Site icon Geoponoi.Gr

Τελικά είμαι αγρότισσα ;

Είναι ένα από τα ανδροκρατούμενα επαγγέλματα στην Ελλάδα ή παραλείπεται ο ρόλος της αγρότισσας στην αγροτική παραγωγική διαδικασία. Δεν θα αναφερθούμε με στομφώδεις εκφράσεις για το πόσο σημαντική είναι η αγρότισσα και να τις θυμόμαστε μόνο στην παγκόσμια ημέρα αγρότισσας, αλλά στην πραγματική ζωή να μην αποδεχόμαστε καν τον όρο αγρότισσα και να τις φερόμαστε υποτιμητικά.

Υπάρχει η λάθος αντίληψη εν έτη 2017 ότι η γυναίκα δεν μπορεί και δεν είναι η θέση της το χωράφι, ο στάβλος, το θερμοκήπιο.

Πολλοί θεωρούν ότι η γυναίκα αγρότης ως ασθενές φύλο δεν μπορεί λόγω του σωματότυπου της να κάνει πολλές αγροτικές εργασίες, αλλά από την αρχαιότητα γυναίκες μας έχουν δείξει το αντίθετο κάνοντας σωστά την δουλεία τους, πλέον η τεχνολογία έχει φτάσει σε σημείο που δεν απαιτεί πολύ βαριές εργασίες. Στο εξωτερικό ακόμα και στις πιο προηγμένες χώρες είναι σύνηθες να βλέπεις γυναίκες στο τρακτέρ να οργώνουν, να είναι πάνω σε συγκομίστηκες μηχανές, να είναι μέσα στον στάβλο, να διευθύνουν θερμοκήπια και να είναι σε όλο το στάδια της αγροτικής παραγωγής.

Είναι σπάνιο και περίεργο στα μάτια ενός άνδρα να βλέπει μία γυναίκα στον κάμπο να οργώνει και είναι μία προκατάληψη που πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα του 2017.

Στην Ελλάδα ενοχοποιείται και υποτιμάται η γυναίκα αγρότης και ο ρόλος της είναι μόνο η κουζίνα και οι αγροτικές εργασίες χειρωνακτικές (σκάλισμα βαμβακιού, συγκομιδή πατάτας, καρότου, πανταριού, καθάρισμα κοτέστι κ.α).

Χειρωνακτικές εργασίες;;;;

 Άρα μπορεί η γυναίκα τελικά να κάνει αγροτικές εργασίες αλλά όσες είναι αποδεκτές και καθορισμένες από την θέση της ως γυναίκα στην τοπική κοινωνία. Γιατί ο άνδρας θα είναι πάνω στο μηχάνημα και η γυναίκα κάτω σκυμμένη να βγάζει τα ζιζάνια.

Έχει καθοριστεί δηλαδή ο ρόλος της ως βοηθητικός. Αυτό αποτελεί μία στρέβλωση που πρέπει να αλλάξει και να γίνει πρωταγωνιστικός ο ρόλος της στην γεωργία.

Πολλές γυναίκες έχουν αποδεχθεί το ρόλο τους ως σύζυγοι αγροτών και δεν συμμετέχουν στις αγροτικές εργασίες, είναι σεβαστό αν έχουν επιλέξει να ασχοληθούν με τα οικιακά με το μεγάλωμα των παιδιών, στο άρθρο μας δεν αναφερόμαστε σε αυτές γιατί είναι επιλογή τους όπως και πολλές άλλες γυναίκες που οι σύζυγοί τους εργάζονται σε άλλους τομείς και έχουν επιλέξει τα οικιακά.

Η γυναίκα είναι πλεονέκτημα στην γεωργία λόγω της διαφορετικής ματιάς τους. Οι αγρότισσες λόγω του ρόλου τους ως μητέρες και ο συναισθηματισμός τους ως γυναίκες  διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και πιέζουν για μία πιο βιώσιμο και αειφόρο γεωργία με λιγότερη χρήση συμβατικών φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, προάσπιση των φυσικών εχθρών και στην τελική σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στο εξωτερικό υπάρχουν γυναικεία αγροτικά κινήματα  που προωθούν την βιώσιμη γεωργία.

Ρωτήσαμε κάποιες αγρότισσες για την αποδοχή τους στην τοπική κοινωνία και μας είπανε τα εξής:

Άρα συμπερασματικά πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα η αγρότισσα και να θεωρείται ως μονάδα ισάξια στην αγροτική επιχείρηση. Πολλές αντιλήψεις πρέπει να αλλάξουν , πόσο χρόνο χρειάζεται ακόμα η κοινωνία για να σπάσει τις προκαταλήψεις; Όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε στο να μην υπάρχουν πλέον αυτά τα στερεότυπα και να μην δέχεται τον ρατσισμό μας η αγρότισσα.

Η κάθε μία αγρότισσα πρέπει να κάνει τον αγώνα της να κατακτήσει την θέση της. Πως όμως θα γίνει αυτό; Πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες, να μπει ενεργά στην λήψη αποφάσεων και στην παραγωγική διαδικασία, να μην περιμένει από τον καναπέ ή από τις προθέσεις των άλλων να γίνει αυτό. Ζούμε σε πολύ δύσκολες οικονομικά συνθήκες αλλά δεν είναι δικαιολογία αυτό στο να μπορέσει η κάθε γυναίκα κατακτήσει την θέση της. Υπάρχουν προγράμματα τόσο στον πρωτογενή όσο και μεταποίηση στο σπίτι (οικοτεχνία) που θα μπορούσαν να ενταχθούν αυτόνομα και ενεργά οι γυναίκες.  Και γιατί να μην φτάσουμε στο σημείο όπου ο άντρας να εργάζεται σε άλλο τομέα και η γυναίκα να είναι αγρότισσα και μόνη της να διαχειρίζεται την αγροτική εκμετάλλευση χωρίς να ξαφνιάζει κανέναν μας.

Πηγή φωτογραφιών pixabay.com

Exit mobile version