Geoponoi.Gr

Γιατί να επιλέξω το επάγγελμα του γεωπόνου ;

Η γεωπονία είναι μια καλή επιλογή καριέρας ;

Η γεωπονία είναι η επιστήμη που σχετίζεται με την καλλιέργεια των φυτών, του εδάφους, της ζωοτεχνίας, της αγροτικής οικονομίας, της τεχνολογίας τροφίμων  και αποτελεί κρίσιμη επιστήμη για την ικανοποίηση των αναγκών του αυξανόμενου πληθυσμού σε αγροτικά – κτηνοτροφικά προϊόντα.

Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, υπάρχει αυξημένη ζήτηση για γεωπόνους που θα εξασφαλίσουν τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και θα βελτιώσουν την <<υγεία>> των φυσικών πόρων του πλανήτη μας.

Η μεγάλη πρόκληση είναι πως θα παράγουμε περισσότερα τρόφιμα χωρίς να καταστρέψουμε την Γη.

Αν αναλογιστούμε και την κατεύθυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού τροφίμων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα πιο βιώσιμο τρόπο παραγωγής ο ρόλος του επιστήμονα γεωπόνου θα είναι πολύ σημαντικός για να μπορέσει να υλοποιηθεί η πράσινη συμφωνία και το < farm to fork>.

Παράλληλα, η Ελλάδα φημίζεται για τον πρωτογενή τομέα της και για τα μοναδικά προϊόντα που παρέχει η εύφορη γη της ελληνικής επικράτειας χάρη στις ιδιαίτερες συνθήκες (τοπογραφία,  κλιματολογικές συνθήκες κ.α). Αλλά ακόμα δεν είναι τόσο ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες γειτονικές χώρες, θα χρειαστεί ειδικούς επιστήμονες που θα βοηθήσουν στο να γίνει στροφή σε προϊόντα (τόσο νωπά όσο μεταποιημένα)  με μεγάλη υπεραξία. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται προς τον πρωτογενή τομέα, είτε αναλαμβάνοντας την οικογενειακή επιχείρηση είτε συμβάλλοντας στην τοπική παραγωγή. Ο τομέας του τροφίμου αυξάνεται και θα αυξάνεται.

Αν είστε νέος/-α και σκέφτεστε τις μελλοντικές σας επαγγελματικές επιλογές, η γεωπονία μπορεί να είναι μια πολύ καλή επιλογή για εσένα

Γιατί είναι σημαντικό το επάγγελμα του γεωπόνου;

Κατ’ αρχάς, οι γεωπόνοι διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και συμβάλλουν στην παγκόσμια επισιτιστική παραγωγή. Χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για να αναπτύξουν βιώσιμες και αποτελεσματικές γεωργικές πρακτικές, να βοηθήσουν τους αγρότες να βελτιώσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών και να προστατεύσουν το περιβάλλον.

Το έργο αυτό είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ο κόσμος πρέπει να παράγει περισσότερα τρόφιμα τα επόμενα 30 χρόνια από όσα παρήγαγε τα τελευταία 8.000 χρόνια μαζί.

Εκτός από την αύξηση της παραγωγής τροφίμων, οι γεωπόνοι βοηθούν επίσης τους αγρότες να κάνουν τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις τους πιο αποδοτικές και κερδοφόρες, γεγονός που μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες και οικονομίες.

Καριέρα στον κλάδο της γεωπονίας

Η γεωπονία προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών διαδρομών και ευκαιριών.

 Οι γεωπόνοι μπορούν να εργαστούν στην έρευνα και την ανάπτυξη σε ερευνητικά ιδρύματα, στη διαχείριση γεωργικών εκμεταλλεύσεων και άλλων γεωργικών επιχειρήσεων, στον κλάδο του γεωργικού εφοδίου, ως γεωργικοί μελετητές, να ανοίξουν εμπορικά γεωπονικά καταστήματα γεωργικών εφοδίων ή ως σύμβουλοι που παρέχουν συμβουλές σε αγρότες και άλλους πελάτες, στην βιομηχανία, στην μεταποίηση.

