Καλλιεργητικές Τεχνικές

Γεράνι: Κήπος και μπαλκόνι

Μας αρέσουν τα γεράνια, δίνουν ένα έντονο χρώμα στον κήπο και το μπαλκόνι μας. Η καλλιέργεια τους είναι εύκολη, είναι πολύ ανθεκτικά και προσαρμόζονται σε πολλές διαφορετικές συνθήκες, ένας λόγος που το συναντάμε παντού στο Ελλαδικό χώρο, το συναντάμε και ως αυτοφυές σε κάποιες περιοχές. Είναι ποώδη καλλωπιστικά φυτά, μπορεί να φτάσει ύψος από 30 εκατοστά έως και ένα μέτρο (κάποιες ποικιλίες). Η ιδιαιτερότητα που τα ξεχωρίζει είναι τα πανέμορφα μεγάλα άνθη (με πολλούς διαφορετικούς χρωματισμούς) και η μεγάλη περίοδος ανθοφορίας τους τα καθιστά ιδανικά για διακόσμηση κήπων και μπαλκονιών.

Λατινική ονομασία:  Ανήκουν στα γένη Geranium και Pelargonium στην οικογένεια Geraniaceae και εικάζεται η καταγωγή ότι είναι από την Νότια Αμερική

Ποικιλίες: Υπάρχουν πολλά είδη τα γνωστότερα είναι τα γεράνια, τα πελαργόνια, οι βαμβακούλες κ.α

Εποχή σποράς: Η φύτευση η μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα γίνεται κυρίως ή Μάρτιο έως τον Μάιο μετά τους τελευταίους παγετούς.

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με μοσχεύματα ή με σπόρο. Εύκολα μπορούμε να το πολλαπλασιάσουμε αν πάρουμε ένα μόσχευμα (20 εκατοστά βλαστός κομμένος διαγώνια που δεν έχουν ανθοφορία)  και το βάλουμε σε μία γλάστρα με <καλό φυτόχωμα>. Η διαδικασία αυτή γίνεται τέλος καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει ένα με ενάμιση μήνα και στην συνέχεια τα μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Η ανθοφορία ξεκινάει τους ανοιξιάτικους μήνες. Έχει ανθοφορία από την αρχή της άνοιξης έως το τέλος φθινόπωρου.

Ιδανικές θέσεις φύτευσης στον μπαλκόνι και στον κήπο: Το γεράνι αρέσκεται σε θέσεις που είναι ηλιόλουστες και σε αυτές τις θέσεις έχουν την μέγιστη περίοδο ανθοφορίας. Η θέση φύτευσης στον κήπο ή τοποθέτησης της γλάστρας να είναι σε ηλιόλουστο σημείο και σε σημεία που δεν τα ‘χτυπά’ ο άνεμος. Αν δούμε ότι εξέχουν ή συμπιέζονται οι ρίζες από την γλάστρα μας χρειάζεται να το μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:

Ευαίσθητα στους παγετούς, τις γλάστρες τις βάζουμε το χειμώνα σε μέρη που δεν έχει θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και έχουν πρόσβαση οι ακτίνες του ήλιου. Έχει μεγάλες ανάγκες σε ήλιο και υψηλές θερμοκρασίες. Σε μέρη που δεν έχει παγετούς τα φυτεύουμε και σε παρτέρια και την άνοιξη μετά από κλάδεμα τα φυτά επανέρχονται.

Εδαφολογικές συνθήκες:

Το έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία, απαραίτητα να στραγγίζει καλά για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ανάπτυξη. Επίσης αρέσκεται σε μέσης σύστασης εδάφη. Προσθέτουμε κοπριά ή κομπόστ ώστε να του παρέχουμε την απαραίτητη οργανική ουσία και να βελτιώσουμε ελαφριά εδάφη στην ικανότητα τους να συγκρατούν νερό.

Πότισμα: Δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό μόλις χάσει την υγρασία του το ποτίζουμε ελαφριά σχεδόν κάθε μία με τρεις μέρες το καλοκαίρι (αναλόγως τον καιρό εδώ θα βλέπετε πρώτα αν έχει υγρασία). Δεν θέλει πολύ νερό γιατί θα έχουμε μυκητολογικά προβλήματα μετά. Με καλή σχετική υγρασία κρατάει περισσότερο η ανθοφορία του. Μια γενική οδηγία δεν αφήνουμε να λιμνάζει το νερό στο πιατάκι της γλάστρας ειδικά το καλοκαίρι (και για λόγους ανάπτυξης του φυτού και για το ότι θα είναι πηγή κουνουπιών).

Κλάδεμα: Το κλάδεμα είναι απαραίτητο για να του δώσουμε το σχήμα που επιθυμούμε και για να ενισχύσουμε την ανθοφορία την επόμενη χρονιά. Το γεράνι το κλαδεύουμε – καθαρίζουμε από ξερά άνθη κλαδιά κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, αλλά το κύριο κλάδεμα γίνεται αρχές της άνοιξης (μετά το πέρας των παγετών) κάνουμε αυστηρό κλάδεμα ώστε να αερίζεται το φυτό, όπου του δίνουμε το σχήμα που επιθυμούμε. Υπάρχει η επιλογή να κρατήσουμε τα φυτά μας χαμηλά ή να τα κάνουμε ψηλά.

Λίπανση: Δεν είναι απαραίτητη αν έχετε βάλει κοπριά, κόμποστ ή φυτόχωμα και το ανανεώνεται κάθε χρόνο επίσης υπάρχουν σκευάσματα υδατοδιαλυτά που αν χρειαστεί (τροφοπενείες) το καλοκαίρι επίσης μπορούν να βελτιώσουν την διάρκεια ανθοφορίας του γερανιού, γενικά σε περιόδους με καύσωνα καλό είναι να αποφεύγουμε να προσθέτουμε λίπασμα

Εχθροί: Λόγω των έντονων χρωμάτων προσελκύει πλήθος εντόμων πάρα πολλά ωφέλιμα έντομα και μερικοί εχθροί των καλλιεργειών, πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζεται τα βλαβερά έντομα και σε περιπτώσεις μεγάλων πληθυσμών να τα αντιμετωπίζεται με κάποια από τις βιολογικές μεθόδους καταπολέμησης. Σε πολλά άρθρα μας αναφερόμαστε για βιολογική αντιμετώπιση των εχθρών. Οι βασικοί εχθροί της καλλιέργειας είναι τα αλευρώδεις, αφίδες, σαλιγκάρια κ.α

Η αντιμετώπιση των εχθρών όταν έχουμε μεγάλα προβλήματα μπορεί να γίνει με βιολογικά σκευάσματα (φυσικό πύρεθρο κ.α). Σε μεγάλους πληθυσμούς συμβουλευτείτε τον τοπικό γεωπόνο

Ασθένειες: Λίγα προβλήματα κυρίως σκωρίαση, τα σαπίσματα ριζών, βλαστών, από διάφορες ασθένειες, βοτρύτης κ.α. Για την πρόληψη των ασθενειών αποφεύγουμε το πολύ νερό, καλύτερα μικρή ποσότητα νερού και συχνά ποτίσματα το καλοκαίρι.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα:

Γιασεμί: Κήπος και μπαλκόνι

Ζέρμπερα: Κήπος και μπαλκόνι

Καλέντουλα: Κήπος και μπαλκόνι

Χρυσάνθεμα: Καλλιεργητικές Τεχνικές

2 replies »

Απάντηση