Αρωματικά φυτά

Μαϊντανός: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Ο Μαϊντανός είναι αρωματικό φυτό που χρησιμοποιείται στην μαγειρική, και μυρίζει ιδιαίτερα λόγω των αιθέριων ελαίων που έχει. Ποιος δεν ξεχωρίζει την χαρακτηριστική αυτή μυρουδιά του που δίνει μία άλλη γεύση στα φαγητά, σε σαλάτες ή ως διακοσμητικό στα φαγητά. Είναι μια εύκολη καλλιέργεια και είναι ιδανική για έναν που ξεκινά την κηπουρική. Είναι ένα βότανο το οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμα και στο μπαλκόνι (ακόμα και σε ημισκιερά μέρη), στον κήπο αλλά και για εμπορική καλλιέργεια. Κυρίως καλλιεργείτε σαν μονοετές στην Ελλάδα αλλά είναι διετές.

Λατινική ονομασία: Ονομάζεται  Petrosellinum crispum της οικογένειας των Apiaceae.

parsley-petroselinum-crispum-2

Ποικιλίες: Δύο είναι οι τύποι μαϊντανού που χρησιμοποιούνται κυρίως, αυτές με πλατύ φύλλο και αυτές με σγουρό φύλλο. Αυτός με το πλατύ φύλλο έχει πιο έντονη γεύση σε σχέση με τον σγουρό. Ο σγουρός κυρίως χρησιμοποιείτε για στόλισμα πιάτων από τους σεφ. Εσείς επιλέγετε πιο από τα δύο χαρακτηριστικά θέλετε για τα πιάτα σας. Στο εμπόριο συνήθως πουλάνε αυτόν με το πλατύ φύλλο.

Εποχή σποράς: Σπορές από Αύγουστο έως Απρίλιο με ιδανικές θερμοκρασίες εδάφους κατά την σπορά 10-25 °C. Τους χειμωνιάτικους μήνες καλό είναι να αποφεύγετε να σπέρνετε στο χωράφι αλλά σε γλάστρες σε προφυλαγμένο μέρος. Αποστάσεις σποράς 15 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και  36 cm γραμμή από γραμμή. Βάθος σποράς 1 cm. Κρατάμε αυτές τις αποστάσεις φύτευσης διότι η πυκνή φύτευση προκαλέι κακό αερισμό άρα και περισσότερα μυκητολογικά προβλήματα.

Πριν την σπορά καλή προετοιμασία του εδάφους, αναλόγως την εποχή που το σπέρνετε θα χρειαστείτε από μία έως τρείς εβδομάδες.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:  Οι ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης είναι 10-20  °C. Σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από 0 °C το φυτό παγώνει και χαλάει, επίσης θερμοκρασίες άνω των    25 °C δεν αναπτύσσεται σωστά. Ιδανικό ph ανάπτυξης 5,5 με 6,5.

Εδαφολογικές συνθήκες: Αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους των εδαφών, μέγιστες αποδόσεις σε οργανικά εδάφη. Ιδανικό pH του εδάφους 5,5-7 . Απαραίτητα να στραγγίζουν καλά για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ανάπτυξη. Ο μαϊντανός σε γλάστρα θα πρέπει να έχει καλή στράγγιση, επομένως μπορούμε στο φυτόχωμα μας να προσθέσουμε κάποιο υλικό σαν τον περλίτη.   

Λίπανση: Απαιτήσεις της καλλιέργειας ανα στρέμμα είναι 10 μονάδες Ν, 13 μονάδες P και 13 μονάδες K. Αυτές είναι οι απαιτούμενες μονάδες, καλό είναι να συμβουλευτείτε από  κάποιον τοπικό γεωπόνο για την εφαρμογή των λιπασμάτων στο δικό σας χωράφι (καλό είναι να υπάρχει εδαφολογική ανάλυση). Για τον κήπο  μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  είτε κομπόστ,  είτε κοπριά, είτε κάποιο βιολογικό λίπασμα του εμπορίου.

Εχθροί: Θρίπες, Αλευρώδεις, πράσινο σκουλίκη. Σε έντονα προβλήματα απευθυνθείτε στον τοπικό γεωπόνο για να σας συμβουλεύσει πως θα τα διαχειριστείτε.

Ασθένειες: Μύκητες ανθίζουν σε υψηλές υγρασίες, για αυτό η πολύ υγρασία δημιουργεί πολλά ποιοτικά προβλήματα που υποβαθμίζουν το προϊόν. Από πότισμά σε πότισμα καλό θα ήταν να αφήσουμε ένα καλό χρονικό διάστημα που θα μειωθεί η πολύ υγρασία.Τα πιο έντονα μυκητολογικά προβλήματα Κερκόσπορα, Ανθράκωση. Σε έντονα προβλήματα απευθυνθείτε στον τοπικό γεωπόνο για να σας συμβουλεύσει πως θα τα διαχειριστείτε.

Συγκομιδή: Είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν έχουν πάρει το ιδανικό μέγεθος για συγκομιδή το οποίο ζητάει η αγορά ( περίπου 20 εκατοστά). Δύο μήνες από την σπορά γίνεται η πρώτη συγκομιδή, βεβαίως σημαντικό ρόλο καθορίζει η θερμοκρασία.

Αποθήκευση: Σε θερμοκρασία 2-3°C για 10 ημέρες με σχετική υγρασία 90-95%.

Ενδεχομένως να σας ενδιαφέρουν τα άρθρα με ρίγανη, δενδρολίβανο, βασιλικός

4 replies »

Απάντηση