Geoponoi.Gr

Πώς να καταψύξετε τα βότανα

Είναι πολύ ωραίο ή αίσθηση όταν χρησιμοποιείται τα υλικά του κήπου σας το χειμώνα. Εδώ θα σας πούμε κάποιους τρόπους για να καταψύξετε τον μαϊντανό και τα άλλα βότανα.

Δεν ξέρουμε κάποιον τρόπο κατάψυξης για να διατηρηθεί πλήρως η υφή και η γεύση των φρέσκων βοτάνων αλλά τους μήνες που δεν μπορείτε να καλλιεργήσετε αρωματικά φυτά είναι μία καλή λύση. Ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι που υπάρχει πληθώρα από τα αρωματικά.

Δοκιμάστε τις μεθόδους και δείτε ποια είναι καλύτερη για εσάς και ποια διατηρεί καλύτερα την γεύση και την υφή των βοτάνων.

Ψιλοκομμένα βότανα

Είναι η πιο απλή μέθοδος, αφού τα έχετε πλύνει, ψιλοκόψτε τα βότανα, μπορείτε αν θέλετε να τα βράσετε για ένα λεπτό και στην συνέχεια να τα στεγνώσετε και τοποθετήστε τα σε μικρές σακούλες κατάψυξης προσπαθώντας να βγάλετε τον αέρα ή σε βάζα. Καλό είναι να αναγράφεται σε μία ετικέτα το είδος και την ημερομηνία που το φτιάξατε για να ξέρετε πόσον καιρό είναι στην κατάψυξη, να φτιάχνεται προϊόν για πέντε με έξι μήνες.

Ως κύβους πάγου

Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική όταν μαγειρεύεται σούπες. Πλένουμε σχολαστικά απαλά τα βότανα και αφού τα στεγνώσουμε κόβουμε τα στελέχη. Τα κόβουμε σε κομματάκια και τα τοποθετούμε  σε μία παγοθήκη. Βρέξτε από πάνω με λίγο νερό και όταν παγώσει θα σχηματιστεί κύβος. Τοποθετούμε περίπου το 2/4 της τρύπας της παγοθήκης με τα βότανα και 1/3 με νερό. Δεν γεμίζουμε ως πάνω την τρύπα τις παγοθήκης. Παγώστε τους κύβους και αφού παγώσουν μεταφέρονται σε σακούλες κατάψυξης. Και είναι έτοιμα για να τοποθετήσετε στα φαγητά, να θυμάστε ότι ένα παγάκι είναι περίπου μία κουταλιά της σούπας βότανα.

Ως πέστο με βάση το ελαιόλαδο  

Πέστο ετυμολογικά σημαίνει συνθλίβω, συντρίβω. Καθαρίζουμε και στεγνώνουμε τα βότανα. Πολτοποιήσετε το βότανο που επιθυμείτε σε βάση ελαιόλαδο. Πολτοποιούμε τα βότανα με το ελαιόλαδο με αναλογία 1 φλιτζάνι βότανα και 1/3 φλιτζανιού λάδι. Τοποθετούμε το μείγμα στις παγοθήκες και όταν παγώσουν, αφαιρούμε τα παγάκια και τα τοποθετούμε  σε σακούλες κατάψυξης.

Καλό είναι να αναγράφεται σε μία ετικέτα το είδος και την ημερομηνία που το φτιάξατε για να ξέρετε πόσον καιρό είναι στην κατάψυξη, να φτιάχνεται προϊόν για πέντε με έξι μήνες.

Ως κλαδιά

Όλα τα βότανα είναι εύκολο να παγώσουν ακόμα και αν είναι σε κλαδιά (δενδρολίβανο).  Πρώτων τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε  απλά κόβουμε τα μεγάλα κλαδιά σε μικρότερα κλαδάκια, τα βάζουμε στην κατάψυξη σε ταψάκι. Αφού παγώσουν τα τοποθετούμε σε σακούλες κατάψυξης. Όταν θα τα χρησιμοποιήσουμε βγάζουμε ένα κλαδάκι και αφαιρούμε το φύλλωμα με το χέρι η με ένα μαχαιράκι.

Ως Βούτυρο με βότανα

Στο εξωτερικό χρησιμοποιούν πολύ το βούτυρο βοτάνων, στην Ελλάδα δεν είναι τόσο γνωστό. Βούτυρο θυμαριού, βασιλικού, δενδρολίβανου.

Τυλίξτε το βούτυρο με τα βότανα σε αλουμινόχαρτο ή ζελατίνα και τοποθετήστε το μέσα σε ένα τάπερ που μπαίνει στην κατάψυξη. Βάλτε ετικέτα είδος και ημερομηνία. Οι μερίδες που θα κάνετε θα είναι ανάλογες αυτών που χρησιμοποιείται στην μαγειρική, όταν ξεπαγώσει, συντηρείται στο ψυγείο και πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε 2 ημέρες.

Exit mobile version