Καλλιεργητικές Τεχνικές

Κολοκύθι: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Κολοκύθι ένα έρπων φυτό του καλοκαιριού, μονοετές όπου έχει την τιμητική του στην Ελληνική κουζίνα, με πληθώρα φαγητών, επίσης το άνθος του είναι ένα έδεσμα για μερακλίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά. Η καλλιέργεια του είναι μεγάλη στα Βαλκάνια, γενικά εύκολη καλλιέργεια. Σε ζεστές περιοχές της Ελλάδας και σε θερμοκήπια παράγεται σχεδόν όλο το χρόνο. Χρησιμοποιείτε

Λατινική ονομασία: Cucurbita pepo της  οικογένειας Cucurbitaceae.

Ποικιλίες: Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και η επιλογή θα γίνει βάση αυτών:

  • Χρώμα ανοιχτό πράσινο ή σκούρο πράσινο
  • Σχήμα κυκλικό ή με γωνίες
  • Ανθεκτικότητες – ανεκτικότητες σε ασθένειες εχθρούς και θερμοκρασίες
  • Πρωιμότητα και οψιμότητα
  • Ο εγκλιματισμός της στο μικρόκλιμα της περιοχής μας

Και επιλέγουμε την ποικιλία ή το υβρίδιο που έχει πιο πολλά κοινά χαρακτηριστικά σε αυτό που έχουμε ανάγκη.

Εποχή σποράς: Όπως έχουμε ξαναπεί πρέπει να περάσουν οι παγετοί και μετά να αρχίσουμε να μεταφυτεύουμε τα νεαρά  φυτά στο χωράφι ή στον κήπο, δεν βιαζόμαστε. Δεν θα αναφερθούμε εκτενώς σε αυτό το άρθρο για τα σπορεία της κολοκυθιάς,  χρειάζονται περίπου 4-7 εβδομάδες από τον σπόρο έως το φυτό (περίπου 10 εκατοστά) είναι έτοιμο για μεταφύτευση. 

Η μεταφύτευση της κολοκυθιάς  γίνεται κυρίως αρχές Απριλίου με αρχές Μαΐου. Κατά την μεταφύτευση η θερμοκρασία εδάφους να είναι πάνω από 13 ° C. Μια πρακτική είναι η σκλήρυνση των φυτών πριν την μεταφύτευση για να προσαρμοστεί στις θερμοκρασίες και στις συνθήκες περιβάλλοντος.

Υπάρχει και μία άλλη πρακτική απευθείας με σπόρο στο έδαφος και αυτή είναι διαδεδομένη, βάθος σποράς 2,5 cm και θερμοκρασία εδάφους 14° C.

Αποστάσεις σποράς και φύτευσης: Κάθε ποικιλία έχει τις δικές της απαιτήσεις στις αποστάσεις σποράς ακόμα και η σύσταση του εδάφους επηρεάζει τις αποστάσεις. Ένας μπούσουλας είναι 60 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και  130 cm περίπου γραμμή από γραμμή.

Ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες ανάπτυξης: Όπως αναφέραμε η κολοκυθιά είναι φυτό του καλοκαιριού, οι ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης είναι 18-30 ° C. Στις ακραίες θερμοκρασίες θα υπάρχουν ανωμαλίες στο σχήμα των καρπών, στην γεύση και σε άλλα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 35 ° C εντοπίζονται προβλήματα (καψίματα) ειδικά στους μεγάλους καρπούς. Επίσης αποφεύγουμε να σπέρνουμε σε σημεία που είναι πολύ υγρά γιατί θα έχουμε πολλές ασθένειες φυλλώματος.

