Geoponoi.Gr

Πως συντηρούμε και που αποθηκεύουμε τις γλάστρες μας τον χειμώνα

Πολλές φορές βλέπουμε τις γλάστρες μας να σπάνε, και τον προϋπολογισμό του κήπου μας να ανεβαίνει κάθε χρόνο για να τις αντικαταστήσουμε. Η κύρια αιτία είναι η κακή συντήρηση τους. Αυτό το διάστημα που έρχεται το τέλος της καλλιεργητική περίοδος για τις γλάστρες μας, ήρθε η ώρα να τις δώσουμε λίγο προσοχή, να τις καθαρίσουμε και να τις αποθηκεύσουμε. Αναφερόμαστε στις γλάστρες που είχαμε μονοετή καλλιέργειες λαχανικά, αρωματικά, λουλούδια κ.α

Τον χειμώνα που η θερμοκρασία πέφτει πολλές φορές κάτω από του 0 °C,  αν οι γλάστρες μας βρίσκονται έξω εκτεθειμένες σίγουρα θα πάρουν υγρασία, ειδικά οι κεραμικές είναι πιο επιρρεπείς με τους εναλλασσόμενους κύκλους ψύξης και απόψυξης, αυτή η διαδικασία θα προκαλέσει θρυμματισμό και σκάσιμο και σπασίματα.

Οι γλάστρες πρέπει να αδειάσουν από το χώμα και τα φυτά και να αποθηκευτούν. Το ερώτημα πολλές φορές είναι αν θα πρέπει να αδειάζουμε το χώμα, το γόνιμο χώμα είναι ακριβό για να το αγοράζουμε κάθε χρόνο ειδικά αν θα πρέπει να το αντικαταστήσουμε  από όλες τις γλάστρες μας. Στα λαχανικά σε γλάστρα είναι απαραίτητη η αλλαγή του χώματος κάθε χρόνο.

Στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου το χώμα της γλάστρας συνήθως είναι απαλλαγμένο από θρεπτικά συστατικά και γεμάτο με ρίζες. Επίσης ίσως να διαχειμάζουν ασθένειες και έντομα. Για να κάνουμε οικονομία και να μην αγοράζουμε κάθε χρόνο γόνιμο χώμα, το συγκεκριμένο χώμα το βάζουμε για κομποστοποίηση. Δείτε εδώ πως γίνεται η κομποστοποίηση, είναι μία εύκολη και ευχάριστη διαδικασία.

Αδειάζουμε το χώμα, θα πρέπει να τις καθαρίσουμε και να τις απολυμάνουμε από μύκητες και βακτήρια με διάλυμα χλωρίνης με νερό (1 προς 10). Τις ξεπλένουμε καλά και τις αφήνουμε να στεγνώσουν πριν τις αποθηκεύσουμε. Οι κατάλληλοι χώροι αποθήκευσης είναι αποθήκη, γκαράζ, υπόγειο δηλαδή θέλουμε στεγνούς και προστατευόμενους χώρους. Αν δεν έχετε χώρο βάλτε τις πάνω σε μία παλέτα ή κλούβα και τις καλύπτετε με πλαστικό να μην περνά η υγρασία ούτε από πάνω ούτε από κάτω.

Την άνοιξη οι γλάστρες θα είναι απαλλαγμένες από ασθένειες, καθαρές έτοιμες για την καλλιεργητική περίοδο.

Με την κατάλληλη φροντίδα θα παραταθεί η ζωή τους και θα σας γλιτώσει από περιττά έξοδα.

Exit mobile version