Καλλιεργητικές Τεχνικές

Βουκαμβίλιες: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Από τα δημοφιλέστερα καλλωπιστικά φυτά. Είναι φυλλοβόλος θάμνος και δημοφιλής για την μεγάλη περίοδο ανθοφορίας. Μπορεί να γίνει ένας υπέροχος φυτοφράχτης. Πληθώρα χρωμάτων έχουν τα άνθη του με άσπρο στήμονα. Δεν αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω του -3 . Κυρίως φύεται στην Νότια Ελλάδα και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Λατινική ονομασία: Ανήκει στο γένος Bougainvillea spp και στην οικογένεια Nyctinaginacea.

Εποχή σποράς: Η σπορά γίνεται με σπόρους ή με μοσχεύματα. Η διαδικασία για το μόσχευμα γίνεται το καλοκαίρι και το μεταφυτεύουμε την άνοιξη εκεί που θέλουμε να το τοποθετήσουμε.

Η ανθοφορία ξεκινάει από τους ανοιξιάτικους μήνες, συνεχίζεται όλο το καλοκαίρι έως τα πρώτα κρύα του φθινόπωρο.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:  Ευαίσθητα στους παγετούς, μπορούμε να βάζουμε ειδικό πανί κρυοπροστασίας όταν περιμένουμε χαμηλές θερμοκρασίας. Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις που δεν τα ‘χτυπάει’ ο άνεμος και την υψηλή ένταση φωτός όπου και φέρει την μεγαλύτερη ανθοφορία της. Έχει μεγάλες ανάγκες σε ήλιο και υψηλές θερμοκρασίες . Όταν έχει έλλειψη αυτών σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία πιθανώς να μην ανθίζει.

Εδαφολογικές συνθήκες: Προτιμά τα όξινα pH (5.5-6.0) και έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία, απαραίτητα να στραγγίζει καλά για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ανάπτυξη.  Αλκαλικά pH μπορεί να κάνει τα φυτά να έχουν ανεπάρκεια μικροθρεπτικών όπως του σιδήρου.

Κλάδεμα: Το κλάδεμα είναι απαραίτητο για να δημιουργήσουμε το σχήμα που θέλουμε. Η περίοδος κλαδέματος είναι τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου. Μην ξεχνάμε ότι η βουκαμβίλια αν δεν την κλαδέψουμε μπορεί να πάρει μεγάλο ακανόνιστο σχήμα με μεγάλο βάρος των κλαδιών.

Άρδευση: Τους καλοκαιρινούς μήνες έχει ανάγκες σε νερό ώστε να κρατήσει και την ανθοφορία, το καλοκαίρι πρέπει να έχει μία καλή σχετική υγρασία το χώμα, τους χειμερινούς μήνες ελάχιστα ποτίσματα μόνο όταν έχουμε ανομβρία.

Λίπανση: Έχει ανάγκες λίπανσης για να κρατήσει μεγαλύτερο χρόνο την ανθοφορία. Κυρίως ισορροπημένα υδατοδιαλυτά λιπάσματα προτείνονται.

Εχθροί: Τετράνυχος, αφίδες, ψευδόκοκκοι, θρίπες, νηματώδεις κ.α

Ασθένειες: Κύρια προβλήματα είναι το ωίδιο, η ριζοκτόνια, πύθια κ.α

Απάντηση