Αρωματικά φυτά

Μαϊντανός: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Ο Μαϊντανός είναι αρωματικό φυτό που χρησιμοποιείται στην μαγειρική, και μυρίζει ιδιαίτερα λόγω των αιθέριων ελαίων που έχει. Είναι μια εύκολη καλλιέργεια και είναι ιδανική για έναν που ξεκινά την κηπουρική. Καλλιεργείται τους ψυχρούς μήνες.

Λατινική ονομασία: Ονομάζεται  Petrosellinum crispum της οικογένειας των Apiaceae.

parsley-petroselinum-crispum-2

Εποχή σποράς: Σπορές από Αύγουστο έως Απρίλιο με ιδανικές θερμοκρασίες εδάφους κατά την σπορά 10-25 °C. Αποστάσεις σποράς 15 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και  36 cm γραμμή από γραμμή. Βάθος σποράς 1 cm.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:  Οι ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης είναι 10-20  °C. Σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από 0 °C το φυτό παγώνει και χαλάει, επίσης θερμοκρασίες άνω των    25 °C δεν αναπτύσσεται σωστά. Ιδανικό ph ανάπτυξης 5,5 με 6,5.

Εδαφολογικές συνθήκες: Αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους των εδαφών, μέγιστες αποδόσεις σε οργανικά εδάφη. Απαραίτητα να στραγγίζουν καλά για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ανάπτυξη.

Λίπανση: Απαιτήσεις της καλλιέργειας ανα στρέμμα είναι 10 μονάδες Ν, 13 μονάδες P και 13 μονάδες K. Αυτές είναι οι απαιτούμενες μονάδες, καλό είναι να συμβουλευτείτε από  κάποιον τοπικό γεωπόνο για την εφαρμογή των λιπασμάτων στο δικό σας χωράφι (καλό είναι να υπάρχει εδαφολογική ανάλυση).

Εχθροί: Θρίπες, Αλευρώδεις, πράσινο σκουλίκη,

Ασθένειες: Κερκόσπορα, Ανθράκωση.

Συγκομιδή: Περίπου δύο μήνες από την σπορά, βεβαίως σημαντικό ρόλο καθορίζει η θερμοκρασία.

Αποθήκευση: Σε θερμοκρασία 2-3°C για 10 ημέρες με σχετική υγρασία 90-95%.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s