Καλλιεργητικές Τεχνικές

Φασόλι χλωρό: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Φασολάκια ένα αγαπημένο φαγητό των παιδικών μας αναμνήσεων. Το φασόλι καλλιεργείτε τόσο για τον καρπό του, όσο για τους σπόρους του χλωρούς ή ξερούς (όσπρια). Καλλιεργείτε τόσο για την νωπή αγορά όσο και για την βιομηχανία (κατεψυγμένο ή κονσέρβα). Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε για την καλλιέργεια φασολιού για χλωρό(φασολάκι) όσο στη νωπή αγορά όσο και για την βιομηχανία.

Λατινική ονομασία: Η λατινική ονομασία του είναι Phaseolus vulgaris της οικογένειας Fabaceae. Η καταγωγή του είναι από την κεντρική Αμερική.

Ποικιλίες: Υπάρχουν πολλές ποικιλίες τόσο αναρριχώμενες όσο και νάνες που μας δίνουν χλωρό καρπό. Έχουμε συνηθίσει τον χλωρό καρπό να έχει χρώμα πράσινο αλλά υπάρχουν και άλλοι χρωματισμοί του καρπού όπως κίτρινο (wax beans). Η ημιαναρριχώμενη ποικιλία τύπου ζαργάνας είναι πολύ διαδεδομένη στην Ελλάδα. Ένα χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί την ποικιλία είναι το σχήμα του καρπού. Άλλοτε ο καρπός έχει σχήμα πλατύ άλλοτε έχει σχήμα στρογγυλό.

fasoli 1

Εποχή σποράς: Οι σπόροι φασολιού φυτρώνουν χωρίς απώλειες σε θερμοκρασίες άνω των 12°C. Οι σπορές μπορούν να γίνουν από τα μέσα Απρίλη έως μέσα Αυγούστου. Η περίοδος από την σπορά έως την εποχή συγκομιδής διαρκεί από 60 ημέρες έως 90 ημέρες αναλόγως την ημερομηνία σποράς. Σπορές αρχές της άνοιξης και αρχές Αυγούστου έχουν τις περισσότερες ημέρες από την σπορά στην συγκομιδή.

Οι σπορές γίνονται με πνευματικές σπαρτικές μηχανές. Οι αποστάσεις σποράς 50 cm για τις νάνες ποικιλίες γραμμή από γραμμή και φυτό από φυτό 5 με 6 cm. Για τις αναρριχώμενες ποικιλίες 100 cm γραμμή από γραμμή και φυτό από φυτό 15 cm. Βάθος σποράς 3 με 4 cm. Για τον κήπο ακολουθούμε τις προτεινόμενες που αποστάσεις σποράς.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:  Οι ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης είναι 15-27 °C. Θερμοκρασίες άνω των 35 °C σε συνδυασμό με έκθεση των καρπών  στον ήλιο και υγρασία πάνω στον καρπό προκαλούν εγκαύματα για αυτό αποφεύγουμε το πότισμα την ημέρα το καλοκαίρι.

Εδαφολογικές συνθήκες: Ιδανικό pH εδάφους 5,8-6,5. Τα βαριά χώματα και τα πολύ συνεκτικά  αποφεύγονται, λόγω της υγρασίας που συγκρατούν γιατί είναι πηγή μυκήτων και έχουμε απώλειες φυτών. Προτιμώνται εδάφη μέτριας σύστασης με οργανική ουσία που να στραγγίζουν.

Λίπανση: Απαιτούνται 10 μονάδες Ν, 8 μονάδες P και 15 μονάδες K για τις νάνες ποικιλίες ενώ για τις αναρριχώμενες αυξάνουμε γύρω στις 5 μονάδες ανα βασικό στοιχείο. Επιφανειακή λίπανση αν χρειαστεί σε άζωτο ίσως και κάποια επέμβαση με ιχνοστοιχεία αν χρειαστεί.

Μεγάλο πρόβλημα έχουμε με την ανθόπτωση όπου πολλά ιχνοστοιχεία παίζουν σημαντικό ρόλο και οι ελλείψεις τους σε συνδυασμό με υψηλή θερμοκρασία προκαλεί προβλήματα ανθοπτώσεων.

Για τον κήπο πριν την σπορά ενσωματώνουμε την κοπριάτο κομπόστ ή το βιολογικό λίπασμα.

Εχθροί: Μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί το πράσινο σκουλήκι όπου δημιουργεί οπές στον καρπό. Ο θρίπας στην ανθοφορία προκαλεί προβλήματα ανθοπτώσεων, τετράνυχος κ.α. Καλό είναι να ελέγχετε συχνά για έντομα και όταν εντοπίζεται να κάνετε τους κατάλληλους ψεκασμούς μετά από πρόταση του γεωπόνου σας. Για τον κήπο χρησιμοποιούμε βιολογικά εντομοκτόνα όπως φυσικό πύρεθρο και άλλα.

Ασθένειες: Σκληρωτίνια, σηψιριζίες, σκωρίαση, βότρυτης, ιώσεις  κ.α. Δημιουργούνται προβλήματα σε χωράφια όπου κρατούν υγρασία. Για τον κήπο σε μεγάλες μολύνσεις προτείνονται τα βιολογικά μυκητοκτόνα.

Αποθήκευση: Καλό είναι η άμεση κατανάλωση ή η ψύξη ή η κονσέρβα. Συντήρηση στο ψυγείο 4-5 ημέρες 4 °C με υψηλή σχετική υγρασία.

Μπορούν να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα τομάταμελιτζάναπιπεριά

Απάντηση