Ημερολόγιο εργασιών Κήπου

Αύγουστος και Κήπος: Εργασίες κήπου τον Αύγουστο

Ο Αύγουστος ήρθε με καύσωνες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η βασική εργασία είναι το πότισμα, δώστε έμφαση στα φυτά που μόλις φυτεύσατε (μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα κ.α). Κόβουμε τους πλάγιους βλαστούς από τις ντομάτες. Μπορείτε να ξεκινήσετε την κομποστοποίηση, ειδικά με τα υπολείμματα των φυτών σας.

Όταν κάνουμε κηπουρική τον Αύγουστο φροντίζουμε να είμαστε ενυδατωμένοι, να κάνουμε πολλά διαλείμματα και προστατευόμαστε από τον ήλιο. Μην κάνετε τους ήρωες μία δυο ώρες το πρωί και μία δύο ώρες το απόγευμα κατά 6 με 8 πριν βγουν τα κουνούπια.

Μια γενική οδηγία για να μην έχουμε κουνούπια πολλά στον κήπο είναι να μην αφήνουμε λάκους με νερό ή δοχεία με νερό όπου εκεί θα αναπαραχθούν τα κουνούπια.

Αυτούς τους μήνες απολαμβάνετε τους κόπους σας. Ελέγχετε καθημερινά τους καρπούς από τα λαχανικά και τα δέντρα σας.

Πέραν κάποιων ίσως και πολλών σκαλισμάτων για τα ζιζάνια που όσο ποτίζετε φουντώνουν αυτά, αλλά πρέπει να βγουν. Γενικά δεν αφήνουμε τα ζιζάνια να αναπαραχθούν τα βγάζουμε πριν καρπίσουν γιατί του χρόνου θα γεμίσουν τον κήπο μας.

Αυτόν τον μήνα πρέπει να προσέχετε κυρίως τους εχθρούς των καλλιεργειών, αυτή την στιγμή υπάρχει έξαρση του πράσινου σκουληκιού, της tuta, θρίπων, αφίδες και άλλων εντόμων. Μία ένδειξη ότι έχετε έντομα είναι η εμφάνιση χελιδονιών η σπουργιτιών στην καλλιέργεια ψάχνουν τροφή!!

Επίσης και πολλές ασθένειες και βακτήρια εμφανίζονται στους καρπούς να είστε σε εγρήγορση  (Ωίδια, περονόσποροι, βακτήρια από τα κύριότερα). Υπάρχει βιολογική αντιμετώπιση όπου προτείνουμε αυτήν να ακολουθήσετε. Συμβουλευτείτε τους τοπικούς γεωπόνους. Ήδη έχουμε γράψει πολλά άρθρα για ασθένειες θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα.

Γκαζόν: To γκαζόν αυτό το διάστημα έχει ανάγκες από νερό και γενικά οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Καλό είναι να το καθαρίσετε από ζιζάνια συχνά. Αυτό το διάστημα δεν συνιστώνται να κουρεύουμε συχνά και πολύ κοντά το γκαζόν για να συγκρατείτε η υγρασία σε πολύ ζεστές ημέρες και να μην έχουμε το φαινόμενο της ξήρανσης.

Ζιζάνια: Καλοκαίρι είπαμε ότι είναι, συνεχίζει να οργιάζει η φύση και όλοι οι σπόροι της.

Καταρχάς πρέπει να καθαρίζετε τους χώρους του κήπου που δεν φυτεύετε με μία κουρευτική μηχανή. Δεν είναι ωραίο να περνάτε από ένα βουνό από χόρτα.

Οι λύσεις για τους κήπους ενάντια των ζιζανίων είναι είτε το κλασικό τσάπισμα, η ή ζιζανιοκτονία που δεν σας συνιστάται, ή η τοποθέτηση υλικών εδαφοκάλυψης για να μειώσουμε τους πληθυσμούς των ζιζανίων και να συγκρατήσουμε την υγρασία.

Πότισμα: Ποτίσματα βραδινές ή πρωινές ώρες. Αυτό το διάστημα θέλουμε καλά ποτίσματα όχι συχνά και πολλά,  ξαναποτίζουμε όταν στεγνωσει το χώμα περίπου 5-10 cm βλέποντας και την κατάσταση των φυτών.

Δένδρα: Απομακρύνουμε παραφυάδες και λαίμαργους βλαστούς και κλαδεύουμε τους αδύναμους και ξερούς βλαστούς, επίσης αραιώνουμε τα μήλα και τα αχλάδια και να τονώσουμε τους υγιής καρπούς να γίνουν μεγάλοι. Αν δούμε κλαδιά πολύ φορτωμένα τα στηρίζουμε για να μην σπάσουν. Οι ανάγκες των καρποφόρων σε νερό είναι μεγάλες αυτό το διάστημα.

Ελέγχουμε τα αμπέλια μας για ασθένειες (ωίδιο) και αν χρειαστεί μπορούμε να ραντίσουμε με κάποιο βιολογικό σκεύασμα.

Μεταφυτέυσεις λαχανικών στον κήπο: μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο

Σπορές λαχανικών στον κήπο: φασόλια, ραπανάκια, παντζάρια, καρότα, τέλος του μήνα σπανάκι, μαρούλι  κ.α. Στο σπανάκι και το μαρούλι το σπέρνουμε σταδιακά σε λίγα τετραγωνικά ανά δέκα ημέρες σύμφωνα με τις ανάγκες της οικογένεια σας.

Σπορές Αρωματικών στον κήπο: άνηθο, μαϊντανό  κ.α.

Συγκομιδές  Αρωματικών στον κήπο:  Μπορείτε να αποξηράνετε ή να καταψύξετε, βασιλικό, λεβάντα και μέντα κ.α.

Φυτεύσεις και περιποίηση καλλωπιστικών: Ο Αύγουστος  είναι ο μήνας που περιποιούμαστε τα λουλούδια που φυτέψαμε ποτίζοντας ταΜην απογοητεύεστε αν έχουν ξεραθεί πολλά από την ζέστη, τα περισσότερα που φυτέψατε είναι μονοετή. Μπορείτε να περιποιηθείτε τα πολυετή φυτά σας με κατάλληλα ποτίσματα και καθαρίσματα ξερών  βλαστών και των παλιών ανθών.

Photo by John Lambeth on Pexels.com

Συγκομιδές καρπών: Να συλλέγετε καθημερινά μπάμιες και τακτικά τα υπόλοιπα λαχανικά. Επίσης εποχή συγκομιδής έχουν ντομάτα, πιπεριές, μελιτζάνες, μπάμια, κολοκύθι, πεπόνια, καρπούζια και πολλά άλλα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα:

Πως ποτίζουμε τον Κήπο το καλοκαίρι όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες

Πώς να φροντίσουμε τα φυτά όταν έχει υψηλές θερμοκρασίες

Παράγοντες που επηρεάζουν το πότισμα

Εδαφοκάλυψη σε κήπο

Η καλλιέργεια του γκαζόν

Απάντηση