Εδαφολογικές συνθήκες: Το έδαφος που θα επιλεγεί να είναι μέσης σύστασής να στραγγίζει καλά με υψηλή οργανική ουσία. Γενικά έχει μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά. Δεν πρέπει να επιλέγονται συνεκτικά εδάφη που κρατούν υγρασία γιατί θα υπάρχουν προβλήματα με μυκητολογικές ασθένειες στις ρίζες, συνιστάται βελτίωση τέτοιων εδαφών. Ιδανικό pH εδάφους 6 με 7. Κατά την φύτευση το χώμα πρέπει να είναι πολύ καλά δουλεμένο (στον ρώγο του) χωρίς σβόλους ώστε να στραγγίζει και να αερίζεται και να έχετε την αίσθηση ότι είναι μαλακό. Η θερμοκρασία εδάφους κατά την μεταφύτευση έχει καθοριστικό ρόλο. Μπορούμε για να αυξήσουμε την θερμοκρασία τους εδάφους με κάλυψη πανιού εδαφοκάλυψης συν του ότι θα μας βοηθήσει στην καταπολέμηση των ζιζανίων. Στα αμμουδερά χωράφια γίνεται πρώιμη η καλλιέργεια.

Λίπανση:  Μεγάλες ανάγκες σε λίπανση.  Για την καλλιέργεια στο στρέμμα απαιτούνται για μία καλή παραγωγή περίπου 17 μονάδες Ν, 15 μονάδες P και 18 μονάδες K. Καλό θα είναι να υπάρχει εδαφική ανάλυση για να γνωρίζεται τις μονάδες που πρέπει να προσθέσετε. Η λίπανση του αζώτου γίνεται τόσο στην βασική όσο και με επιφανειακή λίπανση, συνήθως στο άζωτο και το κάλιο εφαρμόζονται οι μισές μονάδες στην βασική και το υπόλοιπο με επιφανειακή. Όμως μην το παρακάνετε με το άζωτο γιατί η καλλιέργεια είναι επιρρεπής στις μυκητολογικές.

Για τον κήπο μας τοποθετούμε κομπόστ, τύρφη, κοπριά κ.α. Προσθέτουμε κάθε 20 ημέρες κάποιο βιολογικό λίπασμα που έχουμε φτιάξει εμείς η του εμπορίου.

Άρδευση: Υψηλές ανάγκες σε νερό, πρέπει να υπάρχει καλή σχετική υγρασία πάντα.  Πότισμα σχεδόν κάθε ημέρα το καλοκαίρι. Προτείνετε το πότισμα με σταγόνα για αποφυγή ασθενειών φυλλώματος (ωίδιο) σε σχέση με τον καταιονισμό,. Τελικά ο τύπος άρδευσης θα εξαρτηθεί από τους ακόλουθους παράγοντες, διαθεσιμότητα του υπάρχοντος εξοπλισμού, ποσότητα και ποιότητα διαθέσιμου νερού, κόστος (πετρέλαιο, ρεύμα κτλ.) κ.α.

Εχθροί: Αφίδες, θρίπες, τετράνυχος, αλευρώδεις, νηματώδεις κ.α. Θα αναφερθούμε ειδικότερα σε επόμενο άρθρο.

Ασθένειες: Αδρομυκώσεις, Σκληρωτηνιάσεις, Περονόσπορος, Ωίδιο, Βοτρύτης κ.α. Και πολλές ιώσεις CMV, WMV. Θα αναφερθούμε ειδικότερα σε επόμενο άρθρα.

Συγκομιδή: Η συγκομιδή  για την κολοκυθιά συλλέγεται όταν οι καρποί έχουν το κατάλληλο μέγεθος για εκεί που θα το διαθέσουμε. Αποφύγετε τα χτυπήματα κατά την συγκομιδή, υποβαθμίζουν το προϊόν, καλό είναι το κόψιμο της κολοκυθιού  να γίνεται με κλαδευτήρι η μαχαιράκι. Όσο πιο έγκαιρα γίνεται η συγκομιδή τόσο πιο πολύ προϊόν θα βγάλει η κολοκυθιά γιατί οι μεγάλοι καρποί δεν επιτρέπουν στα φυτά να βγάλουν νέα άνθη. Η συγκομιδή της κολοκυθιάς για την νωπή αγορά γίνεται περίπου 40-70 μέρες από την μεταφύτευση και η διάρκεια συγκομιδής μπορεί να είναι έως 3-4 μήνες. Κυρίως οι ώρες που συγκομίζονται είναι οι πρωινές το καλοκαίρι και κατατάσσονται σε ποιότητες και διατίθενται στην αγορά.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα τομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, αγγούρι

Απάντηση