Είναι από τις σοβαρότερες ασθένειες των τριαντάφυλλων και σε κάποιες ποικιλίες δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Κυρίως στις αρχές της άνοιξης εντοπίζονται κάτω από τα φύλλα κίτρινο-πορτοκαλί μάζες (φλύκταινες).
Λατινική ονομασία: Του γένους Phragmadium spp. που είναι βασιδιομύκητες.
Στην χώρα μας και στην Ευρώπη το πιο κοινό είδος είναι το Phragmadium mucronatum
Συμπτώματα: Προσβάλει όλα τα πράσινα μέρη των φυτών, κυρίως φύλλα, μίσχους κ.α
- Φύλλα: Πρώτα εμφανίζονται νωρίς την άνοιξη ως μικρές κίτρινες φλύκταινες (ουρεδοσωροί) στην συνέχεια πολλαπλασιάζονται γίνονται πιο ευδιάκριτές ως που στο τέλος του καλοκαιριού διακρίνουμε έναν μεταχρωματισμό στις προσβεβλημένες περιοχές, μαύρους τελειοσωρούς. Αποτέλεσμα αυτών ξηράνσεις και απώλειες φύλλων κ.α
Βιολογικός κύκλος: Η σκωρίαση διαχειμάζει κυρίως στην μορφή των τελειοσπορείων σε ασθενή φύλλα, ή σε υπολείμματα καλλιεργειών. Τα τελειοσπόρια βλασταίνουν την άνοιξη και δημιουργούν τα σπερμογόνια όπου μεταφέρονται με τον αέρα ή με μολυσμένες σταγόνες νερού και χρειάζονται υψηλή υγρασία για να αναπτυχθούν και προσβάλουν τα αμόλυντα φυτά (επάνω μέρος των φύλλων και στελέχη) και στην συνέχεια ακολουθούν τα αικίδια όπου σχηματίζονται σε ομάδες και εμφανίζοντας έντονες πορτοκαλοκίτρινες μάζες. Αρχές του καλοκαιριού παράγονται τα ουρεδοσπόρια και τέλος του καλοκαιριού τα τελειοσπόρια.
Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης: 16° C με 21 ° C. Κυρίως άνοιξη έχουμε την μεγαλύτερη προσβολή. Όταν δεν το ευνοούν οι θερμοκρασίες βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση και όταν ξανά είναι ευνοϊκές οι συνθήκες δραστηριοποιείται.
Αντιμετώπιση:
- Η επιλογή ανθεκτικών ποικιλιών ώστε να έχει αντοχή στον Phragmadium mucronatum.
- Η επιλογή κατάλληλης θέσης ώστε να υπάρχει καλός αερισμός και να τα βλέπει ο ήλιος πολλές ώρες της ημέρας
- Να γίνεται το τακτικό κλάδεμα των τριανταφυλλιών κάθε χρόνο
- Αγορά φυτών από αξιόπιστο φυτώριο ώστε να ξέρετε ότι δεν αγοράσατε ήδη μολυσμένα φυτά.
- Αν υπάρχει πρόβλημα στην καλλιέργεια τα πεσμένα φύλλα πρέπει να συλλέγονται και να καίγονται.
- Παραμελημένα και άγρια τριαντάφυλλα γύρω από την καλλιέργεια μας καλό είναι να μην υπάρχουν.
- Απομάκρυνση μολυσμένων φύλλων και μολυσμένων τμημάτων και σε προχωρημένο στάδιο ακόμα και καταστροφή φυτών.
Καταπολέμηση:
Με ψεκασμούς με μυκητοκτόνα φυλλώματος εγκεκριμένα για την καλλιέργεια. Ρωτήστε τον τοπικό Γεωπόνο για την καλύτερη περίοδο ψεκασμού. Πολλοί παράγοντες καθορίζουν τον χρόνο επέμβασης κυρίως πριν από περίοδο.
Πηγή φωτογραφίας: wikimedia