Ζιζάνια

Ζιζάνια: Αγριοτοματιά

Είναι ετήσιο δικοτυλήδονο ζιζάνιο, είναι ένα κοινό ζιζάνιο. Είναι ένα επιθετικό ζιζάνιο δύσκολο στην καταπολέμηση και θεωρείται σημαντικό πρόβλημα σε πολλές καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο. Το ζιζάνιο περιέχει γλυκοαλκαλοειδής ουσία την σολανίνη η οποία αναφέρεται ως τοξική, ο βαθμός τοξικότητας εξαρτάται από την ωριμότητα των φυτών τις περιβαλλοντικές συνθήκες και άλλους παράγοντες.

Τα φύλλα του είναι χαρακτηριστικά ωοειδή έως τριγωνικά με αχνοπράσινου χρώματος. Τα λουλούδια του είναι άσπρου χρώματος. Είναι όρθια έκφυσης και αναπτύσσεται μέχρι ύψους 1,5 μ.

IMG_2674 (2)

Εντοπίζεται σε όλη την Ελλάδα είναι ετήσιο εαρινό πλατύφυλλο ζιζάνιο δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες. Οι καλλιέργειες που εντοπίζεται είναι το βαμβάκι, τα κηπευτικά, καλαμπόκι, τα άσπαρτα χωράφια. Είναι δύσκολη η αντιμετώπιση και η καταπολέμηση του.

Τοπικές ονομασίες: Αγριοτοματιά ή Στίφνος

Προβλήματα: Μείωση της απόδοσης της καλλιέργειας και ποιοτική υποβάθμιση των προϊόντων.

Λατινική ονομασία: Ανήκει στην οικογένεια Solanaceae και η λατινική του ονομασία είναι Solanum nigrum L.

Εποχή εμφάνισης: Ετήσιο ζιζάνιο εμφανίζεται από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο.

Εδάφη προτίμησης: Το ζιζάνιο αρέσκεται σε οργανικά, γόνιμα εδάφη, με πολύ άζωτο.

agriotomati

Τρόποι αναπαραγωγής: Αναπαράγεται με σπόρους που βρίσκονται πολυάριθμα στους καρπούς του. Τα σπόρια διατηρούν τη βιωσιμότητά τους στο έδαφος για πολλά χρόνια. Οι σπόροι μεταφέρονται με το νερό, τα μηχανήματα και τα περιττώματα ζώων (κυρίως πτηνών). Τα σπόρια θα βλαστήσουν σταδιακά ενώ κάποια θα μπουν σε λήθαργο και μόλις βρουν τις ιδανικές συνθήκες θα βλαστήσουν.

Αντιμετώπιση: Η απομάκρυνση των  ζιζανίων από το χωράφι χειρονακτικά πριν την ανθοφορία, με μηχανικά μέσα με σβάρνα και να μην ακολουθήσει πότισμα ώστε να ξεραθεί ή με καθολικά ζιζανιοκτόνα όταν βρίσκεται στις άκρες των χωραφιών ή στα κανάλια ή σε ακαλλιέργητα χωράφια. Είναι δύσκολο στην καταπολέμηση του ζιζάνιο γιατί γρήγορα γίνεται ανθεκτικό σε ζιζανιοκτόνα. Επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπους είναι με κάλυψη πανιού εδαφοκάλυψης.

Η κοπριά που αν τυχόν ρίξετε στο χωράφι σας να επιβεβαιώσετε ότι δεν έχει σπόρους ζιζάνιών. Επίσης σε ΄βρόμικα΄ χωράφια η συχνή κατεργασία δύο φορές όργωμα , δύο με τρεις φορές σβάρνισμα ‘βοηθούν’ στην δραστική μείωση των πληθυσμών. Η συχνή αναμόχλευση βοηθά πολλά σπόρια να βγουν στην επιφάνεια και να βλαστήσουν. Είναι ευαίσθητο στην ηλιοαπολύμανση του εδάφους.

Καταπολέμηση: Με χημικά ζιζανιοκτόνα. Συμβουλευτείτε τον τοπικό γεωπόνο πιο ζιζανιοκτόνο έχει έγκριση για την καλλιέργεια που σας ενδιαφέρει και διαβάστε και στην ετικέτα ότι αναφέρει ότι έχει έγκριση στην καλλιέργεια που έχετε. Καταπολεμείται και με προφυτρωτικά και με μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα.

 

Απάντηση