Στην προσπάθεια μας να γίνει πιο διαδραστική <ζωντανή> η σελίδα μας εγκαινιάζουμε μία σειρά άρθρων , θίγοντας κάποια δύσκολα θέματα που απασχολούν ευρύτερα την κοινωνία, παρουσιάζοντας όλες τις απόψεις. Στόχος αυτών των άρθρων είναι ο προβληματισμός σας και επίσης να ακούσουμε τις απόψεις σας
Debate: Περιβάλλον και γεωργικό μοντέλο παραγωγής
Είναι αποδεκτό ότι το σημερινό παγκόσμιο γεωργικό μοντέλο έχει αποτύχει στο να είναι ωφέλιμο τόσο στην κοινωνία όσο και στο περιβάλλον.
Χάνεται η βιοποικιλότητα, αυξάνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση (οξείδιο του αζώτου από την γεωργία κ.α), ο εφιάλτης της επισιτιστικής κρίση και οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής απαιτούν άμεση δράση.
Πρέπει να μεταμορφώσουμε σίγουρα το υπάρχων γεωργικό σύστημα, υπάρχουν πολλές καινοτόμες προσεγγίσεις για πιο βιώσιμα συστήματα χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες ως σύμμαχο και όχι ως εχθρό.
Η επιλογή που θα κυριαρχήσει θα έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη κοινωνία και στον πλανήτη.
Το μέλλον της γεωργίας είναι δική μας απόφαση
- Μερικοί θέλουνε να συνεχίσουμε τις πρακτικές που ακολουθούμε ως τώρα γιατί υποστηρίζουν ότι είναι το μόνο λειτουργικό μοντέλο. Αποδέχονται την χρήση της γεωργίας ακριβείας αλλά τα επιχειρήματα τους για μεγάλες αποδόσεις με χρήση ψηφιακών δεδομένων μπερδεύονται με την επισιτιστική κάλυψη των αναγκών και τα επισκιάζει όλα μία λέξη που είναι το ΚΕΡΔΟΣ με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος.
Τους αρέσει να μιλάνε για το <ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ> και να λένε πως η νέα τεχνολογία ακριβείας θα μας σώσει από την σπατάλη νερού και φαρμάκων, πως ανασχεδιαστούν τα φυτά ώστε να αντέχουν (gmo), θα μπουν ρομποτικά συστήματα που θα μειώσουν το κόστος στα logistics.
Όμως δυστυχώς όπως στην προηγούμενη ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ αν την θυμάστε έχουν σχεδιαστεί από τις εταιρείες κολοσσούς στον τομέα που έχουν σκοπό την συγκέντρωση της αγροτικής οικονομίας και κατ επέκταση και της πολιτικής δύναμης στα χέρια τους. Ο έλεγχος του φαρμάκου και του σπόρου γίνεται από 8 με 10 εταιρείες σε όλο τον κόσμο.
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΠΟΙΟΥ ;
Ιπτάμενα ρομπότ λένε θα επικονιάζουν, αυτοματοποιημένες μηχανές θα αντικαταστήσουν τους εργάτες , το ξεβοτάνισμα, τον έλεγχο της καλλιέργειας από παράσιτα και έντομα. Πετάνε και μία για το καλό του περιβάλλοντος για να τα αγιοποιήσουν. Θέλουν να βγάλουν τον άνθρωπο από το χωράφι όχι προς όφελος του ανθρώπου αλλά για την υπερσυσσώρευση των κερδών τους.
Αυτοματοποιημένη ψηφιακή παραγωγή λένε.
Και το ερώτημα είναι αυτές τις τεχνολογίες ποια μικρή αγροτική εκμετάλλευση θα αντέξει να τις αγοράσει η απλά θα βγει εκτός παιχνιδιού. Και για να μην ξεχνιόμαστε η επισιτιστική κρίση του 2008 προήλθε από την σύνδεση της τροφής με τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Ίσως να δούμε την επέκταση των συγχρόνων τσιφλικιών με πολλούς ανέργους εργάτες, γεωπόνους και ένα ακριβό τρόφιμο που θα ελέγχεται από λίγους.
Άλλη λύση
Υπάρχει άλλη λύση εφικτή για το μέλλον ;
Υπάρχει εφαρμόζοντας τις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης, διαχείριση βιώσιμων αγροοικοσυστημάτων με στόχο να γυρίσει ο κόσμος στα χωριά και να έχει δουλειά.
Ο αντίλογος της τεχνολογικής ανάπτυξης που είπαμε πιο πάνω θα είναι δημιουργώντας κυκλικές οικονομίες, διαχείριση νερού και αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση πόρων, μείωση των περιττών εισροών, να μην επιτρέπεται η δημιουργία κολοσσών εταιρειών που να ελέγχουν το τρόφιμο, φθηνά αγροτικά εφόδια. Η μη σύνδεση τον προϊόντων σαν χρηματιστηριακά προϊόντα.
Θα ρωτήσετε με το δίκιο σας ,< Πώς θα βάλετε δημοκρατία στο άναρχο σύστημα της ελεύθερης αγοράς ;>
Θέλει πολιτική βούληση αλλά για αν έρθει πολιτική βούληση θέλει έναν αγωνιζόμενο λαό και πολιτικές αλλαγές, έναν λαό που δεν πρέπει να στερηθεί το δικαίωμα στην εργασία στον κλάδο των τροφίμων, στο να παράγουμε φθηνά, ασφαλή και επαρκεί τρόφιμα με μείωση της σπατάλης τροφίμων και πραγματικό σεβασμό στο περιβάλλον.