Καλλιεργητικές Τεχνικές

Τριανταφυλλίες: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Η τριανταφυλλιά, είναι καλλωπιστικά φυτό θαμνώδεις και δενδρώδεις, που έχει πανέμορφα άνθη.

Στην οικογένεια Rosaceae ανήκουν χιλιάδες είδη φυτών θάμνοι, βότανα και δέντρα. Η τριανταφυλλιά ανήκει στην συγκεκριμένη οικογένεια και χρησιμοποιείται ευρέως για πολλές χρήσεις. Για καλλυντικές χρήσεις, για καλλωπιστικές, για ιατρικές χρήσεις, και το πιο βασικό χαρακτηρίζεται το άνθος του έρωτα η ο βασιλιάς των λουλουδιών και προσφέρεται ως δώρο.

Κατατάσσονται στις αναρριχώμενες τριανταφυλλιές (θάμνοι κυρίως για φράχτες), στις δενδρώδεις, στις θαμνώδεις, στα υβρίδια τσαγιού, στις γλάστρας και άλλα.

Λατινική ονομασία: Ανήκουν στα γένος Rosa L και περιλαμβάνει πολλά ειδη.

Ποικιλίες: Είναι ένα φυτό θάμνος και έχει πάνω από εκατοντάδες είδη (Horn, 1992) και πάνω από 2000 ποικιλίες (Kim et al., 2003).

rose

Εποχή σποράς: Ιδανική εποχή φύτευσης για γυμνόριζες τριανταφυλλιές είναι από τον Σεπτέμβριο έως αρχές Απρίλιου. Οι τριανταφυλλιές σε γλάστρα φυτεύονται όλο τον χρόνο. Αποστάσεις φύτευσης 50 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και  100 cm γραμμή από γραμμή.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:  Οι απαιτήσεις τους σε ηλιοφάνεια είναι μεγάλη.Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης 15 °C – 27 °C.

Εδαφολογικές συνθήκες:  Απαιτούνται είναι τα εδάφη που στραγγίζουν,  αλλά να είναι και γόνιμα με υψηλή οργανική ουσία, αργιλώδη και αμμώδη εδάφη ιδανικά για την εμπορική καλλιέργεια (Abdul Jalil Leghari et. All 2016). Ιδανικό pH εδάφους 6-7,5

Άρδευση: Γενικά υπάρχουν πολλά είδη τριανταφυλλιών που οι απαιτήσεις τους σε νερό δεν είναι υψηλές. Επίσης το αρθρό πότισμα συμβάλει στην δημιουργία ασθενειών. Η ποικιλία που θα αγοράσετε καλό είναι να συμβουλευτείτε τις απαιτήσεις της σε νερό. Με την αύξηση της θερμοκρασίας έχουμε αύξηση της εξάτμισης άρα η απαίτηση για νερό υψηλή.

Λίπανση: Για εμπορική καλλιέργεια είναι απαραίτητη η λίπανση με αποτελέσματα την καλή ποιότητα των ανθέων και επίσης βοηθά σε μία σχετική αντοχή στις ασθένειες.

Κλάδεμα: Γενικές οδηγίες. Η περίοδος του κλαδέματος διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, το βασικό είναι να περάσουν οι παγετοί. Κατάλληλη εποχή Φεβρουάριος Μάρτιος. Κόβουμε εξολοκλήρου τα αδύναμα και τα ξερά κλαδιά. Στα καλά κλαδιά κόβουμε τα 2/3 του κλαδιού. Υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις αναλόγως το σχήμα που θέλουμε να δώσουμε.

Εχθροί: Αφίδες, θρίπες, τετράνυχος, διάφορα κολεόπτερα, νηματώδεις εδάφους και άλλα.

Ασθένειες: Κύρια προβλήματα ωίδιο, μαύρη κηλίδα,ο περονόσπορος τριανταφυλλιάς, σκωρίαση, βερτισιλίωση. Υπερσυσσώρευση η έλλειψη θρεπτικών δημιουργούν χλωρώσεις στα φύλλα και προβλήματα στα άνθη.

Αποθήκευση: Απαραίτητη η άμεση αποθήκευση τους μετά την συγκομιδή σε θερμοκρασία 2-3°C με σχετική υγρασία 90-95% έως το σημείο πώλησης.

Πηγές

Horn WA. Micropropagation of rose (Rosa sp. L.). In: Bajaj YP, editor. Biotechnology in Agriculture and Forestry. Berlin: 20-High-Tech and Micropropagation, Springer-Verlag; 1992. p. 320-40.

Kim CK, Chung JD, Jee SO, Oh JY. Somatic embryogenesis from in vitro grown leaf explants of Rosa hybrida L. J Plant Biotechnol 2003;5:169-72.

Abdul Jalil Leghari*, Umed Ali Laghari, Abdul Hafeez Laghari, Tofi que Ahmed Bhutto (2016). Cultivation of rose (Rosa indica L.). Journal of Floriculture and Landscaping 2016, 2: 1-4 http://sciencefl ora.org/journals/index.php/jfcls/

3 replies »

  1. Καλημέρα σας. Έχω το εξής πρόβλημα με τις τριανταφυλλιές μου πολλά χρόνια τώρα. Μετά την πρώτη ανθοφορία περίπου, και όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία κάνει πάντα την εμφάνισή της μια μικρή πράσινη κάμπια που κατατρώει τα φύλλα καθώς και τους μίσχους από νεαρά μπουμπούκια. Δεν επιθυμώ επικίνδυνα φάρμακα καθώς μιλάμε για καλλιέργεια στο μπαλκόνι. Παραμένει στο φυτό όσο έχει ακόμα φύλλα όπως φέτος μέχρι τώρα που οι θερμοκρασίες είναι καλές και υπάρχει φύλλωμα.
    Το ποιο συγκλονιστικό είναι πως όσο κρύο και αν κάνει το χειμώνα, όπως πέρυσι, τον επόμενο χρόνο θα εμφανιστεί και πάλι, δίνοντάς μου την εντύπωση πως κρύβετε μέσα στη γλάστρα και περιμένει.
    Υπάρχει τέτοια περίπτωση να γίνετε; Και αν ναι, υπάρχει κάτι να ρίξω στη γλάστρα ώστε να το αντιμετωπίσω;
    Ευχαριστώ.

    • Καλημέρα σας, Μήπως έχετε κάποια φωτογραφία της κάμπιας για να προσδιορίσουμε το είδος του. Αν ναι στείλτε μας φωτογραφία στο geoponoi@outlook.com ή στην ομάδα μας στο facebook αλλιώς περιγράψτε μας την κάμπια. Υπάρχουν λύσεις για να σας προτείνουμε απλώς πρώτα πρέπει να προσδιορίσουμε τι ακριβώς είναι.

Απάντηση