Αρωματικά φυτά

Βασιλικός: Καλλιεργητικές τεχνικές

Θεωρείται και δικαίως ο βασιλιάς των βοτάνων στην μαγειρική.

Καλλιεργείτε τόσο για εμπορική χρήση όσο και στον κήπο σας. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες βασιλικού, οι διαφορές τους βρίσκονται στο μέγεθος, το σχήμα των φύλλων, το χρώμα, την γεύση και άλλα.

Λατινική ονομασία: Ocimum basilicum της οικογένειας Lamiaceae.

Εποχή σποράς: Η κατάλληλη εποχή για σπορά  και για μεταφύτευση είναι από μέσα Απριλίου όπου η θερμοκρασία εδάφους ανεβαίνει πάνω από 18 ° C έως τα μέσα Μαΐου και από μέσα Αυγούστου έως Σεπτέμβριο. Μπορεί να γίνει απευθείας στο χωράφι η σπορά αλλά στην πράξη συνηθίζεται να γίνεται με μεταφύτευση. Η μεταφύτευση γίνεται 5-6 εβδομάδες μετά την σπορά.

Η αποστάσεις φύτευσις έχουν να κάνουν για το που απευθύνεται το προϊόν (νωπή αγορά η για αιθέρια έλαια). Αποστάσεις σποράς 15-25 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και  50-100 cm γραμμή από γραμμή. Βάθος σποράς 1 cm.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:  Ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες, ιδανικές θερμοκρασίες 18  ° C έως 28  ° C.

Εδαφολογικές συνθήκες: Ιδανικό pH της καλλιέργειας 6 έως 6,8. Εδάφη γόνιμα και να στραγγίζουν.

Λίπανση: Προσοχή στην λίπανση, η περίσσεια αζώτου δημιουργεί αποχρωματισμούς στα φύλλα και διαφοροποίηση στην γεύση. Ανάγκες φυτού 6 μονάδες Ν, 4 μονάδες P και 7 μονάδες K. Μετά την κοπή ίσως να υπάρχει ανάγκη για επιφανειακή λίπανση.

Άρδευση: Έχει ανάγκες από μία συνεχόμενη υγρασία, καλύτερος τρόπος ποτίσματος με σταγόνα γιατί μειώνονται οι ασθένειες φυλλώματος που είναι το εμπορεύσιμο προϊόν.

Εχθροί: Οι κύριοι εχθροί είναι οι αφίδες, το πράσινο σκουλήκι και κάποια σκαθάρια.

Ασθένειες: Περονόσπορος του βασιλικού η πιο κύρια ασθένεια.

Συγκομιδή: Η συγκομιδή γίνεται τις πρωινές ώρες και κόβουμε 10 με 15cm το κλαδάκι βασιλικού,  αφήνουμε στο φυτό φύλλωμα ώστε να συνεχίσει την υγιή ανάπτυξη του, μέχρι και πέντε κοπές ανά φυτό.

Να αφαιρούνται οι καταβολές των ανθέων ώστε να συνεχίζεται η ανάπτυξη του φυλλώματος.

Αποθήκευση: Φρέσκο βασιλικό απευθυνόμενο στην νωπή αγορά μπορούμε να τον αποθηκεύσουμε σε θερμοκρασία 8 ° C για 7 ημέρες. Ο βασιλικός είναι ευαίσθητος στην ψύξη όπου χαρακτηριστικό του σύμπτωμα είναι το μαύρισμα των φύλλων.

Ενδεχομένως να σας ενδιαφέρουν τα άρθρα με ρίγανη, μαϊντανός, δενδρολίβανο

3 replies »

Απάντηση