Ζιζάνια

Μηχανική καταπολέμηση των ζιζανίων

Η μηχανική καταπολέμηση των ζιζανίων είναι μία πολύ παραδοσιακή μέθοδος που χρησιμοποιείται. Η αντίληψη για μία αειφόρο γεωργία την έχει ξαναβάλει ως μια σημαντική μέθοδος καταπολέμησης των ζιζανίων. Τα οφέλη της, η μη χρήση των ζιζανιοκτόνων, μικρότερο κόστος καλλιέργειας.

Οι μέθοδοι μηχανικής καταπολέμησης είναι πολλοί εμείς πρέπει να κατανοήσουμε  την βιολογία των φυτών ζιζάνιών, το στάδιο ευαισθησίας των ζιζανίων, το είδος πολλαπλασιασμού των ζιζάνιών και να κάνουμε την σωστότερη επιλογή. Ο πολλαπλασιασμός των ζιζανίων είναι πολύ σημαντικός (παράδειγμα η γλιστρίδα, η μηχανική καταστροφή με το σκαλιστήρι την βγάζει  έξω στην επιφάνεια του εδάφους, αλλά αυτή ξανά αναπαράγεται με τμήματα του βλαστού μόλις βρει υγρασία και ξανά φυτρώνει). Ο πολλαπλασιασμός των ζιζανίων γίνεται με τον σπόρο, με τα ριζώματα, τους στόλωνες, τους κόνδυλους, τους βοβλούς και με ρίζες. Τα πολυετή ζιζάνια είναι δυσκολότερα στην καταπολέμηση από τα μονοετή. Ο χρόνος των μηχανικών επεμβάσεων πρέπει να καθορίζεται απαραίτητα με την βιολογία των ζιζανίων που θέλουμε να καταπολεμήσουμε.

%ce%ba%cf%81%ce%b5%ce%bc%ce%bc%cf%85%ce%b4%ce%ac%ce%ba%ce%b9%ce%b1-1-2

Οι καλλιεργητικές μέθοδοι καταπολέμησης είναι η βαθιά άροση, το σκάλισμα, ή η καταστροφή όλων των ζιζάνιών όταν δεν καλλιεργούμε στο χωράφι (συνήθως λίγο πριν την σπορά ή ένα δύο μήνες μετά την συγκομιδή). Στόχος των μεθόδων είναι να κόψει της ρίζες, να βγάζει έξω στον αέρα τις ρίζες των ζιζανίων ή να θάψει τα ζιζάνια, με το τελικό αποτέλεσμα να προκαλέσει τον άμεσο θάνατο των ζιζανίων ή τον μαρασμό ή να τελειώσει τα αποθέματα ‘τροφής’ των ζιζάνιών, ώστε να μην ξαναφυτρώσουν με κανέναν τρόπο πολλαπλασιασμού.

Επίσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ότι στο χωράφι όταν υπάρχει καλλιέργεια πιθανόν να δημιουργούνται μηχανικές βλάβες στα καλλιεργούμενα φυτά, αν κοπούν ρίζες, ο χρόνος των επεμβάσεων πρέπει να λαμβάνει την βιολογία των καλλιεργούμενων φυτών. Επίσης οι μέθοδοι μπορεί να μας φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα αν δεν λάβουμε όλους τους παράγοντες  που προϋπάρχουν τουλάχιστον πέντε χρόνια στο χωράφι. Οι προηγούμενες καλλιέργειες, τα συνήθη ζιζάνια του χωραφιού. Παράδειγμα μια άροση πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας σε ένα ‘βρόμικο’ από ζιζάνια χωράφι θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα με ζιζάνια την επόμενη χρονιά.

2 replies »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s