Geoponoi.Gr

Πατάτα: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Από τα σημαντικότερα κηπευτικά. Η πατάτα είναι μία καλλιέργεια που έχει δυνατότητες για καλές προσόδους για τους παραγωγούς. Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε δύο περιόδους την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Λατινική ονομασία: Solanum tuberosum της οικογένεια Solanaceae

Ποικιλίες: Η πιο σημαντική διαδικασία είναι της επιλογής της ποικιλίας που θα βάλουμε. Άλλες ποικιλίες μας δίνουν κίτρινη σάρκα, άλλες λευκή. Άλλες είναι για τηγάνισμα, άλλες για μεταποίηση, άλλες για εμπόριο, άλλες για βράσιμο και άλλες για ψήσιμο.

Προβλάστηση κονδύλων πατάτας:

Η πατάτα όπως είπαμε είναι κόνδυλοι, για αυτό είναι πολύ σημαντικό αυτοί οι κόνδυλοι (σπόροι) να προέχονται από υγιή εύρωστα παραγωγικά φυτά, γιατί θα είναι θα ‘εικόνα των γονέων’ του. Πολύ σημαντικό είναι η επιλογή αξιόπιστου πατατόσπορου απαλλαγμένου από ιώσεις.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε την προβλάστηση του πατατόσπορου 2-3 εβδομάδες πριν την σπορά, χρειαζόμαστε απλά ξηρό περιβάλλον με θερμοκρασίες πάνω από 10 ° C για να εκπτυχθούν οφθαλμοί έως να βγάλει φύτρα έως 2 cm. Κρατάμε 2-3 οφθαλμούς ανά πατατόσπορο

Εποχή σποράς:

Όπως είπαμε έχουμε δύο περιόδους σποράς την ανοιξιάτική που είναι από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο με τις πρώιμες σπορές στην Νότια Ελλάδα και τις όψιμες σπορές στην Βόρεια Ελλάδα.

Και την καλοκαιρινή σπορά από Ιούλιο έως Αύγουστο με τις πρώιμες σπορές στην Βόρεια Ελλάδα και τις όψιμες σπορές του Αυγούστου στην Νότια Ελλάδα ώστε να έχουν συγκομιδή πατάτας τον Δεκέμβριο.

Η σπορά γίνεται με φυτευτικές μηχανές πατάτας, οι οποίες τοποθετούν τον πατατόσπορο στο σωστό βάθος και κάνουν τα επιθυμητά αυλάκια.

Αποστάσεις σποράς και φύτευσης 40 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και  75 cm περίπου γραμμή από γραμμή.  Το βάθος φύτευσης πρέπει να είναι περίπου 15 cm.

Με την εμφάνιση των φυτών είναι απαραίτητο το παράχωμα των φυτών για να προστατέψουμε τους κονδύλους από το πρασίνισμα και τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και για να κάνουμε πιο χαλαρό το έδαφος ώστε να στραγγίζει.

Στάδια ανάπτυξης: Στην αρχή τοποθετούμε τον κόνδυλο της πατάτας στο χώμα, όπου βγάζει τον οφθαλμό και πετάει τον βλαστό τις επόμενες μέρες, και αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα φύλλα, σε 35 μέρες έχουμε ανθοφορία και αρχίζουν να δημιουργούνται οι κόνδυλοι νέας πατάτας και σε 120 ημέρες περίπου από την σπορά είναι έτοιμες οι πατάτες.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης: Οι θερμοκρασίες ανάπτυξης των κονδύλων είναι από 10 ° C έως  30 ° C. Οι ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης είναι 18-22 ° C. Στις ακραίες θερμοκρασίες θα υπάρχουν ανωμαλίες στο σχήμα των κονδύλων, στην γεύση και σε άλλα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Εδαφολογικές συνθήκες: Το έδαφος που θα επιλεγεί να στραγγίζει καλά και να είναι ελαφριάς σύστασης με υψηλή οργανική ουσία. Δεν πρέπει να επιλέγονται συνεκτικά εδάφη που κρατούν υγρασία γιατί θα υπάρχουν προβλήματα με μυκητολογικές ασθένειες και επίσης θα διαταράσσεται η φυσιολογική ανάπτυξη των κονδύλων (παραμορφώσεις βολβών). Κατάλληλο pH εδάφους 5 με 7.

Κατά την σπορά το χώμα πρέπει να είναι πολύ καλά δουλεμένο χωρίς σβόλους ώστε να στραγγίζει και να αερίζεται και να έχετε την αίσθηση ότι είναι μαλακό.

Λίπανση: Για την καλλιέργεια απαιτούνται 22 μονάδες Ν, 12 μονάδες P και 25 μονάδες K.

Άρδευση: Υψηλές ανάγκες σε νερό, πρέπει να υπάρχει καλή σχετική υγρασία. Η απόδοση επηρεάζεται σημαντικά με ελλείψεις νερού.

Αμειψισπορά: Είναι απαραίτητη η αμειψισπορά ανά 3 χρόνια για αποφυγή ασθενειών και εχθρών. Καλλιέργειες που θα γίνει η αμειψισπορά της πατάτας είναι τα σιτηρά, ψυχανθή, αραβόσιτος κ.α.

Αποφυγή χωραφιών με νηματώδεις ή βακτήρια.

Εχθροί: Δορυφόρος της πατάτας Leptinotarsa decemlineata με μεγάλες ανθεκτικότητες στα εντομοκτόνα , φθοριμαία της πατάτας καταστροφικό έντομο στους αποθηκευμένους κονδύλους πατάτας, αφίδες που μεταφέρουν και ιώσεις, λιριόμυζα και άλλα.

Ασθένειες: Περονόσπορος της πατάτας από τις σοβαρότερες ασθένειες όπου μολύνει όλα τα όργανα της πατάτας. βακτηριώσεις, ιώσεις  προερχόμενοι από τις αφίδες κ.α.

Συγκομιδή: Πριν την συγκομιδή καταστρέφουμε το υπέργειο μέρος της πατάτας. Όταν κιτρινίζουν τα φύλλα και ξεραίνεται ο βλαστός μας δείχνει ότι η καλλιέργεια είναι έτοιμη για συγκομιδή. Πριν την αποθήκευση τους και εφόσον είναι έτοιμες για συγκομιδή ‘ψήνουμε΄ τις πατάτες στο χωράφι δηλαδή της αφήνουμε για 7 ημέρες ώστε η πατάτα να σκληραγωγήσει την φλούδα της. Προσοχή αν δούμε ‘σαπίσματα’ στο χωράφι της βγάζουμε άμεσα.

Η πατάτα χρειάζεται 90 έως 150 ημέρες από την σπορά.

Αποθήκευση: Για την αποφυγή του ‘πρασινίσματος’ δηλαδή της συσσώρευσης χλωροφύλλης στον φλοιό που συνδέεται με την σολανίνη που μπορεί να γίνει τοξική ουσία. Αποφεύγουμε τον φωτισμό κατά την αποθήκευση και εξαλείφουμε με το σκοτάδι το πρόβλημα του σχηματίστηκε στο χωράφι.

Ιδανικές θερμοκρασίες αποθήκευσης είναι από 6 έως 8 ° C, σε ένα σκοτεινό, καλά αεριζόμενο περιβάλλον με υψηλή σχετική υγρασία 85 έως 90 %.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά,

Exit mobile version