Γεωπονικοί Προβληματισμοί

Κλιματικές αλλαγές: Οι επιπτώσεις στην Γεωργία και η προσαρμογή αύτης

Τα τελευταία χρόνια όλο και παρατηρούμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Ακραίες βροχοπτώσεις που σε μερικές ώρες να έχει βρέξει πάνω από 100 χιλιοστά, πλημμύρες σε περιοχές όπου δεν τις είχαμε ξαναδεί. Η το φαινόμενο της παρατεταμένης ξηρασίας. Η αύξηση της θερμοκρασίας, το 2016 οι χειμερινοί μήνες είναι οι πιο ζεστοί καταγεγραμμένοι μήνες σε σχέση με τους χειμερινούς των περασμένων ετών. Με αποτέλεσμα η πρώιμη συγκομιδή έως και ένα μήνα πολλών χειμερινών φυτών. Δεν θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο το γιατί έχουμε αυτή την μεταβολή αλλά  για τις επιπτώσεις στην Γεωργία και το πώς θα πρέπει να προσαρμοστεί  σε αυτή την αλλαγή.

Οι επιπτώσεις στην γεωργία είναι μεγάλες και οι μεταβολές που γίνονται επηρεάζουν σε τελικό βαθμό την διατροφή του ανθρώπου. Κάποιες θα τις σχολιάσουμε παρακάτω.

  • Η παρατεταμένη ξηρασία είναι εμφανές ότι θα επηρεάζει τις ξερικές καλλιέργειες κυρίως δημητριακών και θα εμβαθύνει τα επισιτιστικά προβλήματα στις τρίτες χώρες. Η προφανής αύξηση της τιμής των τροφίμων θα επηρεάζει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ποιος δεν θυμάται το μεγάλο επισιτιστικό πρόβλημα της Ινδίας το 2014 που κατέληξε σε αιματηρές διαδηλώσεις, όπου η ρύπανση και η ξηρασία κατέστρεψαν εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων.
  • Μειωμένες παραγωγές και μη ποιοτικά προϊόντα.
  • Με την αύξηση της θερμοκρασίας αύξηση των πληθυσμών των ζιζανιών, των εντόμων και η δυσκολία αντιμετώπισης τους, αύξηση των ασθενειών και η προσαρμογή τους σε υψηλές θερμοκρασίες.
  • Οι επιπτώσεις στην φυσιολογική λειτουργία των φυτών και η προσαρμογή τους σε νέο περιβάλλον. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει απόρρηψει πολλών ποικιλιών και υβριδίων και αναζήτηση νέων στις νέες μεταβαλλόμενες συνθήκες. Ακόμα θα μπορούσε την χωρική μεταβολή καλλιεργειών και την μετανάστευσή τους από πολλές περιοχές.
  • Οι επιπτώσεις στο έδαφος και νερό.
  • Προβλήματα αλατότητας δημιούργησαν τα τσουνάμι στην Ασία με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα να θεωρούνται ακατάλληλα.
  • Η πείνα των ανθρώπων φέρει ανασφάλεια και μεταναστευτικά ρεύματα.

%ce%ba%ce%bb%ce%b9%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%b3%ce%ad%cf%82

Προσαρμογή της Γεωργίας στην κλιματική αλλαγή 

  • Η αλλαγή στον χρόνο σποράς και συγκομιδής.
  • Η επιλογή νέων καλλιεργειών με αντοχή σε αβιοτικές πιέσεις.
  • Η έρευνα νέων προσαρμοστικών ποικιλιών ( θερμοκρασίες, αλατότητα και άλλα).
  • Η ισορροπημένη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
  • Η προστασία της διάβρωσης του εδάφους. H αύξηση οργανικής ύλης στα εδάφη μειώνει την διάβρωση. Η κατεργασία του εδάφους παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.

 

Όπως καταλαβαίνετε όλα αυτές οι στρατηγικές προσαρμογής της γεωργίας  χρειάζονται και πολιτική βούληση και συνεργασία μεταξύ κρατών.

 

Πηγές:

FAO. “Impact of Climate Change, Pests and Diseases on Food Security and Poverty Reduction.” Special event background document for the 31st Session of the Committee on World Food Security. Rome. 23-26 May 2005

Fischer G., M. Shah, H.v. Velthuizen, 2002: Climate Change and Agricultural Vulnerability. IIASA, Laxenburg, Austria.

Απάντηση