Μπορούν επίσης να εργαστούν σε δημόσιες υπηρεσίες, πανεπιστήμια και ιδιωτικές εταιρείες, όπου μπορούν  εξειδικευτούν σε τομείς όπως η φυτοπροστασία, η εδαφολογία, η γενετική, η τεχνολογία τροφίμων, η ζωοτεχνία, η γεωργική εντομολογία, γεωργική υδραυλική, αγροτική οικονομία και πάρα πολλούς κλάδους ακόμα του γεωργικού τομέα.

Δεν αναφερθήκαμε καθόλου έως τώρα για την έξυπνη γεωργία που μπήκε στις ζωές μας και οι γεωπόνοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο να αναπτυχθούν startup εταιρίες που αφορούν τον αγροδιατροφικό κλάδο με στόχο την διευκόλυνση τους σε όλο το φάσμα της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων.

Για όσους απολαμβάνουν τις προκλήσεις, τους αρέσει η φύση και γοητεύονται από τις φυσικές επιστήμες, η γεωπονία μπορεί να αποτελέσει μια ιδιαίτερα ικανοποιητική επιλογή καριέρας. Οι γεωπόνοι έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σε έρευνα αιχμής, να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις σε προβλήματα που αφορούν σε όλη την ανθρωπότητα και να συμβάλουν στην παγκόσμια προσπάθεια για την αύξηση της παραγωγής τροφίμων και τη βελτίωση της υγείας του πλανήτη μας.

Η εκπαίδευση που απαιτείται

Για να γίνεις γεωπόνος απαιτείται πτυχίο γεωπονίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, φυτικής παραγωγής ή συναφούς προγράμματος σπουδών όπου μετά το πτυχίο εγγράφεσαι στο Γεωτεε. Στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον πολλές πανεπιστημιακές σχολές. Τα προγράμματα αυτά παρέχουν στους φοιτητές ισχυρά θεμέλια με  γνώσεις καθώς και πρακτική εμπειρία. Μετά την ολοκλήρωση του πτυχίου τους, πολλοί γεωπόνοι συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους με ένα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό πρόγραμμα, όπου μπορούν να εξειδικευτούν σε έναν συγκεκριμένο τομέα του πεδίου που θα ακολουθήσουν και να διεξάγουν έρευνα.

Η εκπαίδευση που απαιτείται για να γίνει κάποιος γεωπόνος προετοιμάζει τους φοιτητές  σε ένα ευρύ φάσμα ώστε να ανταπεξέλθουν σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Η κατάλληλη επιλογή κατεύθυνσης σπουδών θα καθορίσει και το αντικείμενο που θα εξειδικευθεί ο φοιτητής και θα καθορίσει και τον επαγγελματική του πορεία. Οι καθηγητές των σχολών θα βοηθήσουν τους φοιτητές ώστε να γίνει σωστή επιλογή.

Πώς να βρείτε δουλειά ως γεωπόνος

Όταν πρόκειται για την εξεύρεση εργασίας ως γεωπόνος, η δικτύωση και η πρακτική άσκηση είναι το κλειδί. Οι γεωπόνοι θα πρέπει να κάνουν επαφές με επαγγελματίες του κλάδου τους, να παρακολουθούν εκθέσεις καριέρας και άλλες εκδηλώσεις και να αναζητούν θέσεις πρακτικής άσκησης και προγράμματα συνεργασίας. Αυτές οι ευκαιρίες τους επιτρέπουν να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία και να κάνουν διασυνδέσεις στον κλάδο που μπορούν να τους βοηθήσουν να βρουν δουλειά μετά την αποφοίτηση. Μετά την αποφοίτηση τους να εγγραφούν στο Γεωτεχνικό επιμελητήριο και να παρακολουθούν όλες τις προκηρύξεις που βγαίνουν από το δημόσιο. Για τον ιδιωτικό τομέα να βλέπουν τακτικά τις αγγελίες στο διαδίκτυο.

