Geoponoi.Gr

Ζιζάνια: Τάτουλας

Είναι ποώδης θάμνος  και φθάνει σε  ύψος έως 110 cm. Τα φύλλα του είναι βαθιά πράσινα ωοειδή οδοντωτά, τα λουλούδια του είναι σαν χωνάκια και οι καρποί του είναι αγκάθια σε σχήμα αυγού. Τα φύλλα του έχουν ουσίες (αλκαλοειδή) που μπορεί να γίνουν τοξικές.

Στην επιστημονική κοινότητα συζητείται και διερευνάτε αν και κατά πόσο έχει αλληλοπάθεια (λόγω των αλκαλοειδών) σε άλλα είδη όπως το γκαζόν και κάποια λαχανικά, ακόμα δεν υπάρχει σαφές συμπέρασμα γιατί υπάρχουν έρευνές που αντικρούονται.

Εντοπίζεται σε όλη την Ελλάδα είναι ετήσιο εαρινό πλατύφυλλο ζιζάνιο δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες. Είναι δύσκολη η αντιμετώπιση και η καταπολέμηση του.

Τοπικές ονομασίες: Βρωμόχορτο, Δατούρα

Προβλήματα: Μείωση της απόδοσης της καλλιέργειας και ποιοτική υποβάθμιση των προϊόντων.

Λατινική ονομασία: Ανήκει στην οικογένεια Solanaceae και η λατινική του ονομασία είναι Datura stramonium L.

Εποχή εμφάνισης: Ετήσιο ζιζάνιο εμφανίζεται από τον Απρίλιο και ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

Καλλιέργειες που εντοπίζεται: Καλαμπόκι, Ψυχανθή (σόγια, φασόλι, αρακάς) κ.α. Εντοπίζεται στην βιβλιογραφία ότι είναι Φορέας πολλών εχθρών και ασθενειών.

Εδάφη προτίμησης: Προσαρμόζεται και αναπτύσσεσαι σε όλα τα εδάφη προτιμά τα πλούσια οργανικά εδάφη. Ιδανικές θερμοκρασίες 20 με 30 °C.

Τρόποι αναπαραγωγής: Με τον σπόρο όπου μεταδίδεται με τον αέρα. Παράγει πάνω από 10000 σπόρους ανά φυτό όπου τα σπόρια μπορεί να μείνουν αδρανή σε μία απόσταση κάποιων μέτρων από το φυτό. Μεταφέρονται με το νερό, τα μηχανήματα και τα περιττώματα ζώων.  Τα σπόρια θα βλαστήσουν σταδιακά ενώ κάποια θα μπουν σε λήθαργο και μόλις βρουν τις ιδανικές συνθήκες θα βλαστήσουν.

Αντιμετώπιση: Η καταστροφή των ζιζανίων με μηχανικά μέσα η με καθολικά ζιζανιοκτόνα όταν βρίσκεται στις άκρες των χωραφιών ή στα κανάλια. Η κοπριά που αν τυχόν ρίξετε στο χωράφι σας να επιβεβαιώσετε ότι δεν έχει σπόρους ζιζάνιών. Επίσης σε ΄βρόμικα΄ χωράφια η συχνή κατεργασία δύο φορές όργωμα , δύο με τρεις φορές σβάρνισμα ‘βοηθούν’ στην δραστική μείωση των πληθυσμών. Η συχνή αναμόχλευση βοηθά πολλά σπόρια να βγουν στην επιφάνεια και να βλαστήσουν. Είναι ευαίσθητο στην ηλιοαπολύμανση του εδάφους.

Καταπολέμηση: Με χημικά ζιζανιοκτόνα. Συμβουλευτείτε τον τοπικό γεωπόνο πιο ζιζανιοκτόνο έχει έγκριση για την καλλιέργεια που σας ενδιαφέρει και διαβάστε και στην ετικέτα ότι αναφέρει ότι έχει έγκριση στην καλλιέργεια που έχετε. Καταπολεμείται και με προφυτρωτικά και με μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα.

 

 

Exit mobile version