Έχουμε δεχθεί πολλές ερωτήσεις σχετικά με το κομπόστ και τα προβλήματα που προκύπτουν κατα την διαδικασία. Αρχικά δείτε το προηγούμενο μας άρθρο κομπόστ για αρχαρίους.
Κομπόστ είναι το αποτέλεσμα της διαδικασίας της κομποστοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων. Η διαδικασία της διάσπασης των οργανικών ενώσεων σε απλούστερες ενώσεις όπου γίνεται από μικροοργανισμούς του εδάφους όπως μύκητες, βακτήρια, γαιοσκώληκες. Γίνεται ανακύκλωση των οργανικών υπολειμμάτων της κουζίνας και του κήπου σας σε ένα στερεό υπόστρωμα με λιγότερο άνθρακα και άζωτο που είναι ένα πλούσιο λίπασμα.
Μας λέτε ότι δεν βλέπετε αυτή την ωραία σκοτεινή οργανική ύλη όπως στις φωτογραφίες ή σαν αυτήν που αγοράζετε από το εμπόριο. Μάλλον χρειάζεστε λίγη βοήθεια.
- Πρώτα δείτε την μυρωδιά του κομπόστ σας αν είναι πολύ έντονη σαπια. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το μείγμα σας είναι πολύ υγρό ή πολύ συμπιεσμένο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο αέρας δεν είναι αρκετός για τους μικροοργανισμούς με αποτέλεσμα να μένει στάσιμη η διαδικασία.
Λύση: Ανακατέψτε το μείγμα σας ώστε να μπει αέρας και προσθέσετε ένα πορώδες υλικό (προνίδι) για να απορροφήσει την περίσσεια υγρασία . Αν είναι πολύ συμπιεσμένο μπορείτε να το χωρίσετε στα δύο το μείγμα σας. Αυτό το πρόβλημα συνήθως εντοπίζετε στους κάδους κομποστοποίησης και όταν δεν γίνεται συχνά ανακάτεμα του μείγματος.
- Από την άλλη η έλλειψη σχετικής υγρασίας μας κάνει να μην έχουμε αποσύνθεση.
Λύση: Για αυτό προσθέτουμε νερό όσο για είναι υγρό το μείγμα (όχι να υπάρχουν εστίες με νερό).
- Αν σας μυρίζει περίεργα σαν αμμωνία χρειαζόμαστε υλικό άνθρακα για να εξισορροπήσουμε την αναλογία άνθρακα αζώτου. Για να γίνει γρήγορα και σωστά η διαδικασία πρέπει να προσέξουμε την αναλογία των υλικών για κομποστοποίηση ώστε να έχουν ιδανικά άνθρακα : αζώτου 30:1.
Λύση: Προσθέτουμε άνθρακα, τέτοιο υλικό είναι το άχυρο ή το κομμένο γρασίδι.
- Όπως είπαμε και στο προηγούμενο άρθρο για την καλή σωστή αναλογία πράσινων και καφέ υλικών μερικές φορές παρατηρείτε να μένει στάσιμη η διαδικασία.
Λύση: Ένας λόγος ίσως είναι ότι δεν υπάρχουν οι μικροοργανισμοί για αυτό σε αυτήν την περίπτωση προσθέτουμε στρώματα εδάφους ανάμεσα στις στρώσεις πράσινων και καφέ υλικών.
- Τους χειμερινούς μήνες η διαδικασία ίσως να μένει στάσιμη γιατί οι μικροοργανισμοί μένουν στάσιμοι σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Λύση: είναι η μόνωση του σωρού κομποστοποίησης μας (με άχυρο). Εδώ βάλτε και το μυαλό σας να δουλέψει για το πως θα κάνετε καλή μόνωση.
- Γενικά οι μικροοργανισμοί της κομποστοποίησης προτιμούν ουδέτερα έως ελαφρώς όξινα PH, επομένως σε μείγματα όξινα η αλκαλικά δεν μπορούν να επιβιώσουν.
Λύση: Μπορείτε πολύ εύκολα να μετρήσετε το PH του μείγματος σας (υπάρχουν τέτοια κιτ στα γεωπονικά καταστήματα) και αν δεν είναι ουδέτερο να το βελτιώσετε αναλόγως.
Γενικά πρέπει να έχετε υπομονή, να το ελέγχετε σύμφωνα με τις οδηγίες ώστε να έχετε ένα καλό λίπασμα. Τι πιο ωραίο τα δικά σας οργανικά υπολείμματα να σας βοηθήσουν στον κήπο σας.