Geoponoi.Gr

Πώς να φτιάξω αμπέλι: οδηγίες για αρχαρίους (μέρος πρώτο)

grapes

Κάθε κήπος που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει και ένα αμπέλι.Τα φρούτα του τα χρησιμοποιούμε με πολλούς τρόπους (ως επιτραπέζια, οινοποιήσιμα, ως σταφίδα, ως γλυκό του κουταλιού). Επειδή είναι μεγάλο θέμα προς μελέτη της αμπελουργίας, θα σας δώσουμε μερικά ερεθίσματα από τα άρθρα μας, αλλά θα χρειαστεί να μελετήσετε και να πειραματιστείτε και εσείς.

Είναι φυτό εύκρατων κλιμάτων όπου αντίστοιχα χρειάζεται και το ψύχος όσο και μία ζεστή εποχή για την ωρίμανση του.

Επιλογή της Ποικιλίας:

Δεν είναι όλες οι ποικιλίες κατάλληλες για μία περιοχή ή καλύτερα κάθε περιοχή έχει συγκεκριμένες ποικιλίες. Αν η θερμή περίοδος είναι μικρή στην περιοχή μας επιλέγουμε ποικιλίες γρήγορης ωρίμανσης (κυρίως σε βόρειες περιοχές). Αν οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού είναι πολύ υψηλές επιλέγουμε ποικιλίες αργής ωρίμανσης ώστε να αποφευχθούν προβλήματα του καύσωνα.

Ως αρχάριος βασιστείτε από την εμπειρία των υπολοίπων της περιοχής σας και επιλέξτε της ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή σας. Κατά της αγορά των δενδρυλλίων πηγαίνετε σε φυτώριο που θα τα αγοράσετε να είναι αξιόπιστο και να έχει πιστοποιητικά φυτουγείας, επιλέξτε αυτά που φαίνονται υγιή με καλή κατανομή της ρίζας.

Στην πιο επαγγελματική προσέγγιση της αμπελουργίας πρώτα επιλέγουμε υποκείμενο και πάνω σε αυτό μπολιάζουμε την ποικιλία που θέλουμε, είναι δύσκολή η επιλογή του κατάλληλου υποκειμένου και υπάρχουν συγκεκριμένα υποκείμενα που επιτρέπονται αλλά μας λύνει τα χέρια με την ανθεκτικότητά του σε μια σειρά ασθενειών. Ως αρχάριοι θα πάρετε έτοιμο το δενδρύλλιο μπολιασμένο.

Επιλογή Τοποθεσίας εγκατάστασης:

Πρέπει να επιλέγουμε ηλιόλουστα μέρη όχι κοντά σε δέντρα, ούτε κοντά σε χτίσματα που θα του καλύψουν τόσο την ηλιοφάνεια όσο και την καλή κυκλοφορία του αέρα. Η ηλιοφάνεια θα μας δώσει περισσότερα σάκχαρα και ο αέρας θα μας βοηθήσει στο να μην έχουμε μύκητες. Τα αμπέλια μπορεί να ‘ζήσουν’ πολλά χρόνια 50 και άνω, είναι σημαντική η επιλογή της τοποθεσίας εγκατάστασης.

Το έδαφος πρέπει να στραγγίζει καλά και να μην επιλέγονται υγρές περιοχές, οι ασθένειες παραμονεύουν για δραστική μείωση της παραγωγής. Για να σιγουρευτείτε για το έδαφος θα πάτε μετά από πολύ βροχή και θα δείτε αν κρατάει νερά.  Δεν επιλέγουμε πλούσια σε θρεπτικά οργανικά χωράφια γιατί θα υπερτερεί ή ανάπτυξη φύλλων έναντι καρπών, είναι κάπως διαφορετικό σε σχέση με τις άλλες καλλιέργειες ίσως αναλυθεί σε επόμενο άρθρο. Προτιμούμε πλαγιές λόγω της καλής τους στράγγισης που συνήθως δεν έχει καταστρεπτικούς παγετούς με καλή πρόσβαση και συνήθως επιλέγουμε τον νότιο προσανατολισμό (ως αρχάριος θα συμβουλευτείτε την εμπειρία των εμπειρότερων).

Προετοιμασία του εδάφους:

Πρέπει να κάνετε μία ανάλυση του εδάφους σας και να δείτε τι ελλείψεις και τι περίσσιες θρεπτικών έχετε. Κατάλληλο pΗ για τις περισσότερες ποικιλίες είναι 6 με 6,5. Όπως είπαμε πριν για αποφυγή των οργανικών εδαφών, ξαναλέμε ότι είναι πολύ σημαντικό να κάνετε ανάλυση του εδάφους σας και να πάρετε οδηγίες από κάποιον τοπικό γεωπόνο.

Οι αμπελώνες αναπτύσσονται προς τα πάνω κατά μήκος μιας δομής στήριξης. Συνήθως είναι μία ξύλινη κατασκευή σαν περίφραξη (υπάρχει πολύ βιβλιογραφία για το πώς κάνουμε τις δομές στήριξης στο αμπέλι, οι επαγγελματίες μπορούν να βρουν και τις πιο καινούργιες τεχνικές) όπως βλέπετε και στην φωτογραφία. Οι δομές στήριξης προσφέρουν στα αμπέλια να στηρίζονται και να τυλίγονται. Φροντίστε οι δομές στήριξης να είναι σταθερές για να ανταπεξέλθουν τόσο στο βάρος όσο και στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Η διάταξη του αμπελώνα σας θα γίνεται σύμφωνα με το αγροτεμάχιο σας. Καλό είναι να είναι σε σειρές να αερίζονται και σειρά από σειρά να έχετε άνετο χώρο να περνάτε για να κάνετε τις απαιτούμενες εργασίες. Οι αποστάσεις φυτό από φυτό πάνω στην σειρά θα βασίζονται σύμφωνα με την ποικιλία που θα βάλετε και την ανάπτυξη της, τις βροχοπτώσεις τις περιοχής σας κ.α. Ένας μπούσουλας στο περίπου είναι 2  μετρά γραμμή από γραμμή και 1,5 φυτό από φυτό.

Πριν την φύτευση καλό είναι να γίνει προετοιμασία του εδάφους ώστε το χώμα να είναι ψιλοχωματισμένο.

Φύτευση αμπέλου:

Συνήθως η κατάλληλη εποχή είναι προς το τέλος του χειμώνα αρχές της άνοιξης, να έχουν φύγει οι μεγάλες παγωνιές. Φυτεύεται τα γυμνόριζα δενδρύλλια ενός έτους και να ακολουθείτε τις οδηγίες του φυτωριούχου, που θα τα αποθηκεύσετε, σε τη υγρασία πριν τα φυτέψετε. Κατά την φύτευση να προσέξετε η ένωση εμβολίου υποκειμένου να βρίσκεται πάνω από το χώμα, αν έχει υγρασία το έδαφος δεν χρειάζεται πότισμα. Ενδεχόμενος αν δεν υπάρξουν ανοιξιάτικες βροχές να χρειαστούν πότισμα τα φυτά όταν αρχίζουν να ‘ξυπνούν’.

Πηγή φωτογραφιών: www.pixabay.com

Exit mobile version