Geoponoi.Gr

Ραδίκι: Καλλιεργητικές τεχνικές

Το Ραδίκι είναι φυτό που αναπτύσσεται όλες τις εποχές πλην του καλοκαιριού. Μεγάλη αντοχή στην χαμηλές θερμοκρασίες.

Λατινική ονομασία: Cichorium intybus L. της οικογένειας Asteraceae

Ποικιλίες: Υπάρχουν οι άγριες ποικιλίες που έχουν μια πικρή γεύση και χωρίζονται στο κόκκινο και στο άσπρο  αναλόγως με το χρώμα του μίσχου. Επίσης υπάρχουν και οι ήμερες ποικιλίες όπου έχουν γλυκιά γεύση και προτιμώνται πλέον στην αγορά.

Εποχή σποράς: Οι σπορές μπορούν να γίνουν από τέλη Αυγούστου έως και αρχές Απριλίου. Προσοχή στην περίοδο αναμενόμενης συγκομιδής όσο επικρατούν οι ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης ο υπολογισμός της συγκομιδής από την σπορά είναι 60 με 90 ημέρες. Οι μέρες συγκομιδής αυξάνουν τον χειμώνα που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες από τις ιδανικές. Και το καλοκαίρι μειώνονται επικίνδυνα λόγω της έναρξης της αναπαραγωγικής διαδικασίας του φυτού.

Υπάρχουν δυο ειδών σπορές και πλέον γίνονται με την σιταρομηχανή η με μηχανή μικρών σπόρων:

Το ιδανικό βάθος σποράς είναι 1 εκατοστό.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:  Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης 15-22 °C. Μεγάλες αντοχές στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η καλή λίπανση βοηθά στην αντοχή του φυτού στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Εδαφολογικές συνθήκες: Το ιδανικό ph του εδάφους είναι 5,8-6,7. Ιδανικά εδάφη είναι αυτά τα οποία στραγγίζουν (για την αποφυγή πολλών προβλημάτων στο φύλλο που προέρχονται από την υψηλή υγρασία), μεσαία και ελαφρά εδάφη με αυξημένη οργανική ουσία.

Λίπανση: Απαιτήσεις της καλλιέργειας είναι 7 μονάδες Ν, 3 μονάδες P και 8 μονάδες K. Αυτές είναι οι απαιτούμενες μονάδες, καλό είναι να συμβουλευτείτε από  κάποιον τοπικό γεωπόνο για την εφαρμογή των λιπασμάτων στο δικό σας χωράφι (πρέπει να υπάρχει εδαφολογική ανάλυση). Έλλειψη σε ασβέστιο δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη.

Εχθροί: Αφίδες, Πράσινο Σκουλήκι, Φυλλορύκτες

Ασθένειες:  Περονόσπορος,  Αδρομυκώσεις κ.α.

Αποθήκευση:  Σε θερμοκρασία 1-2 °C για 10 ημέρες με σχετική υγρασία 90-95%.

Exit mobile version