Geoponoi.Gr

Για ένα πετυχημένο κομπόστ

Έχουμε δεχθεί πολλές ερωτήσεις σχετικά με το κομπόστ και τα προβλήματα που προκύπτουν κατα την διαδικασία. Αρχικά δείτε το προηγούμενο μας άρθρο κομπόστ για αρχαρίους.

Κομπόστ είναι το αποτέλεσμα της διαδικασίας της κομποστοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων. Η διαδικασία της διάσπασης των οργανικών ενώσεων σε απλούστερες ενώσεις όπου γίνεται από μικροοργανισμούς του εδάφους όπως μύκητες, βακτήρια, γαιοσκώληκες.  Γίνεται ανακύκλωση των οργανικών υπολειμμάτων της κουζίνας και του κήπου σας σε ένα στερεό υπόστρωμα με λιγότερο άνθρακα και άζωτο που είναι ένα πλούσιο  λίπασμα

Μας λέτε ότι δεν βλέπετε αυτή την ωραία σκοτεινή οργανική ύλη όπως στις φωτογραφίες ή σαν αυτήν που αγοράζετε από το εμπόριο. Μάλλον χρειάζεστε λίγη βοήθεια.

Λύση: Ανακατέψτε το μείγμα σας ώστε να μπει αέρας και προσθέσετε ένα πορώδες υλικό (προνίδι) για να απορροφήσει την περίσσεια υγρασία . Αν είναι πολύ συμπιεσμένο μπορείτε να το χωρίσετε στα δύο το μείγμα σας.  Αυτό το πρόβλημα συνήθως εντοπίζετε στους κάδους κομποστοποίησης και όταν δεν γίνεται συχνά ανακάτεμα του μείγματος.

Λύση: Για αυτό προσθέτουμε νερό όσο για είναι υγρό το μείγμα (όχι να υπάρχουν εστίες με νερό).

Λύση: Προσθέτουμε άνθρακα, τέτοιο υλικό είναι το άχυρο ή το κομμένο γρασίδι.

Λύση: Ένας λόγος ίσως είναι ότι δεν υπάρχουν οι μικροοργανισμοί για αυτό σε αυτήν την περίπτωση προσθέτουμε στρώματα εδάφους ανάμεσα στις στρώσεις πράσινων και καφέ υλικών.

Λύση: είναι η μόνωση του σωρού κομποστοποίησης μας (με άχυρο). Εδώ βάλτε και το μυαλό σας να δουλέψει για το πως θα κάνετε καλή μόνωση.

Λύση: Μπορείτε πολύ εύκολα να μετρήσετε το PH του μείγματος σας (υπάρχουν τέτοια κιτ στα γεωπονικά καταστήματα) και αν δεν είναι ουδέτερο να το βελτιώσετε αναλόγως.  

Γενικά πρέπει να έχετε υπομονή, να το ελέγχετε σύμφωνα με τις οδηγίες ώστε να έχετε ένα καλό λίπασμα. Τι πιο ωραίο τα δικά σας οργανικά υπολείμματα να σας βοηθήσουν στον κήπο σας.

Exit mobile version