Ημερολόγιο εργασιών Κήπου

Οκτώβριος και Κήπος: Εργασίες κήπου τον Οκτώβριο

leaves

Οκτώβριος ο μήνας που ετοιμάζουμε τον κήπο μας για τον χειμώνα. Είναι ο μήνας που αρχίζουν σιγά σιγά οι παγωνιές. Εξακολουθούμε να έχουμε παραγωγές αλλά σιγά σιγά μαζεύουμε τα έπιπλα και τα εργαλεία μας, το χορτοκοπτικό, καθαρίζουμε τον περιβάλλοντα χώρο από τα πεσμένα φύλλα και καρπούς. Όταν καθαρίζεται πετάξτε εκτός κήπου μολυσμένα φυτά, σποριασμένα ζιζάνια, κλαδέψτε τα νεκρά σπασμένα κλαδιά.

Αυτό τον μηνά έχουμε παγετούς, αν θέλετε να επεκτείνετε την συγκομιδή των λαχανικών σας, καλύψετε τα φυτά με ειδικό αντιπαγωτικό πανί, ιδιαίτερα τις κρύες μέρες.

Αυτόν τον μήνα η βασική του εργασία είναι το καθάρισμα από τα υπολείμματα των φυτών και των καρπών τους. Μπορείτε να ξεκινήσετε την κομποστοποίηση με τα υπολείμματα των φυτών σας.

Για τους πιο έμπειρους άμα θέλετε, μπορείτε να σπείρετε αυτό το διάστημα κάποιο ψυχανθές για χλωρολίπανση για την επόμενη χρονιά εκεί όπου θα βάλετε τα λαχανικά σας. Θα δώσουμε οδηγίες σε επόμενα άρθρα

Γκαζόν: To γκαζόν αυτό το διάστημα δεν έχει ανάγκες από νερό, έχει ήδη γίνει το μεγάλο κούρεμα και έπεσε το λίπασμα και τώρα το αφήνουμε λίγο στην ησυχία του.

Ζιζάνια: Καθαρίζουμε τα ζιζάνια από τον κήπο μας, ειδικά αυτά που έχουν σποριάσει. Ένα σποριασμένο φυτό αφήνει τα σπόρια του έως και 7 χρόνια διατηρήσιμα  στον κήπο σας. Για αυτό πολύ προσοχή.

Πότισμα: Αυτό το διάστημα δεν θέλουμε πολλά ποτίσματα, να υπάρχει μία σχετική υγρασία. Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας στην πρόγνωση του καιρού. Χαμηλώνουν οι θερμοκρασίες και πιθανόν να έρθουν βροχές, να μην τα πλημμυρίσουμε τα φυτά μας.

Δένδρα: Απομακρύνουμε παραφυάδες και λαίμαργους βλαστούς και κλαδεύουμε τους αδύναμους και ξερούς βλαστούς, δηλαδή μόνο καθαρίσματα κάνουμε. Προσέχουμε ακόμα για προσβολές από φουζικλάδιο, αυτήν την εποχή είναι κατάλληλη για μπολιάσματα.

Σπορές λαχανικών στον κήπο: καρότα, κρεμμύδια, σπανάκι, ραδίκι, μαρούλι  κ.α. Στο σπανάκι και το μαρούλι το σπέρνουμε σταδιακά σε λίγα τετραγωνικά ανά δέκα ημέρες σύμφωνα με τις ανάγκες της οικογένεια σας.

Αρωματικά στον κήπο:  Σε γενικές γραμμές τα αρωματικά έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Προετοιμάστε έναν χώρο στο σπίτι η στην αποθήκη σας ώστε να βάλετε ή να φτιάξετε (με μοσχεύματα) γλάστρες με βασιλικό, ρίγανη, δάφνη κ.α

Φυτεύσεις και περιποίηση καλλωπιστικών: Ο Οκτώβριος  είναι ο μήνας φυτεύουμε βολβούς. Αγοράστε τους βολβούς όπως τουλίπες, ζουμπούλια, νάρκισους, φρέζιες, κρόκους, ανεμώνες κ.α. Αν δεν βρέξει καλό είναι να τους έχετε σε μια σχετική υγρασία.

Συγκομιδές καρπών: ‘Ότι έχει απομείνει από λαχανικά, τρώμε τα πρώτα λαχανάκια, μαρούλια,μπρόκολα,κουνουπίδια, κρεμμυδάκι πράσινο. Επίσης από τα δέντρα συγκομίζουμε τα μήλα, ακτινίδια, λωτούς.

Απάντηση