Κηπευτικά

Μπρόκολο και υψηλές θερμοκρασίες, πως τις αντιμετωπίζουμε και πως παράγουμε την δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού

Broccoli on white background

Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην καλλιέργεια του μπρόκολου τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Η ποιότητα του κεφαλής του μπρόκολου υποφέρει από ανομοιόμορφη ανάπτυξη, ανθίσματα και πολλές σήψεις στην κεφαλή, αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία του ποτίσματος. Τέτοια προβλήματα έχουμε όλο το καλοκαίρι ακόμα και τον Σεπτέμβρη.

Το καλοκαίρι όμως το μπρόκολο έχει υψηλή τιμή και η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να καλύψει έστω την μειωμένη ζήτηση. Αν αναλογιστούμε την αύξηση των τουριστών τα τελευταία χρόνια και την εισαγωγή του φρέσκου μπρόκολου σε εκλεκτές κουζίνες το κάνει απαραίτητο. Και τότε έρχεται το εμπόριο και το φέρνει από την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε πολύ υψηλές τιμές.

Το ερώτημα που τίθεται από τους παραγωγούς είναι αν αξίζει η προσπάθεια να δοκιμάσουν προϊόντα και στην προκειμένη το μπρόκολο που είναι δύσκολο στην καλλιέργεια και έχουν μεγάλο ρίσκο.

Απάντηση: Αν δεν δοκιμάσεις πειραματικά σε πολλές περιόδους με πολλούς τρόπους δεν θα το μάθεις ποτέ και με σωστή καθοδήγηση από γεωπόνους χωραφιού μην απλά  γκρινιάζεις ότι δεν γίνεται. Θα παράγεις πειραματικά και θα δεις το καθαρό κέρδος, μπορεί να υπάρχει μειωμένη παραγωγή αλλά με την τιμή που θα έχει να αξίζει τον κόπο. Παράδειγμα τέτοιο είναι το σπανάκι που πλέον παράγεται 11 μήνες το χρόνο και γίνονται πολλές προσπάθειες να παραχθεί και μέσα Ιουλίου με Αυγούστου που είναι η πιο δύσκολη περίοδος.

Εδώ θα σας πούμε τρόπους που μπορείτε να μετριάσετε τον κίνδυνο στην καλλιέργεια μπρόκολου το καλοκαίρι και να ξεπεράσετε αυτόν τον δύσκολο αβιοτικό παράγοντα.

Ποια είναι η κρίσιμη περίοδος στο μπρόκολο που είναι ευαίσθητο από την υψηλή θερμοκρασία;

Αυτό που έχει διαπιστώσει η επιστημονική κοινότητα είναι ότι η πιο κρίσιμη περίοδος του είναι κατά τον σχηματισμό του μπουμπουκιού (καταβολές του μπουμπουκιού), δέκα ημέρες πριν εμφανιστεί το μπουμπούκι (σαν κορώνα στο κέντρο του φυτού) είναι η περίοδος που είναι πιο ευαίσθητο. Θερμοκρασίες άνω τον 33 βαθμών Κελσίου δημιουργεί ανομοιομορφία στην ανάπτυξη των μπουμπουκιών (κάποια επηρεάζονται και άλλα όχι) ακόμα και την μη έκπτυξη των μπουμπουκιών (σαν κάψιμο του οφθαλμού). Αποτελέσματα ανομοιογενείς κακές κεφαλές. Επίσης γίνεται τραχύς η ανθοκεφαλή. Αν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες πριν την κρίσιμη αυτή περίοδο δεν υπάρχει τραυματισμός των μπουμπουκιών.

Παίζει ρόλο η ποικιλία στις υψηλές θερμοκρασίες;

Φυσικά και έχει από τους πιο σημαντικούς ρόλους. Επιλέξτε ανθεκτικές ποικιλίες, στο ιντερνέτ θα βρείτε πολλές, αξιολογήστε τα χαρακτηριστικά τους και επιλέξτε τις ανθεκτικότερες. Υπάρχουν πολλές μελέτες και από πανεπιστήμια που αξιολογούν ποικιλίες σε ακραίες συνθήκες.

