Φυτό του χειμώνα, όπου έχει εξέχουσα θέση στην διατροφή μας. Τρώγεται χλωρό σε σαλάτες ή μαγειρεμένο με κρέατα κυρίως.
Το χαρακτηριστικό του άρωμα είναι αυτό που το προσδιορίζει και οφείλεται σε αιθέρια έλαια. Ο βιολογικός κύκλος του κρεμμυδιού ολοκληρώνεται μετά από 2 χρόνια (παραγωγή σπόρου).
- Για την παραγωγή φρέσκου κρεμμυδιού καλλιεργείται σε μία καλλιεργητική περίοδο
Λατινική ονομασία: Η λατινική ονομασία του είναι Allium cepa και ανήκει στην οικογένεια Alliaceae
Τρόπος σποράς: Για χλωρό κρεμμύδι γίνεται κυρίως με φύτευση κοκκαριού. Η φύτευση κοκκαριού δίνει πιο πρώιμη συγκομιδή σε σχέση με τον σπόρο.
Εποχή σποράς: Η φύτευση του κοκκαριού γίνεται τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο και Φεβρουάριο Μάρτιο.
Αποστάσεις φύτευσης 7 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και 20 cm περίπου γραμμή από γραμμή. Βάθος σποράς 2 cm. Για την αποφυγή υγρασιών φυτεύεται σε σαμάρια όπως φαίνεται και στην φωτογραφία.
Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης: Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης 10 °C με 24 °C
Εδαφολογικές συνθήκες: Το έδαφος που θα επιλεγεί να στραγγίζει καλά και να είναι μεσαίας και ελαφριάς σύστασης με υψηλή οργανική ουσία. Δεν πρέπει να επιλέγονται συνεκτικά εδάφη που κρατούν υγρασία γιατί θα υπάρχουν προβλήματα με μυκητολογικές ασθένειες και επίσης θα διαταράσσεται η φυσιολογική ανάπτυξη των κρεμμυδιών. Το pH εδάφους 6 με 7,5.
Λίπανση: Απαιτήσεις της καλλιέργεια 19 μονάδες Ν, 6 μονάδες P, 16 μονάδες Κ. Οι ελλείψεις ιχνοστοιχείων δημιουργούν τροφοπενείες. Η προτεινόμενη λίπανση λαμβάνει τις απαιτήσεις της καλλιέργειας σε σχέση με την εδαφική ανάλυση του χωραφιού. Οι πιο συχνές και σημαντικές είναι οι τροφοπενείες ψευδαργύρου (στρίβουν τα φύλλα), μαγνήσιο και του μαγγανίου.
Εχθροί: Σημαντικότεροι εχθροί ο κρεμμυδοφάγος, Θρίπας, Τετράνυχος, Υλέμια και άλλα.
Ασθένειες: Η αμειψισπορά είναι απαραίτητη κάθε χρόνο για την αποφυγή ασθενειών. Σημαντικότερες ασθένειες ο περονόσπορος, Σκωριάσεις, Σκληρωτίνια, Βοτρύτης και άλλα. Οι μετασυλλεκτικές ασθένειες επίσης είναι πολύ σημαντικές γιατί υποβαθμίζουν το προϊόν και μειώνουν τον χρόνο αποθήκευσης.
Συγκομιδή: Για την συγκομιδή του κρεμμυδιού απαιτούνται περίπου 30 με 60 ημέρες αναλόγως τις θερμοκρασίες και το μέγεθος του κοκκαριού. Το μέγεθος του κρεμμυδιού περίπου να έχει 1 cm διάμετρο. Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια.
Άρδευση: Κυρίως πότισμα από πάνω.
Αποθήκευση: Αφού έχει γίνει διαλογή των κρεμμυδιών αποθηκεύονται. Ιδανικές θερμοκρασίες 0-2°C για 7 ημέρες με σχετική υγρασία 85-95%. Μπορεί να παραταθεί η αποθήκευση με ειδική συσκευασία των κρεμμυδιών κατά την αποθήκευση.
Πηγές
Brewster, James L. (1994). Onions and other vegetable Alliums (1st ed.). Wallingford, UK