέλιες, κ.α.) αυτήν την εποχή ώστε να τα μεταφυτέψετε στις θέσεις που θέλετε του χρόνου. Είναι πολύ εύκολη διαδικασία θα την αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.

Φυτεύσεις πατάτας: Εφόσον έγινε η προβλάστηση του σπόρου μπορούμε να ξεκινήσουμε την σπορά της πατάτας. Το έδαφος που θα επιλέγεται να είναι σχετικά ελαφρύ και να έχει γίνει καλή προετοιμασία.

Δείτε τις εργασίες κήπου του Φεβρουαρίου και όσες εργασίες δεν κάνατε, κάντε τες και αρχές Μαρτίου.

 

 

Exit mobile version