Geoponoi.Gr

Σεπτέμβριος και Κήπος: Εργασίες κήπου τον Σεπτέμβριο

Ο Σεπτέμβριος ήρθε και σιγά σιγά έρχεται η πτώση στον κήπο. Όμως μην ανησυχείς είναι απόλυτα φυσιολογικό, μην πάθετε κατάθλιψη άμα δείτε να ξεραίνονται οι ντομάτες σας, τα αγγούρια σας, αν οι μελιτζάνες σας σαπίζουν. Πρέπει να έχετε μία αίσθηση ολοκλήρωσης, σκεφτείτε το πόσο φάγατε από τον κήπο σας και πόσο σας δίνει ακόμα και τι αποθηκεύσατε στους καταψύκτες, πόσα βότανα αποξηράνατε.

Αυτόν τον μήνα η βασική του εργασία είναι το πότισμα και το καθάρισμα από τα υπολείμματα των φυτών και των καρπών τους. Μπορείτε να ξεκινήσετε την κομποστοποίηση, ειδικά με τα υπολείμματα των φυτών σας.

Πέραν κάποιων σκαλισμάτων για τα ζιζάνια που όσο ποτίζετε φουντώνουν αυτά αλλά πρέπει να βγουν. Γενικά δεν αφήνουμε τα ζιζάνια να αναπαραχθούν τα βγάζουμε πριν καρπίσουν γιατί του χρόνου θα γεμίσουν τον κήπο μας.

Γκαζόν: To γκαζόν αυτό το διάστημα δεν έχει τόσο μεγάλες ανάγκες από νερό ειδικά από τα μέσα του μήνα. Καλό είναι να το καθαρίσετε από ζιζάνια συχνά.  Αυτό το διάστημα θα το κουρέψετε τελευταία φορά καλά και αν είναι αδύνατο σε σημεία μπορείτε να ρίξετε λίπασμα.

Ζιζάνια: Τέλος καλοκαιριού είπαμε ότι είναι, συνεχίζει να οργιάζει η φύση και όλοι οι σπόροι της. Καταρχάς πρέπει να καθαρίζετε τους χώρους του κήπου που δεν φυτεύετε με μία κουρευτική μηχανή. Δεν είναι ωραίο να περνάτε από ένα βουνό από χόρτα.

Πότισμα: Ποτίσματα βραδινές ή πρωινές ώρες. Αυτό το διάστημα θέλουμε ποτίσματα αλλά πρέπει να έχουμε τα μάτια μας στην πρόγνωση του καιρού. Χαμηλώνουν οι θερμοκρασίες και πιθανόν να έρθουν βροχές.

Δένδρα: Απομακρύνουμε παραφυάδες και λαίμαργους βλαστούς και κλαδεύουμε τους αδύναμους και ξερούς βλαστούς, δηλαδή μόνο καθαρίσματα κάνουμε. Προσέχουμε ακόμα για προσβολές από φουζικλάδιο, αυτήν την εποχή είναι κατάλληλη για μπολιάσματα.

Μεταφυτέυσεις λαχανικών στον κήπο:  λάχανο, μαρούλι κ.α

Σπορές λαχανικών στον κήπο: καρότα, παντζάρι, κρεμμύδια, σπανάκι, λάχανα, ραδίκι, μαρούλι  κ.α. Στο σπανάκι και το μαρούλι το σπέρνουμε σταδιακά σε λίγα τετραγωνικά ανά δέκα ημέρες σύμφωνα με τις ανάγκες της οικογένεια σας.

Σπορές Αρωματικών στον κήπο: άνηθο, μαϊντανό  κ.α.

Αρωματικά στον κήπο:  Σε γενικές γραμμές τα αρωματικά έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Προετοιμάστε έναν χώρο στο σπίτι η στην αποθήκη σας ώστε να βάλετε ή να φτιάξετε (με μοσχεύματα) γλάστρες με βασιλικό, ρίγανη, δάφνη για να έχετε το χειμώνα φρέσκα φύλλα κ.α

Φυτεύσεις και περιποίηση καλλωπιστικών: Ο Σεπτέμβριος  είναι ο μήνας φυτεύουμε βολβούς προς το τέλος του μήνα. Αγοράστε τους βολβούς και προετοιμαστείτε τις τουλίπες τις φυτεύουμε τέλος του μήνα να σπάσει καλά η θερμοκρασία. Επίσης φυτεύουμε ζουμπούλια, νάρκισους, φρέζιες, ανεμώνες κ.α

Συγκομιδές καρπών: Να συλλέγετε καθημερινά μπάμιες και τακτικά τα υπόλοιπα λαχανικά. Επίσης εποχή συγκομιδής έχουν ντομάτα, φασόλια πιπεριές, μελιτζάνες, μπάμια, κολοκύθι, πεπόνια, καρπούζια και πολλά άλλα. Επίσης από τα δέντρα συγκομίζουμε τα μήλα, τα αχλάδια, τα ακτινίδια.

Exit mobile version