Το πράσο είναι φυτό του χειμώνα. Ένας παρεξηγημένος καρπός που δεν βρίσκεται συχνά στο τραπέζι μας. Είναι πλούσιο σε διατροφικά χαρακτηριστικά, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα και μετά το μαγείρεμα έχει μία γλυκιά γεύση εν αντιθέσει πριν λόγω του έντονου αρώματος.
Λατινική ονομασία: Η λατινική ονομασία του είναι Allium ampeloprasum L.var porrum και ανήκει στην οικογένεια Alliaceae
Ποικιλίες: Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το καλέμι καλλιεργείται στην Βόρεια Ελλάδα όπου είναι μακρύ με λεπτό σχετικά στέλεχος. Άλλες είναι οι κοντές και χοντρές όπως η Αρτάκης.
Εποχή σποράς: Η σπορά γίνεται στο φυτώριο (σπορεία ανοιχτά η θερμοκηπιακά) αρχές της άνοιξης και η μεταφύτευση στο χωράφι Ιούνιο με Ιούλιο και η συγκομιδή Νοέμβριο με Δεκέμβριο. Αναλόγως αν θέλουμε πρωιμότητα ή οψιμότητα μπορούμε να τα σπείρουμε πιο νωρίτερα ή πιο αργότερα.
Αποστάσεις μεταφύτευσης 10 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και 25 cm περίπου γραμμή από γραμμή. Βάθος σποράς περίπου 1 cm, πριν την μεταφύτευση κουρεύουμε λίγο τα νεαρά φυτάρια τόσο στο φύλλωμα όσο και στην ρίζα.
Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης: Το πράσο έχει μεγάλες αντοχές στους παγετούς και στην υψηλή υγρασία, για αυτό και φέτος που έχει έντονο χειμώνα δεν έδειξαν να επηρεάζονται τα πράσα παρότι η θερμοκρασία έφτασε και τους – 19 °C. Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης 12 °C με 20 °C.
Εδαφολογικές συνθήκες: Το έδαφος που θα επιλεγεί, να στραγγίζει καλά και να είναι μεσαίας και ελαφριάς σύστασης με υψηλή οργανική ουσία. Δεν πρέπει να επιλέγονται συνεκτικά εδάφη που κρατούν υγρασία γιατί θα υπάρχουν προβλήματα με μυκητολογικές ασθένειες και εξαγωγής του προϊόντος. Ιδανικό pH εδάφους 6,5 με 7,3.
Λίπανση: Η περίοδος καλλιέργειας από σπόρο έως συγκομιδή είναι περίπου 240 ημέρες άρα έχει ανάγκες να έχει όλη την διάρκεια αυτή θρεπτικά συστατικά. Απαιτήσεις της καλλιέργεια 20 μονάδες Ν, 10 μονάδες P, 20 μονάδες Κ. Οι ελλείψεις ιχνοστοιχείων δημιουργούν τροφοπενείες και ανωμαλίες.
Εχθροί: Σημαντικότεροι εχθροί ο κρεμμυδοφάγος, Θρίπας, Τετράνυχος, Υλέμια και άλλα
Ασθένειες: Η αμειψισπορά είναι απαραίτητη κάθε χρόνο για την αποφυγή ασθενειών όχι μόνο για το πράσο αλλά και για τα συγγενικά είδη της οικογένεια Alliaceae. Σημαντικότερες ασθένειες ο περονόσπορος, Σκωριάσεις, Σκληρωτίνια, Βοτρύτης και άλλα. Οι μετασυλλεκτικές ασθένειες επίσης είναι πολύ σημαντικές γιατί υποβαθμίζουν το προϊόν και μειώνουν τον χρόνο αποθήκευσης.
Συγκομιδή: Η συγκομιδή μπορεί να γίνεται όταν στο στέλεχος αποκτήσει διάμετρο πάνω από 2 cm. Οι παραγωγοί επιλέγουν το πότε ανάλογα την τιμή που έχει στην αγορά. Συνήθως η περίοδος συγκομιδής είναι από Νοέμβριο έως Μάρτιο.
Ο καθαρισμός του πλέον γίνεται σε σύγχρονα συσκευαστήρια όπου πλένεται από το χώμα, κόβονται τα ξερά φύλλα και συσκευάζεται σε δεμάτια.
Αποθήκευση: Ιδανικές θερμοκρασίες 0-2°C για 1 με 2 μήνες με σχετική υγρασία 85-95%.