Geoponoi.Gr

Βγάλτε τα φυτά εσωτερικού χώρου, έξω! 

Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από το greenside.gr

Τα φυτά χρειάζονται φως και αέρα Μάιο με αρχές Ιουνίου λοιπόν, όσοι πράσινοι οργανισμοί βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους, καλό είναι να βγουν έξω. Με τη σωστή περιποίηση, θα αναπτυχθούν πιο όμορφα και συγχρόνως, θα διαμορφώνουν ευχάριστα σκηνικά, για να απολαμβάνετε τους ζεστούς μήνες.

Απαραίτητη “μετακόμιση”

Ο φωτισμός στους φυτικούς οργανισμούς είναι κύρια προϋπόθεση για να συντηρηθούν σωστά. Έτσι, τα διάφορα είδη πρέπει να τοποθετούνται στις κατάλληλες γωνιές, ανάλογα με τις ανάγκες τους σε φως.

Οι κάκτοι και τα παχύφυτα, όπως η αλόη και η αγαύη, έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν κατευθείαν σε μέρη ηλιόλουστα. Αν βέβαια, μέσα στο σπίτι δεν είχαν στην διάθεσή τους πολύ φως, καλό είναι πρώτα να περάσουν λίγες ημέρες σε μια ημισκιερή εξωτερική θέση.

Τα φυτά που θέλουν λίγο φως, όπως το αγλαόνεμα και η ασπιδίστρια, αλλά και τα λεπτοκαμωμένα, κέντια και χαμαιδορέα, καθώς και οι χρωματιστές καλαθέα και μαράντα, καλό είναι να μην μεταφέρονται σε εξωτερικούς χώρους, εκτός και αν έχετε ένα στεγασμένο και δροσερό χώρο, όπου δύσκολα διεισδύει ο ήλιος.

Όλα τα υπόλοιπα φυτά εσωτερικού χώρου, Μάιο με αρχές Ιουνίου, μπορούν και χρειάζονται να βγαίνουν έξω. Στην αρχή ένα προστατευμένο μέρος είναι κατάλληλο μέχρι να περάσουν δέκα περίπου ημέρες. Μετά, ανάλογα με το είδος, γίνεται η επιλογή της σωστής θέσης, εκεί δηλαδή που κάθε φυτό θα περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα μέσα φθινοπώρου.

Συγκεκριμένα, οι φίκοι*, η σεφφλέρα (ή σεφλέρα), η πράσινη δράκαινα, η καλαγχόη, η καλαντίβα, η γαρδένια και η ορτανσία ζουν σε φωτεινές θέσεις. Η γκουσμάνια, η αιχμέα, η βριέζια, το σπαθίφυλλο, το ανθούριο, η αζαλέα και η καμέλια προτιμούν ημισκιερά σημεία, κοντά σε κάποιο τοίχο. Επίσης, τα φιλόδενδρα, η διεφφενμπάχια (ή διφενμπάχια) και η λεπτόφυλλη δράκαινα μαρτζινάτα διατηρούνται καλύτερα στη σκιάΤα συγκεκριμένα φυτά, εκτός από την καλαγχόη και την καλαντίβα, χρειάζονται δροσερό περιβάλλον. Ιδιαίτερα, η αζαλέα, η γαρδένια και η καμέλια είναι ανάγκη να τοποθετούνται σε προστατευμένο από τη μεγάλη ζέστη χώρο.

*Ο φίκος λυράτα μπορεί να μείνει έξω μόνιμα και σε σκιερή θέση, χωρίς πρόβλημα.

Προσοχή: η σαιντπώλια, ο στρεπτόκαρπος και η γκλοξίνια, χαριτωμένα ανθοφόρα φυτά του σπιτιού, θέλουν φως, αλλά πάντα φιλτραρισμένο. Γι’ αυτό, καλύτερα να μένουν μέσα τη ζεστή περίοδο και να απολαμβάνουν τον ήλιο πίσω από μία κουρτίνα.

Ο ελαφρύς και τακτικός ψεκασμός με καθαρό νερό βοηθά τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου να προσαρμοστούν και να συντηρηθούν σωστά στη βεράντα ή την αυλή.

Μην ξεχνάτε:

Ωφέλιμες υπηρεσίες

Προσοχή:

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα:

Φυτά εσωτερικού χώρου που αρωματίζουν το σπίτι σας

Μανόλια: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Exit mobile version