Παράλληλα, η δημιουργία ενός αξιόλογου βιογραφικού σημειώματος, μπορεί να σας βοηθήσει να αναδείξετε τα προσόντα σας και να βρείτε μια πολύ καλή δουλειά. Ευτυχώς, πλέον η δημιουργία του επαγγελματικού βιογραφικού σας μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα με τη χρήση έτοιμων προτύπων CV. Ακόμα κι αν δεν βρίσκεστε σε διαδικασία δημιουργίας του βιογραφικού σας, αξίζει να ρίξετε μια ματιά, καθώς οι ενότητες που περιλαμβάνονται στα έτοιμα πρότυπα είναι ενδεικτικές για το πού να εστιάσετε.

Οι δεξιότητες που χρειάζονται για μια επιτυχημένη καριέρα στη γεωπονία

Η γεωπονία απαιτεί ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων, τόσο τεχνικών όσο και διαπροσωπικών. Οι τεχνικές δεξιότητες περιλαμβάνουν τη γνώση της γεωπονικής επιστήμης ανάλογα με τον τομέα που θα ειδικευθείτε.

Ωστόσο, οι διαπροσωπικές δεξιότητες είναι επίσης σημαντικές, όπως η ικανότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας με αγρότες, πελάτες και συναδέλφους. Οι γεωπόνοι πρέπει να είναι σε θέση να εργάζονται ως μέλη μιας ομάδας, καθώς και να εργάζονται ανεξάρτητα για τη διαχείριση έργων και τη διεξαγωγή ερευνών. Επιπλέον, οι γεωπόνοι πρέπει να έχουν ισχυρές ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και να μπορούν να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και περιβάλλοντα.

Εργασία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Ένα από τα σπουδαία πράγματα σχετικά με μια καριέρα στη γεωπονία είναι ότι προσφέρει ευκαιρίες εργασίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Οι γεωπόνοι μπορούν να εργαστούν σε μεγάλες εμπορικές γεωργικές επιχειρήσεις ή να εργαστούν ως ιδιώτες βοηθώντας τους αγρότες να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους και να αυξήσουν το εισόδημά τους, να δημιουργήσουν μεταποιητικές μονάδες ή να δουλέψουν για αυτές.

Πολλοί γεωπόνοι ταξιδεύουν επίσης σε διάφορες χώρες για να συμμετάσχουν σε συνέδρια, όπου μπορούν να μοιραστούν την έρευνά τους και να μάθουν από άλλους ειδικούς στον τομέα.

Για όσους απολαμβάνουν τα ταξίδια και θέλουν να έχουν θετικό αντίκτυπο στον κόσμο, μια καριέρα στη γεωπονία μπορεί να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Οι γεωπόνοι έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σε έργα που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσουν διαφορετικούς πολιτισμούς και τρόπους ζωής.

Εν κατακλείδι, η γεωπονία μπορεί να προσφέρει ικανοποιητική καριέρα με πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης. Με την αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα και την ανάγκη για βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να σκεφτείτε μια καριέρα σε αυτόν τον τομέα.

Αν είστε νέος/-α και ενδιαφέρεστε για την επιστήμη, τη γεωργία και την επίτευξη ενός θετικού αντίκτυπου στον κόσμο, σκεφτείτε να γίνετε γεωπόνος. Θα γίνετε μέλος μιας αυξανόμενης κοινότητας επαγγελματιών που εργάζονται για να θρέψουν έναν αναπτυσσόμενο κόσμο και να προστατεύσουν τους πόρους του πλανήτη μας.

Περισσότερη βοήθεια για εργαλεία που θα σας βοηθήσουν στην ανεύρεση εργασίας πατήστε εδώ

Πηγές φωτογραφιών:

Photo by Gonzalo Facello on Unsplash

Photo by Elaine Casap on Unsplash

Exit mobile version