Πώς να ποτίσω? Πολύ νερό,  λίγο νερό, τι ώρα να ποτίσω;

Ο παράγοντας υγρασία είναι ένα μυστήριο. Έχουμε 35 βαθμούς Κελσίου πρέπει να ποτίσεις, πρέπει να έχει πάντα υγρασία στο έδαφος αλλά όχι νερό στα φύλλα και όχι υγρασία πάνω στην κεφαλή και όχι τις μεσημεριανές ώρες πότισμα.

Ποια θρεπτικά συστατικά όταν είναι ανεπαρκή η έχουν υπερεπάρκεια δημιουργούν προβλήματα το καλοκαίρι;

Η έλλειψη βορίου μας δημιουργεί προβλήματα κάνοντας κούφιασμα στο κοτσάνι του μπρόκολου.

Η υπερεπάρκεια αζώτου ειδικά το καλοκαίρι δημιουργεί ανομοιόμορφη ανάπτυξη ειδικά με το που σχηματίζεται η κεφαλή και δημιουργεί ‘άσχημα ανομοιόμορφα κεφάλια’.

Τι ώρες το συγκομίζουμε;

Νωρίς το πρωί με το πρώτο φως της ημέρας γίνεται η συγκομιδή το καλοκαίρι και μετά το κόψιμο από το χωράφι σημαντική παρατήρηση η άμεση πρόψυξη του σε 0 ° C. Το σημαντικότερο είναι η άμεση πρόψυξη στο χωράφι κατά την διάρκεια την συγκομιδής με κάποιο φορτηγό ψυγείο, μην περιμένετε αφού συγκομίσετε να το πάτε στο ψυγείο, σκεφτείτε πόσες ώρες θα κάνει να ρίξει την θερμοκρασία του το μπρόκολο. Κατά την μεταφορά το φορτηγό ψυγείο θα πρέπει να μπορεί να αερίσει τον χώρο αποθήκευσης ώστε να μην δημιουργούνται υγρασίες και δημιουργηθούν προβλήματα από δευτερογενείς μυκητολογικές ασθένειες και επίσης προβλήματα μαράνσεων. Μια σημαντική παρατήρηση είναι να μην αποθηκεύεται με άλλα λαχανικά η φρούτα που παράγουν αιθυλένιο διότι το μπρόκολο είναι ευαίσθητο στο αιθυλένιο.

Συμπεράσματα: Διαβάζοντας το άρθρο είδατε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την καλλιέργεια. Τώρα βάλτε το μυαλό σας να σκεφτεί και απαντήστε μόνοι σας στα ερωτήματα.

Η περιοχή σας πότε έχει υψηλές θερμοκρασίες;

Μήπως στο κάμπο σας έχει τρομερή ζέστη αλλά έχετε χωράφι σε κανένα ύψωμα ή έχετε υψόμετρο και δεν έχετε τόσο υψηλές θερμοκρασίες;

Έχετε δυνατότητα να βάλετε φυτά σε σπορεία και να τα βγάλετε νωρίς ώστε πριν τις κρίσιμες θερμοκρασίες σχηματισμού του μπουμπουκιού να έχουν σχηματίσει μπουμπούκι.

Θα ψάξετε σοβαρά από μελέτες για ανθεκτικές ποικιλίες η θα αρκεστείτε σε ότι σας δώσουν;

Με τι θα ποτίζετε;

Πως θα λιπαίνετε, θα συμβουλευτείτε την ανάλυση εδάφους με σωστή καθοδήγηση ;

Δοκιμάστε σοβαρά αξίζει τον κόπο να κάνετε την προσπάθεια ακόμα και ας αποτύχει θα κερδίσετε πάρα πολλά.

Απάντηση