Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μία ιδέα στον αναγνώστη για κάποιες έννοιες που ακούει συχνά, δεν μπορούμε να πάρουμε θέση γιατί οι προεκτάσεις τους ξεφεύγουν από το γεωπονικό κομμάτι και είναι μεγάλη συζήτηση, τα συμπεράσματα δικά σας. Πολλοί επιστήμονες είναι υπέρμαχοι των βιολογικών αλλά και πολλοί είναι επιφυλακτικοί.
Βιολογική Καλλιέργεια: είναι ένα σύστημα (διαχείρισης) ολιστικό που αποφεύγεται ή εισροή συνθετικών σκευασμάτων (λιπάσματα φυτοφάρμακα κ.α). Ο στόχος της βιολογικής γεωργίας είναι η μη μόλυνση του περιβάλλοντος, καθαρότερα νερά, την αειφόρια, σεβασμός στους ανθρώπους που κατοικούν στην ύπαιθρο, υγιή ισορροπία μεταξύ της φύσης και της γεωργίας, βιώσιμο περιβάλλον κ.α
Υπάρχει ένας μύθος ότι δεν χρησιμοποιούμε τίποτα. Στην βιολογική γεωργία χρησιμοποιούμε μη συνθετικά λιπάσματα (ορυκτά ή οργανικά λιπάσματα) και βιολογικά φυτοφάρμακα τοξίνες από μύκητες (spinosad) ή φυτοφάρμακα προερχόμενα από φυτά (φυσικό πύρεθρο) κ.α. Στόχος δεν είναι να εξαλειφθούν όλα τα έντομα ή ζιζάνια, αλλά να διατηρηθούν σε ένα αποδεκτό επίπεδο.
Πολλοί ρωτάτε ποια η διαφορά συνθετικών με βιολογικών φυτοφαρμάκων; Εκτός από τον τρόπο παραγωγής τους που αναφέρθηκε πιο πάνω, τα συνθετικά φυτοφάρμακα διατηρούνται στο έδαφος και στα προϊόντα πολύ περισσότερο σε σχέση με τα βιολογικά που γίνεται γρηγορότερα η αποδόμηση τους. Για να μην γίνει παρεξήγηση στην συμβατική γεωργία όταν συγκομιστούν, τα φυτοφάρμακα πρέπει να βρίσκονται κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια.
Επίσης στην βιολογική γεωργία γίνονται οι κατάλληλες εναλλαγές καλλιεργειών ώστε να μειώνονται τα μολύσματα από παθογόνους οργανισμούς.
Είναι μία σύγχρονη προσέγγιση της γεωργίας και δεν σημαίνει ότι επιστρέφει στις παραδοσιακές μεθόδους αλλά δέχεται κάποιες εξ αυτών και τις συνδυάζει με τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους. Παράδειγμα η κατάλληλη διεργασία του εδάφους την κατάλληλη περίοδο που διαχειμάζουν κάποια συγκεκριμένα έντομα βλαβερά για την καλλιέργεια που θα βάλουμε, μειώνει στο ήμισυ τους πληθυσμούς για την επόμενη χρονιά.
Οι βιοκαλλιεργητές δεν αφήνουν στην μοίρα τους τις καλλιέργειες τους. Και δεν μπορούν να πουλήσουν ένα προϊόν που έχει τρύπες από σκουλήκια ή σαπίσματα. Αλλά εδώ υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το αν ο καταναλωτής μπορεί να δεχθεί πλέον έστω και μία τρύπα ή ένα προϊόν που ενδεχομένως να μην έχει τον όγκο που έχει συνηθίσει από την συμβατική γεωργία.
Πλέον σε πολλές καλλιέργειες έχουμε φτάσει τις αποδόσεις που προέχονται από συμβατική καλλιέργεια. Στην βιολογική γεωργία δεν υπάρχουν εκλεκτικά ζιζανιοκτόνα προς το παρόν και αυτό ανεβάζει το κόστος γιατί η εξαγωγή γίνεται κυρίως χειρωνακτικά).
Το κόστος καλλιέργειας είναι αυξημένο σε σχέση με της συμβατικής γεωργίας, αλλά εδώ πρέπει να επέμβει το κράτος γιατί δεν νοείται να μην επιδοτεί την βιολογική καλλιέργεια κηπευτικών και με πρόσχημα αυτό ή αγορά να ρυθμίζει της τιμές όπως θέλει και να έχει και επιχείρημα που είναι τόσο ακριβά. Επίσης οι παραγωγοί βιολογικών δεν πουλάνε τόσο ακριβότερα στους εμπόρους ώστε να βλέπουμε στο ράφι απλησίαστες τιμές. Και αυτό κάνει κακό στους βιοκαλλιεργητές γιατί δεν μπορούν να βρουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους και να τους ενθαρρύνει να μεγαλώσουν τις εκτάσεις τους.
Άποψη μας είναι να μην βλέπουμε την συμβατική γεωργία και την βιολογική σαν τα δύο άκρα, αλλά πως θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε την σύγχρονη επιστημονική γνώση ώστε να παράγουμε με βιώσιμο τρόπο. Αξιολογώντας ένα σύστημα πρέπει να δούμε την αγροτική παραγωγή, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την οικονομική βιωσιμότητα.
Υπάρχει και ένα άλλο σύστημα διαχείρισης που προσπαθεί να ενώσει τα προτερήματα της συμβατικής και της βιολογικής γεωργίας και είναι η Ολοκληρωμένη Διαχείριση. Στην ολοκληρωμένη διαχείριση οι επεμβάσεις γίνονται όταν οι πληθυσμοί των επιβλαβών οργανισμών περάσουν κάποια όρια ανεκτής πυκνότητας και δημιουργούν οικονομική ζημία. Βέβαια και αυτή η στρατηγική έχει πολλούς υποστηρικτές και πολλούς επικριτές και θα αναφερθούμε σε επόμενα άρθρα.