Βελτίωση εδάφους

Ο περλίτης στην Γεωργία

Αγοράσατε ένα φυτό και κατά την μεταφύτευση θα δείτε στο χώμα ότι έχει κάτι που μοιάζει σαν μικρές άσπρες μπάλες στο χώμα. Αυτός είναι ο περλίτης και σίγουρα θα αναρωτηθείτε τι είναι και για πιο λόγο βρίσκεται εκεί. 

Ο περλίτης είναι ένα μη οργανικό υλικό που χρησιμοποιείται στην γεωργία επίσης χρησιμοποιείται στις κατασκευές κτηρίων, σε καθαριστικά, σε φαρμακευτικά προιόντα, στην βιομηχανία κ.α

Τι είναι;

Ο περλίτης προέρχεται από ένα ηφαιστιακό ορυκτό που μετά από θέρμανση πάνω από 1000 βαθμούς κελσίου εκτινάσσεται (σαν ποπ κορν) και μεγαλώνει κατά 10 με 20 φορές τον όγκο του και έχει μεγάλο πορώδες. Αν βάλουμε τον περλίτη κάτω από το μικροσκόπιο βλέπουμε ότι καλύπτεται από πολλά μικρά κύτταρα και απορροφά την υγρασία στο εξωτερικό του σωματιδίου. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι πολύ χρήσιμο για τα φυτά γιατί διευκολύνει την υγρασία να περάσει στις ρίζες, το pH του είναι ουδέτερο.

Ο περλίτης βοηθά στην κατακράτηση της υγρασία και επίσης επιτρέπει στο νερό να στραγγίζει, είναι μια καλή προσθήκη στο έδαφος των φυτών που ευδοκιμούν σε εδάφη που στραγγίζουν.

Η κοκκομετρία διαφέρει ανάλογα με την χρήση, εσείς να ζητάτε από τα καταστήματα περλίτη για την ανθοκομία που έχουν μικρή κοκκομετρία και είναι πολύ ελαφρύ και συγκρατεί νερό πάνω από τρεις με τέσσερις φορές σε σχέση με το βάρος του.

Που χρησιμοποιείται στην γεωργία

Για την γεωργία τον χρησιμοποιούμε για την  βελτίωση του εδάφους σε κακής σύστασης εδάφη, στα υποστρώματα της υδροπονίας,  στα φυτώριά κυρίως για την ανθοκομεία και στην κηπουρική σε μείγματα στο υπόστρωμα των φυτών, για τις γλάστρες μας ως εδαφοβελτιωτικό σε μείγματα στο φυτόχωμα μας . Έχουν αναφερθεί ότι ο περλίτης ίσως σε μεγάλες ποσότητες να προκαλέσει καψίματα στα φύλλα (λόγω του φθορίου).  Ο περλίτης δεν έχει φυτοπαθογόνα και σπόρους και αυτό του δίνει ένα πλεονέκτημα στην εδαφοβελτίωση.

Ιδιότητες

Τον χρησιμοποιούμε σε μείγματα εδαφών  για την βελτίωση του αερισμού του εδάφους κάνοντάς το έδαφος να είναι χαλαρό, να στραγγίζει και να μην συμπυκνώνεται. Επίσης να συγκρατεί αρκετό νερό και οξυγόνο επαρκές για τα φυτά μας.

Ο περλίτης χρησιμοποιείτε κατά την δημιουργία ριζων από μοσχεύματα σε σχέση με τα μοσχεύματα που βρίσκονται μόνο σε  νερό.

Μοσχεύματα σε υπόστρωμα περλίτή για τον κήπο

Μία μέθοδος σε μια σακούλα που κλείνει αεροστεγός βάζουμε υγρό περλίτη (1/3 της σακούλας) και βάζουμε τα άκρα των μοσχευμάτων μέσα να μπούνε στον υγρό περλίτη, κλείνουμε την σακούλα αφού έχει μπει αέρας και την βάζουμε κάπου να την βλέπει άμεσα ο ήλιος, μετά από περίπου δύο εβδομάδες ελέγχουμε για το αν έχουν σχηματίσει ρίζα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα ζεόλιθος, κομπόστ, κοπριά

Απάντηση