Ασθένειες φυτών

Σήψεις Ριζών: Rhizoctonia solani

Πολλές φορές έχετε δει νεαρά φυτά με το που βγαίνουν να σαπίζουν. Βγάζοντας ένα φυτό από το χώμα διαπιστώνεται ότι είναι σαπισμένη η ρίζα ή το στέλεχος πάνω από την ρίζα.

Πιθανότερη αιτία της ασθένειας να είναι ο μύκητας Rhizoctonia solani, προσβάλει την ρίζα και τον λαιμό και προκαλεί τήξεις, σήψεις φυτών και σήψεις φρούτων. Είναι από της σημαντικότερες και πιο κοινές ασθένειες εδάφους. Βρίσκεται σε πολλά εδάφη και επιβιώνει για πολλά χρόνια.

Αν δούμε την ετυμολογία της λέξης προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ρίζα και κτόνος (φόνος).

Λατινική ονομασία: Rhizoctonia solani. Έχουν αναγνωριστεί πολλά στελέχη του μύκητα.

Ξενιστές: Πλήθος ξενιστών, σχεδόν σε όλο το πλήθος των καλλιεργούμενων φυτών, όλων των λαχανικών, δημητριακών και δέντρων. Μεγάλες ζημιές αναφέρονται ότι δημιουργεί στην πατάτα.

Συμπτώματα: Τα συμπτώματα που προκαλεί στο ριζικό σύστημα το κάνει να μοιάζει σαν καφέ σαπισμένη ρίζα και το στέλεχος πάνω από την ρίζα (υποκοτύλη) έχει αυτήν την καφέ σαπισμένη μορφή στην αρχή μεμονωμένες κηλίδες και μετά ως ενιαίο σχήμα. Στα νεαρά φυτά προκαλεί τήξεις φυτών. Δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στα φυτώρια. Στα μεγαλύτερα φυτά προκαλεί μαρασμούς και αν εξελιχθεί σε όλο το φυτό έως και θάνατο των φυτών. Η αναγνώριση της είναι εύκολή τόσο από τα μακροσκοπικά όσο και μικροσκοπικά.

Γενικά δεν δημιουργεί μεγάλα προβλήματα αν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, όταν μεγαλώσουν τα φυτά μπορεί να ξεπεράσουν την μόλυνση χωρίς προβλήματα στην παραγωγή.

Μπορεί μερικές φορές τα συμπτώματα σε κάποια στάδια να μοιάζουν με Pythium ή με Phytophthora.

Βιολογικός κύκλος: Ο μύκητας δεν σχηματίζει αγενή σπόρια. Στο έδαφος βρίσκεται σε  μυκηλιακές υφές ή σε σκληρώτια. Όταν βρουν ιδανικές συνθήκες αναπτύσσονται και διεισδύουν είτε από ανοίγματα του φυτού ή από κάποιους τραυματισμούς του φυτού.

Μετάδοση: Γίνεται είτε με μολυσμένους σπόρους ή μολυσμένα σπορόφυτα έτοιμα για μεταφύτευση. Επίσης με μεταφορά με νερό (κυρίως ποτίσματος) ή με τον άνεμο μεταφέροντας σκόνη χώματος. Επίσης η μεταφορά με μηχανήματα ακόμα και καθώς περπατάμε στο χωράφι με τις μπότες.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:  15 ° C με 20 ° C. Όταν δεν το ευνοούν οι συνθήκες βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση και όταν ξανά είναι ευνοϊκές οι συνθήκες  δραστηριοποιείται.

Αντιμετώπιση: Η διαχείριση της συγκεκριμένης ασθένειας πρέπει να είναι σε όλα τα στάδια και όχι μόλις εμφανιστεί η ασθένεια γιατί τότε θα έχουμε καταστροφικά αποτελέσματα.

  • Γενετικό υλικό απαλλαγμένο από την ασθένεια.
  • Φυτόχωμα απαλλαγμένο από ριζοκτόνια (κυρίως για τα φυτώρια).
  • Απολυμάνσεις συχνές των μηχανημάτων και εργαλείων.
  • Αποφυγή τραυματισμών φυτών (με σκαλιστήρια ή άλλα μηχανήματα).
  • Αποφυγή μεγάλης υγρασίας στα νεαρά στάδια του φυτού γιατί επιταχύνεται η ασθένεια.

Καταπολέμηση:

Με ψεκασμούς με μυκητοκτόνα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια. Ρωτήστε τον τοπικό Γεωπόνο για την καλύτερη περίοδο ψεκασμού του χωραφιού σας. Πολλοί παράγοντες καθορίζουν τον χρόνο επέμβασης.Αν υπάρχει ιστορικό στο χωράφι απαραίτητα προληπτικοί ψεκασμοί.

Πηγές Φωτογραφίας:

http://www.forestryimages.org/browse/detail.cfm?imgnum=5361371

Απάντηση