Geoponoi.Gr

Συμβουλές για επιτυχημένη σπορά Αραβόσιτου

Πολλοί παραγωγοί αυτό το διάστημα ετοιμάζονται για τις σπορές του αραβόσιτου. Μια καλλιέργεια που την γνωρίζουν οι παραγωγοί πολύ καλά.

Σε αυτό το άρθρο θα σας θυμίσουμε κάποιες φροντίδες και επιλογές για να μεγιστοποιήσετε την παραγωγή.

Είναι από τις σημαντικότερες αποφάσεις το που θα σπείρετε. Μία διαδικασία που πολλοί υποτιμούν είναι η αμειψισπορά με ψυχανθή ή σιτηρά. Βελτιώνεται το έδαφος και μειώνονται οι πληθυσμοί των ζιζανίων, των ασθενειών και των εχθρών.

Μην βιαστείτε να σπείρετε, ο σπόρος είναι επιρρεπής  σε ανοιξιάτικους παγετούς.

Υπάρχει μία αντίληψη να γίνει πρώιμη σπορά ώστε να υπάρξει πρώιμη συγκομιδή σε περιοχές με περιορισμένο αρδευτικό νερό τον Αύγουστο.

 Ο σπόρος αν η θερμοκρασία εδάφους δεν ανέβει πάνω από 10 ° C δεν φυτρώνει.

Ο ιδανικός πληθυσμός του αραβόσιτου είναι περίπου 9000 φυτά το στρέμμα, αλλά είναι διαφορετική η σύσταση ανά υβρίδιο καλαμποκιού. Οι πυκνότερες σπορές μας φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Το συνιστώμενο βάθος σποράς  είναι 5 cm.

Μην ξεχνάτε ότι δεν σπέρνουμε βαθιά για να βρούμε την υγρασία γιατί μπορεί να έχουμε πολλά προβλήματα με το μεγάλο βάθος (ασθένειες εδάφους, εχθροί εδάφους κ.α). Αν χρειαστεί θα ποτίσετε για να έχετε καλό φύτρωμα.

Όλοι βιάζονται να σπείρουν, αλλά ποιος κοιτά την ομοιομορφία του βάθους σποράς σε όλο το χωράφι. Η ομοιομορφία είναι πολύ σημαντική. Αν δεν υπάρχει ομοιομορφία δημιουργείται ανομοιόμορφη ανάπτυξη με αποτέλεσμα να υπάρχει μια κυριαρχία των φυτών που εμφανίζονται πρώτα έναντι των άλλων, σκιάζουν τα διπλανά φυτά, αναπτύσσουν πρώτα μεγάλο ριζικό σύστημα κ.α. Με αποτέλεσμα μειωμένες αποδόσεις.

Οι πολύ πρώιμες σπορές εμφανίζουν αυτό το φαινόμενο.

Είναι αυτονόητο ότι οι σπορές δεν πρέπει να γίνουν σε υγρά χωράφια, θέλουμε τις βέλτιστες συνθήκες χωραφιού για σπορά. Δηλαδή θέλουμε το χώμα κατά την σπορά ελαφρύ και αφράτο. Αυτό δεν σημαίνει όταν θα σπέρνουμε να μην έχουμε καθόλου σχετική υγρασία.

Το να περάσουν πολλά και βαριά μηχανήματα για την κατεργασία του εδάφους βοηθούν στην συμπίεση του εδάφους και δυσχεραίνεται η καλλιέργεια.

Exit mobile version