Geoponoi.Gr

Οδηγίες φρεσκότητας οστρακόδερμων και μαλακίων

Διαφάνεια1

Τους καλοκαιρινούς μήνες η κατανάλωση ψαριών αυξάνεται.. Τα οφέλη των Ω-3 που περιέχονται στα ψάρια, τα γνωρίζουμε.

Πόσο φρέσκο όμως είναι το χταπόδι ή τα μύδια που αγοράζουμε από τον ιχθυοπώλη μας;

Ας δούμε κάποιες γενικές οδηγίες φρεσκότητας για κάποια είδη:

Καλαμάρι – Χταπόδι – Σουπιά

 

Οστρακοειδή (μύδια, στρείδια, κυδώνια κλπ)

Με το κέλυφος

 

Μύδια χωρίς το κέλυφος

 

Αχινοί

Οι αχινοί όταν αγοράζονται πρέπει να είναι ζωντανοί διότι κατά την αποσύνθεσή τους ελευθερώνεται δηλητήριο. Όσο είναι ζωντανοί κινούν τα αγκάθια τους.

Οι αχινοί καταναλώνονται είτε ωμοί είτε σούπα. Όταν καταναλώνονται ωμοί πρέπει να συνοδεύονται με ξύδι ή λεμόνι. Οι κόκκινοι αχινοί είναι εύγευστοι και καλύτεροι για κατανάλωση, ενώ οι μαύροι είναι άγευστοι.

Τα αβγά των αχινών αποτελούν έδεσμα για πολλούς ανθρώπους. Κρατάμε τον αχινό και με μαχαίρι βγάζουμε τα αγκάθια, ανοίγουμε το κέλυφος και αδειάζουμε το περιεχόμενο.

Καβούρια –  Γαρίδες – Αστακοί

 

Κατεψυγμένα ψάρια

Τα ψάρια πρέπει να καταψυχθούν εντός 8 ωρών από την θανάτωσή τους. Εάν αυτό δεν γίνει σωστά τότε παρατηρούνται κάποιες αλλοιώσεις.

Ενδείξεις σωστής κατάψυξης είναι οι εξής:

Στην περίπτωση που δεν έγινε σωστή κατάψυξη αποχρωματίζονται, θαμπώνουν ενώ κάποιες φορές παρουσιάζουν λευκές κηλίδες. Το δέρμα τους αφυδατώνεται και αν το πιέσουμε βγάζει υγρά

 

 

Info: Οι αλλοιώσεις των ψαριών ξεκινούν πάντα από την κοιλιά

 

 

Exit mobile version