Από τον κήπο σου στο τραπέζι

Πες μου τι τρως και θα σου πω ποιος είσαι

Είναι γνωστό ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του φαγητού και της ταυτότητας του ανθρώπου, ειδικά στην εποχή μας όπου μπορεί να έχει πρόσβαση στην πληροφορία μέσω του διαδικτύου, της τηλεόρασης, των περιοδικών.

Όμως όταν η πληροφορία σε πολλές περιπτώσεις είναι ασταθής και δεν τεκμηριώνεται ή μπορεί να τεκμηριωθεί από μόνο μία οπτική, κατά πόσο ισχύει η παραπάνω ρήση?? Ειδικά όταν μπαίνει ο παράγοντας “οικονομικά συμφέροντα”.

Το σημαντικότερο που λείπει είναι η κατανόηση για το τι είναι πραγματικά υγιές και τι όχι.

Η παραπληροφόρηση βοηθάει εν μέρει στην αθρόα κατανάλωση ” υγιεινών τροφίμων’’ που οδηγούν στην παχυσαρκία, στην απογοήτευση των ανθρώπων και στα αντίθετα αποτελέσματα.

Το ιδεατό θα ήταν να υπάρξει εκπαίδευση των νέων που να απαντά στα ερωτήματα πως παράγονται τα τρόφιμα, τι είναι το τρόφιμο, πως η αγροτική παραγωγή επηρεάζει τον κόσμο μας. Δεν είναι αρκετό απλά να λέμε στα παιδιά φάτε λαχανικά όταν δίπλα τους έχουν χιλιάδες απολαυστικές προκλήσεις πιο νόστιμες που πλέον προβάλλονται και ως υγιεινές. Αλλά στο να τα βάλουμε να τους γίνει βίωμα πρώτα η αγάπη της πρωτογενους παραγωγής, να παράγουν τα δικά τους λαχανικά, να μάθουν τις γεύσεις των λαχανικών και να τους αρέσουν.

Ακόμα δεν έχουμε συμφωνήσει τελικά τι είναι υγιεινο και τι οχι. Οι σχέσεις μας με τα τρόφιμα καθορίζονται από τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες.

Υπάρχουν πολλές απόψεις στη κοινή γνώμη για το τι είναι καλό και τι όχι. Παράδειγμα στο διαδίκτυο βλέπεις αυτούς τους τίτλους, η καφεΐνη για καποιους είναι κακή, μην πίνετε καφέ!! Για άλλους να πίνετε 5 φλιτζάνια καφέ βοηθά στο να αδυνατίσετε!! Για τους χορτοφάγους να πίνετε καφέ από φασόλια.

Αυτό που ορίζει την υγιεινή διατροφή είναι το ποιες τροφές κάνουν καλό στον καθέναν σας ατομικά.

Μία σημαντική ανάγκη του ανθρώπου είναι το να αισθάνεται δυνατός και να μένει υγιείς. Ο καθένας ατομικά πρέπει να αναζητήσει ποιες τροφές τον επηρεάζουν και πως συμβάλουν στην παραπάνω ανάγκη. Και αν χρειαστεί σε θέματα διατροφής και μεταποίησης των προϊόντων (πολλές φορές καταστρέφουμε τα θρεπτικά συστατικά των τροφών λόγω της κακής μεταποίησης τους ή του κακού μαγειρέματος) να ζητήσει βοήθεια από ειδικό (πτυχιούχο διατροφολόγο ή τεχνολόγο τροφίμων).

Πλέον δημιουργείται η πεποιθηση σε πολλούς ανθρώπους ότι συγκεκριμένες τροφές τους επηρεάζουν. Ετσι, δημιουργούνται ειδικά διαιτολόγια σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός. Πολλοί έχουν αλλεργίες σε συγκεκριμένες τροφές. Οι θερμιδικές πληροφορίες πλέον αναγράφονται σε όλα τα τρόφιμα και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να τις διαβάζουμε και να τις κατανοούμε.

Εν κατακλείδι, η ευθύνη είναι δική μας αποκλειστικά, να μην παρασυρόμαστε από σειρήνες, να δοκιμάζουμε, να κρίνουμε, να απορρίπτουμε και να αξιολογούμε για εμάς και μόνο, τα τρόφιμα που τρώμε.

Δεν είναι δικαιολογία η οικονομική κρίση, το άγχος, τα προβλήματα, το lifestyle που κάνουν να τρώμε ανθυγιεινά. Πάντα θα υπάρχουν παράγοντες που θα  δυσχεραίνουν την προσπάθεια μας αλλά δεν μας αποτρέπουν από το να σκεφτουμε υγιεινά και να ζουμε υγιεινά.

 

 

Απάντηση