Αρωματικά φυτά

Πώς να κάνετε το δικό σας τσάι

%ce%b1%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-2-2

Αν δεν θέλετε να μπείτε στην διαδικασία να ψάχνετε στα βουνά και στα λιβάδια κάποια γνωστά βότανα θα μπορούσατε να τα καλλιεργήσετε. Είναι τόσο απλό να τα καλλιεργήσετε στον κήπο σας ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 ώρες να τα ‘βλέπει’  ο ήλιος κάθε μέρα για αυτό είναι σημαντική η επιλογή της θέσης τους στον κήπο.

Η ευχαρίστηση είναι μεγάλη όταν πιείτε το δικό σας τσάι. Μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας μίγματα βοτάνων.

Είναι γνωστό ότι πολλά βότανα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Πίνοντας τσάι μπορεί να βοηθήσει στο να έχουμε καλή υγεία λόγω το φλαβονοειδών. Είναι πολύ ωραίο να ξέρετε ότι πίνετε καθαρό και φρέσκο τσάι.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι να επιλέξετε ποια βότανα θα σπείρετε. Εκτός από το προϊόν τους, προσφέρουν και μία όμορφη γωνία στον κήπο σας.

Τα φυτά με τα οποία μπορείτε να ξεκινήσετε είναι η μέντα, το χαμομήλι, λουίζα.  Σε επόμενα άρθρα θα αναφερθούν οι καλλιεργητικές τεχνικές και οι φυσικοχημικές ιδιότητες των φλαβανοειδών που έχει το καθένα από αυτά αλλά και άλλα βότανα. Ο χρόνος συγκομιδής για κάθε βότανο διαφέρει και μεγάλο ρόλο παίζει αναλόγως και πιο όργανο του φυτού θα χρησιμοποιήσουμε στο τσάι μας.

Η διαδικασία της αποξήρανσης μπορεί να γίνει με τον παλιό κλασικό τρόπο κρεμώντας τα ανάποδα σε ματσάκια σε σκοτεινό δωμάτιο ή ο πιο μοντέρνος τρόπος σε φούρνο για λίγα λεπτά σε χαμηλούς βαθμούς.

Η αποθήκευση τους σε βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς. Η επιτυχία έγκειται στο να γίνει καλή αποξήρανση  για αυτό ίσως χρειαστεί να ελέγξουμε τα βαζάκια για τυχόν υγρασίες το πρώτο διάστημα.

Θυμηθείτε να μην χρησιμοποιείτε φυτοφάρμακα στον κήπο σας και να τα πλένετε καλά μόλις τα κόβετε πριν τα αποξηράνετε.

 

Απάντηση