Geoponoi.Gr

Χρυσάνθεμα: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Το Χρυσάνθεμο είναι αυτά που κλείνουν την σεζόν και κερδίζουν τις εντυπώσεις,  κάνουν την εμφάνιση τα άνθη τους τον  Φθινόπωρο. Προέρχεται από τις λέξεις  χρυσό και άνθος και έχει την καταγωγή του στην Κίνα.

Κατάλληλος χρόνος για την φύτευση του είναι ο Απρίλιος και ο Μάιος. Μπορεί να φτάσει και το 1,5 μέτρο, χρειάζεται ηλιοφάνεια και είναι πολυετές αν ξεχειμωνιάσει, είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες χρυσάνθεμου και κάποιες από αυτές θέλουν ιδιαίτερες καλλιεργητικές τεχνικές. Εμείς θα αναφερθούμε στις κοινές ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα και είναι σχετικά γρήγορες ποικιλίες. Μπορούν να φυτευθούν άφοβα σε περιοχές με ήπιο χειμώνα  και στις άλλες περιοχές θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για το ξεχειμώνιασμα τους. Οι πρώιμες ποικιλίες αντέχουν περίπου  έως τους – 5° C.

Εποχή σποράς:

Η εποχή φύτευσης τους είναι η άνοιξη αφού έχουν φύγει οι παγωνιές. Για ερασιτέχνες μπορεί να γίνει η φύτευση έως 6 εβδομάδες τουλάχιστον πριν από ακραίες θερμοκρασίες ώστε να προσαρμοστούν τα φυτά. Ο πολλαπλασιασμός τους γίνεται με μοσχεύματα, με σπόρο (σπορά την άνοιξη μετά τους παγετούς άνω 15 ° C) , ή με ριζώματα. Μετά την φύτευση κάνουμε ένα, δύο καλά ποτίσματα.

Από τα φυτώρια επιλέξτε υγιή φυτά με πολλά στελέχη και να κάνουν διακλαδώσεις.

Η απόσταση φύτευσης το ένα με το άλλο να είναι 45 cm. Η επιλογή της θέσης είναι πολύ σημαντική πρέπει να επιλεχθούν ηλιόλουστες θέσεις πάνω από 6 ώρες ήλιο την ημέρα. Επειδή είναι ευαίσθητα σε μυκητολογικές ασθένειες η διατήρηση τους σε ξηρή κατάσταση είναι προτεραιότητα. Αν θέλετε να καλλιεργήσετε για εμπορικούς λόγους καλό είναι να μην επιλέξετε υγρές περιοχές όπου δεν έχει συχνό αεράκι

Λατινική ονομασία: Chrysanthemum sp. της οικογένειας  Compositae

Ποικιλίες Χρυσάνθεμων: Πολλές ποικιλίες με διαφορές στο ύψος, στο χρώμα, το μέγεθος των λουλουδιών, ο χρόνος άνθησης και τύπος ανθοφορίας. Εύκολα φυτά στο να μεγαλώσουν, αλλά  το μεγάλο πρόβλημα είναι η  μη ανθεκτικότητα τους στις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι ψηλές ποικιλίες προτιμούνται για υπαίθρια καλλιέργεια ενώ οι πιο κοντές ποικιλίες προτιμώνται για τις γλάστρες.

Εδαφολογικές συνθήκες: Γόνιμο χώμα με καλή στράγγιση  (αμμώδες ή αργιλώδες) με ιδανικό pH γύρω στο 6,5. Ισορροπημένη λίπανση σε όλη την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου

Κλάδεμα Χρυσάνθεμα :Μπορούμε να ξεκινήσουμε μετά την φύτευση με επιλεκτική κορυφολόγηση ( 1cm – 2cm) ώστε να βγάλει πλαϊνούς βλαστούς αν το θέλουμε να το κάνουμε πιο θαμνώδεις (ενθαρρύνουμε την διακλάδωση).  Η απόφαση είναι σε κάθε κηπουρού τι εμφάνιση θέλει να δώσει στα Χρυσάνθεμα. Την κορυφολόγηση την σταματάμε περίπου δύο μήνες πριν την ανθοφορία.

Επίσης μπορούμε να αφήνουμε ένα κεντρικό οφθαλμό ανά βλαστό ώστε να έχουμε μεγάλο άνθος. Επίσης γίνεται κορυφολόγηση και κατά την διάρκεια της ανθοφορίας για να επιμηκύνουμε την ανθοφορία.

Το κλάδεμα γίνεται μόλις τελειώσει η ανθοφορία. Στις ψυχρές περιοχές μια τεχνική είναι να γίνεται πολύ καλό κλάδεμα εκείνη την περίοδο και να το καλύψουμε με άχυρο ώστε να το βοηθήσουμε να ξεχειμωνιάσει χωρίς να έχουμε προβλήματα.

Ασθένειες: Η λευκή σκωρίαση που κάνει μεγάλα προβλήματα, το ωίδιο σε ξηρές συνθήκες, ασθένειες εδάφους και υπάρχουν και κάποιοι ιοί.

Εχθροί: Οι  Αφίδες είναι ο κυριότερος εχθρός των χρυσάνθεμων, τετράνυχοι και άλλα μυζιτικά.  

Exit mobile version