Geoponoi.Gr

Περιόρισε την σπατάλη τροφίμων,  τρώγοντας μη εμφανίσιμα φρούτα και λαχανικά

Treasure_trove_of_wasted_food (2)

Πολλές φορές τυχαίνει να παίρνετε φρούτα, λαχανικά, κρέας για να κάνετε την  ’γκουρμε συνταγή’ και τα έχετε στο ψυγείο μέρες, να τα ξεχνάτε και όταν τα θυμηθείτε έχουν χαλάσει. Αυτό συμβαίνει γιατί βλέπετε προσφορές και αγοράζετε ποσότητα φρέσκων τροφίμων μεγαλύτερη από τις ανάγκες σας ή γιατί δεν έχετε κάνει καλό εβδομαδιαίο προγραμματισμό.

Λιγότερη σπατάλη τροφίμων σημαίνει περισσότερα χρήματα στην τσέπη μας.

Πάνω από 85 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλώνται στην ΕΕ (Fusion, 2016) με ένα τεράστιο κόστος. Τα τρόφιμα σπαταλώνται σε πολλά στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας για διάφορους λόγους.

Στην Αμερική υπάρχει πλέον η τάση να προωθούνται τα ‘άσχημα φρούτα και λαχανικά’ όταν το μόνο τους ελάττωμα είναι το σχήμα τους ή/και το μέγεθος τους με μειωμένες τιμές. Τι και αν ένα αγγούρι δεν είναι πολύ ίσιο ή το καρότο στριφογυρίζει.

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που μπορούμε να συμβάλουμε στο να το εξαλείψουμε.

Πώς να μειώσουμε την σπατάλη τροφίμων στο σπίτι μας

Στα εστιατόρια να παραγγέλνετε μόνο όσο μπορείτε να φάτε και να ρωτάτε το μέγεθος που έχουν οι μερίδες και με τι συνοδεύονται. Δεν είναι ντροπή να πάρετε ταπεράκι στο σπίτι αν δεν μπορέσετε να το φάτε όλο το γεύμα σας.

Η σπατάλη τροφίμων εκτός από ηθικό με πολλές προεκτάσεις και οικονομικό πρόβλημα είναι και περιβαλλοντικό περιορίζοντας τους φυσικούς πόρους. Εκτός από ατομική προσπάθεια πρέπει και η πολιτεία να πάρει μέτρα να λυθεί το πρόβλημα ειδικά στην σύγχρονη Ελλάδα που πολλοί Έλληνες δεν τρέφονται υγιεινά.

Exit mobile version