Στην εποχή μας όλο και περισσότερο ο κόσμος ευαισθητοποιείται με θέματα που αφορούν την διατροφή του και οδηγείται όλο και περισσότερο στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Πλέον οι σεφ έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν πλήθος από νόστιμα και υγιεινά φαγητά.
Υπάρχει όμως μία καχυποψία από τον κόσμο για το πόσο ασφαλή είναι τα τρόφιμα που καταναλώνει. Και πολλοί καταναλωτές θέτουν τα ερωτήματα, αν είναι ασφαλή τα τρόφιμα που τρώνε, αν οι παραγωγοί ψεκάζουν αυτά που επιτρέπονται, αν τηρούνται οι ημέρες από την εφαρμογή έως την συγκομιδή όπως αναφέρουν οι ετικέτες των φυτοφαρμάκων και πλήθος άλλων ερωτήσεων.
Οι συνεταιρισμοί, οι ομάδες παραγωγών και ο κάθε παραγωγός γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν αρκεί να είναι ένα προϊόν εμφανισιακά αποδεκτό αλλά πρέπει να έχει ακολουθήσει συγκεκριμένα καλλιεργητικά πρωτόκολλα ανά καλλιέργεια όπως ορίζονται από την νομοθεσία. Η ορθή γεωργική πρακτική μειώνει τους πιθανούς κίνδυνους από την χρήση των φυτοπροστατευτικών ουσιών διότι ακολουθείτε κατά γράμμα η νομοθεσία. Επίσης υπάρχει πλέον το θεσμικό πλαίσιο για τους επαγγελματίες ψεκαστές όπου όλοι τους έχουν πιστοποιηθεί και άρχισαν να λειτουργούν τα ΚΤΕΟ των ψεκαστικών.
Ένας άλλος παράγοντας που συντηρεί την υψηλή ποιότητα των φρούτων και λαχανικών από την συγκομιδή έως τον καταναλωτή είναι η σωστή αποθήκευση και μεταφορά τους στο ράφι, ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας για αποφυγή αλλοιώσεων, μετασυλλεκτικών ασθενειών κ.α. Κάθε λαχανικό έχει τις δικές του ιδανικές θερμοκρασίες αποθήκευσής και μεταφοράς όσο και σχετικής υγρασίας.
Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων σε όλα τα στάδια της παραγωγής του αγροτικού προϊόντος. Δεν είναι μόνο να λέμε ότι έχουμε πρωτόκολλα που ακολουθούμε αλλά και να τα τηρούμε στην πράξη παρότι μερικές φορές είναι δύσκολα κάποια εξ αυτών. Το να φοράνε σκούφους οι αγροτοεργάτες κατά την συγκομιδή λαχανικών είναι ένα από τα βασικά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής παρότι μπορεί να έχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Δεν αρκούν να υπάρχουν οι κανόνες αλλά πρέπει να μπορούν να είναι εφαρμόσιμοι, εκεί ο παραγωγός θα πρέπει να βρει τρόπους με τον φορέα πιστοποίησης του ή να απευθυνθεί σε κρατικούς φορείς ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής σκεπτόμενος και τις ανάγκες των αγροτοεργατών.
Ενδεικτικά μιλήσαμε για κάποια θέματα που αφορούν την ασφάλεια τροφίμων, υπάρχουν άλλα τόσα που θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί. Πλέον πολλά σούπερ μάρκετ και έμποροι κάνουν σχολαστικούς ελέγχους στα αγροτικά προϊόντα πριν τα αγοράσουν η και μετά και βάση συμβολαίων αν δεν είναι αποδεκτά τα αποτελέσματα τα απορρίπτουν. Η ασφάλεια τροφίμων παίζει καθοριστικό ρόλο και δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στα προϊόντα στα οποία έχουν εφαρμοστεί οι ορθές γεωργικές πρακτικές.
Δεν ζούμε σε ένα ροζ συννεφάκι, γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο ένας παραγωγός να πει δεν θα μαζέψω 3 στρέμματα μπρόκολο και λάχανα διότι πέρασε μία αγέλη από σκυλιά ή άλλα ζώα μέσα από το χωράφι. Σε αυτήν την περίπτωση ενδεχομένως να υπάρχουν κίνδυνοι που δεν μπορούμε να τους προσδιορίζουμε για το προϊόν. Η ορθή γεωργική πρακτική δίνει τις κατάλληλες οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν αλλά στον παραγωγό υπάρχει το δίλημμα να συγκομίσω ή να μην συγκομίσω. Για την ασφάλεια όλων μας δεν υπάρχει κανένα δίλημμα, εφόσον δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας για ένα προϊόν δεν πρέπει να κυκλοφορήσει στην αγορά.
Πως όμως θα γίνει μοχλός ανάπτυξης τηρώντας τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας;
Τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί αλλά και μεμονωμένοι παραγωγοί αποκτούν φήμη και μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους. Ο καταναλωτής ή ο έμπορος αρχίζει να αναγνωρίζει την ετικέτα του προϊόντος και να την εμπιστεύεται και να την προτιμά. Άρα το προϊόν θα γίνει επώνυμο, θα μπορεί να ανταγωνίζεται, να βρίσκει την θέση του στην αγορά και ο καταναλωτής με την αγορά του να το εμπιστεύεται.
Επίσης θα πρέπει όλοι να πιέζουν (ομάδες καταναλωτών, ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί, έμποροι) να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για το αν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και αν δεν συμβαίνει αυτό να υπάρχουν αυστηρά μέτρα που να απωθούν στο να σκέφτονται κουτοπόνηρα κάποιοι.
Σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά υπάρχει χώρος για πιστοποιημένα φρούτα και λαχανικά, σίγουρα θα είναι δύσκολο να διατεθούν τον πρώτο καιρό όπως κάθε προϊόν βγαίνει σε μία νέα αγορά. Μερικές χώρες έχουν δικά τους πρότυπα ασφάλειας τροφίμων, αν έχουμε στόχο αυτές τις χώρες θα πρέπει να προσαρμοστούμε με τους έξτρα κανόνες που θα ζητηθούν. Πρέπει όλοι να αποβάλουμε την αρπαχτή και να δημιουργήσουμε καλές και σταθερές εξαγωγικές διόδους όπου το βασικό τους σύνθημα θα είναι << ασφαλή πιστοποιημένα προϊόντα>> ώστε να υπάρχει διάρκεια στις συνεργασίες και να αποκτήσουν φήμη τα προϊόντα.