Τρόφιμα και Υγεία

Ποιά είναι τα ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ και που βρίσκονται

Τα ιχνοστοιχεία είναι κάποια χημικά στοιχεία που βρίσκονται στον ανθρώπινο οργανισμό σε ίχνη (<5 g). Τα ιχνοστοιχεία εμπλέκονται στην συντήρηση του νερού, στην μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων και στην σύσπαση των μυών. Έτσι συμβάλουν στην καλή λειτουργία του σώματος και η ένταξή τους στην διατροφή είναι απαραίτητη. Βρίσκονται σε μικρές ποσότητες στα ψάρια, στο κρέας, τα λαχανικά, τα δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Κυριότερα ιχνοστοιχεία

  • Σίδηρος. Βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης. Την απορρόφησή του βοηθούν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, τα γάλα, τα αβγά, οι ζωικές πρωτεΐνες και η λήψη κιτρικού οξέος/φρουκτόζης. Βρίσκεται σε μοσχάρι, αβγό, σαρδέλες, δαμάσκηνα, δημητριακά, σπανάκι, φακές, μπαρμπουνοφάσουλα, ρεβίθια και αμύγδαλα. Η ημερήσια δόση σε ενήλικες είναι 10-15 mg.
  • Σελήνιο, Μαγγάνιο. Έχουν αντιοξειδωτικές δράσεις. Το σελήνιο βρίσκεται σε τόνο, μπακαλιάρο, κολιό, ψωμί ολικής άλεσης, κουνέλι, κοτόπουλο, χοιρινό, συκώτι, φακές και γάλα αγελάδας. Το μαγγάνιο βρίσκεται σε ρύζι, φασόλια, ηλιόσποροι, δημητριακά, φιστίκια, ξηροί καρποί, τσάι.
  • Ιώδιο. Είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα. Αυτές οι ορμόνες σχετίζονται με την καλή φυσική και διανοητική ανάπτυξη του οργανισμού αφού ρυθμίζουν τον μεταβολισμό των κυττάρων. Βρίσκεται σε θαλασσινά, μουρουνέλαιο. λαχανικά, ηλιόσπορους, ξερά φύκια, φιστίκια, συκώτι, αβγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Χαλκός. Βοηθά στην αποθήκευση και τον μεταβολισμό του σιδήρου, στον σχηματισμό των ερυθροκυττάρων, στην καταπολέμηση μολύνσεων και στην σωστή δόμηση των οστών. Βρίσκεται στην μαγιά μπύρας, στο συκώτι και στα οστρακοειδή.
  • Μαγνήσιο, ψευδάργυρος. Δρουν συνεργιστικά με διάφορα ένζυμα. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε ρεβίθια, φακές, χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ηλιόσπορους. Το μαγνήσιο βρίσκεται σε πατάτες, φασόλια, λάχανα, μαρούλια, αλεύρι ολικής και άσπρο, φουντούκια, αμύγδαλα, γάλα, τυρί.
  • Χρώμιο. Παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό της γλυκόζης. Η έλλειψή του προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Βρίσκεται σε μαύρο πιπέρι, μαγιά μπύρας, μελάσα, σπόρους, συκώτι, αλεύρι ολικής άλεσης, ρύζι και τυρί.

 

2 replies »

Απάντηση