Είναι η κατάλληλη περίοδος για να βελτιώσουμε το έδαφος μας;
Δεν υπάρχει πιο κατάλληλη περίοδος αφού έχετε το μεγαλύτερο μέρος του κήπου ακάλυπτο από φυτά. Μπορείτε να το προετοιμάσετε ώστε να είναι έτοιμο για την επόμενη άνοιξη. Σε θερμοκρασία εδάφους κάτω από 5 ° C πολλές βιολογικές δραστηριότητες μειώνονται αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το έδαφος δεν μπορεί να βελτιωθεί τον χειμώνα κάνοντας ενέργειες και προετοιμάζοντας το για την καινούργια καλλιεργητική περίοδο.
Καθώς θέλετε να βελτιώσετε το έδαφος είναι η κατάλληλη περίοδος για κάνετε ανάλυση εδάφους για να προσδιορίσετε τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους. Τα περισσότερα εργαστήρια εδάφους θα σας κάνουν κάποιες προτάσεις – βελτιώσεις του εδάφους, προϋπόθεση να τους πείτε ότι είναι χώμα που προορίζεται για λαχανικά κήπου.
Καθώς πήρατε τα αποτελέσματα θα προσθέσετε στο χώμα σας τα λιπάσματα οργανικά ή χημικά που προορίζονται για την αύξηση των θρεπτικών στο έδαφος όσο και για την εδαφοβελτίωση για να αποκτήσει κάποια καλύτερα χαρακτηριστικά όπως καλύτερη στράγγιση, καλύτερο αερισμό κ.α. Στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη γκάμα προϊόντων εδαφοβελτίωσης όσο και λιπασμάτων και κάποια προϊόντα περιέχουν και τα δύο.
Μία άλλη καλλιεργητική τεχνική που προτείνετε για τους χειμερινούς μήνες και έχουμε αναφερθεί πολύ είναι η χλωρολίπανση. Δηλαδή να φυτέψετε τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο ψυχανθή (βίκος, μπιζέλια κ.α), σίκαλή, χορτοδοτικά κ.α και να τα αφήσετε ώστε το χώμα να μην είναι γυμνό. Τα ψυχανθή έχουν την ιδιότητα να συλλέγουν άζωτο διότι έχουν τα αζωτοβακτηρίδια και να το αποθέτουν στο έδαφος. Εκτός της προστασίας από την διάβρωση του εδάφους, η ρίζα και το υπέργειο μέρος αυξάνουν το περιεχόμενο της οργανικής ουσίας του εδάφους.
Επίσης μπορείτε να τοποθετήσετε φύλλα από δένδρα και άλλα οργανικά υλικά (γρασίδι, κοπριά, άχυρο, πευκοβελόνες, ροκανίδι, πριονίδι κ.α) κατά την διάρκεια του χειμώνα, οι γαιοσκώληκες θα το εκτιμήσουν αυτό και θα εμπλουτίσουν το έδαφος σας με οργανική ουσία, το κάλυμμά αυτό θα βοηθήσει στο να κρατηθεί ένα σταθερό επίπεδο υγρασίας. Μία άλλη τακτική είναι στα σημεία που θα φυτέψουμε να βάλουμε κομπόστ και από πάνω να το καλύψουμε με κάποιο πανί. Και οι δύο καλλιεργητικές τεχνικές διατηρούν τα επιθυμητά επίπεδα της υγρασίας και προστατεύουν το έδαφος από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δημιουργώντας σημαντικό ρόλο στην μόνωση του.
Τα βαριά εδάφη χρειάζονται βοήθεια για να αλλάξουν την δομή τους ώστε να στραγγίζουν και να κυκλοφορεί αέρας. Είναι απαραίτητη η εισαγωγή κάποιου υλικού ώστε να βελτιώσει τις φυσικές ιδιότητες του εδάφους. Επίσης τα ελαφριά εδάφη τα βοηθούμε με το να τα αυξήσουμε την συγκράτηση του νερού. Διαβάστε το άρθρο για την οργανική ουσία και τον ρόλο της, όπου μπορείτε να μάθετε τις ιδιότητες της και πώς να την αναπτύξετε στον κήπο σας, αναπτύσσοντας της μπορείτε να λύσετε πολλά από τα προβλήματα που έχει η δομή του εδάφους σας.
Αν έχετε ιδιαίτερα προβλήματα με τα εδάφη σας και η οργανική ουσία του εδάφους δεν έχει βοηθήσει καλό είναι να κάνετε μία ανάλυση εδάφους ώστε να σας προταθεί από γεωπόνο το κατάλληλο υλικό για την εδαφοβελτίωση. Μην σας προβληματίζει αν έχετε δύσκολο χώμα μπορείτε να το βελτιώσετε και να αλλάξετε την δομή του. Στοχεύουμε στο να αποκτήσουμε ένα ιδανικότερο περιβάλλον για τα φυτά μας.
Υγιές έδαφος σημαίνει, έδαφος με λιγότερες ασθένειες και έντομα δηλαδή υγιή φυτά με καλή σοδειά.