Κήπος

Για έναν επιτυχή λαχανόκηπο: Μέρος πρώτο

Πολλοί μας ρωτάτε τι πρέπει να προσέξουμε όταν κάνουμε ένα λαχανόκηπο. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε τους σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να προσέξετε κατά το σχεδιασμό του λαχανόκηπου σας

Η κατάλληλη θέση είναι σημαντική και πρέπει να βρίσκεται σε περιοχή όπου το ‘βλέπει’ ο ήλιος τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα.  Αποφεύγουμε  όσο είναι δυνατό τις σκιερές θέσεις κοντά σε δέντρα ή σε θάμνους, σε σκέπαστρα. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψιν  οτι οι ρίζες των δέντρων και των θάμνων απορροφούν και αυτά θρεπτικά και νερό από το έδαφος.

Ο τύπος εδάφους είναι σημαντικός, να προτιμάται το σημείο του κήπου που δεν είναι πολύ αμμώδες αλλά ούτε πολύ συνεκτικό που δεν στραγγίζει.

Σε περιπτώσεις όπου το χώμα του κήπου δεν έχει τα χαρακτηριστικά που θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε υπερυψωμένα παρτέρια με φυτόχωμα.

Η επιλογή των καλλιεργούμενων κηπευτικών θα πρέπει να γίνει βάσει της εποχής σποράς, του ιδιαίτερου κλίματος της περιοχής, και τις διατροφικές συνήθειες της οικογένεια σας.

Επίσης στην επιλογή των κηπευτικών θα πρέπει να ληφθεί ο ρυθμός ανάπτυξης των φυτών, δηλαδή φυτά που γίνονται ψηλά δεν θα πρέπει να μπαίνουν δίπλα με φυτά με μικρότερη ανάπτυξη γιατί θα έχουμε το φαινόμενο της σκίασης.

Η καλλιέργεια διάφορων ποικιλιών ενός είδους ώστε να επιλέγετε κάθε χρόνο την πιο παραγωγική ποικιλία.

Επιλογή φυτών για μεταφύτευση πρέπει να γίνεται με στιβαρά, υγιή φυτά που σας γεμίζουν στο μάτι.

Οι προκλήσεις αντιμετώπισης των εχθρών και των  ασθενειών θα είναι μεγάλες αναλόγως την εποχή. Αν χρησιμοποιείται σκευάσματα φυτοπροστασίας να παίρνεται τα σκευάσματα που αφορούν τους ερασιτέχνες και το γράφει στην ετικέτα και να είστε προσεκτικοί αν έχει έγκριση για την καλλιέργεια που θα το χρησιμοποιήσετε. Μην εμπιστεύεστε κανέναν αν δεν δείτε ότι έχει έγκριση στην συγκεκριμένη καλλιέργεια. Οι αξιόπιστοι τοπικοί Γεωπόνοι θα μπορέσουν να σας καθοδηγήσουν σωστά.

Το σωστό βάθος σποράς έχει ένα γενικό κανόνα να τοποθετηθεί τρεις με τέσσερις φορές της διαμέτρου του σπόρου

Καλές παραγωγές

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα:

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της μελιτζάνας στον κήπο

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια τομάτας στον κήπο

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της αγγουριάς στον κήπο

Συχνά προβλήματα της κολοκυθιάς που συναντάμε στον κήπο

Απάντηση