Φέτα, κασέρι, edam, gouda, μανούρι, λευκό τυρί κλπ πολλά είναι τα είδη τυριών. Με ποιο τρόπο μπορούμε να τα συντηρήσουμε στο ψυγείο και για πόσο καιρό;; Τα τυριά ίσως συντηρούνται παραπάνω από όσο νομίζουμε. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.
- Σκληρά τυριά πχ. παρμεζάνα, γραβιέρα,κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι, λαδοτύρι Μυτιλήνης. Η σωστή αποθήκευση είναι πολλή σημαντική. Όταν είναι κλειστά συντηρούνται στο ψυγείο για 2-4 μήνες ή μέχρι την ημερομηνία λήξης και στην κατάψυξη για 8 μήνες. Αφού ανοιχτούν είναι ασφαλή για κατανάλωση για 6 εβδομάδες ή μέχρι την ημερομηνία λήξης
- Ημίσκληρα τυριά: π.χ γκούντα, καλαθάκι λίμνου, κασέρι, μετσοβόνε, χαλούμι, έμενταλ, τσένταρ. Μετά το άνοιγμά τους συντηρούνται στο ψυγείο για 2-3 εβδομάδες ή μέχρι την ημερομηνία λήξης ενώ στην κατάψυξη για 2 μήνες
- Μαλακά τυριά π.χ. φέτα, μανούρι, μυζήθρα, ανθότυρο, τελεμές, μοτσαρέλα κλπ έχουν περισσότερη υγρασία οπότε χαλάνε και πιο εύκολα. Πρέπει να καταναλωθούν έως 2 εβδομάδες μετά το άνοιγμά τους ή μέχρι την ημερομηνία λήξης
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι από τα πιο ευπαθή οπότε μεγάλη προσοχή μην καταναλώνουμε ληγμένα προϊόντα.
Όταν το τυρί πιάσει μούχλα είναι ακατάλληλο για κατανάλωση. Γενικά δεν κόβουμε την μούχλα και καταναλώνουμε το υπόλοιπο, απλά το πετάμε. Τώρα αν θέλεις να απομακρύνεις την μούχλα γιατί π.χ έχεις μεγάλη ποσότητα τυριού κόψε την μούχλα μερικά εκατοστά πιο μέσα και αν το τυρί είναι αποθηκευμένο σε άλμη, άλλαξε και την άλμη. Η μούχλα αναπτύσσεται ευκολότερα σε μαλακά τυριά, που έχουν παραπάνω υγρασία, και ίσως δεν εμφανίζεται οπτικά με το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα. Έτσι αν ένα μαλακό τυρί είναι παλιό δεν πρέπει να καταναλωθεί γιατί μπορεί να έχει αναπτύξει παθογόνους μικροοργανισμούς αλλά να μην έχει εμφανίσει μούχλα.
Γενικά ένα τυρί πρέπει να μυρίζει σωστά και να έχει την όψη που είχε όταν το ανοίξαμε. Σε περίπτωση που δεν μυρίζει σωστά και η όψη του έχει αλλάξει δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση.
Tip: Τυριά όπως η φέτα, το λευκό τυρί κ.α. συντηρούνται καλύτερα όταν βρίσκονται ολόκληρα μέσα σε άλμη. Άλμη μπορούμε να προμηθευτούμε από το super market από τον πάγκο των τυριών ή να την φτιάξουμε μόνοι μας (συνήθως η αναλογία είναι 6 γρ αλάτι, 100 ml νερό)
Categories: Μεταποίηση τροφίμων στο σπίτι, Τρόφιμα και Υγεία