Geoponoi.Gr

Φράουλα: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Φράουλα ένα φρούτο πολύ δροσιστικό με απίστευτο άρωμα. Στην Ελλάδα εντοπίζεται και η άγρια φράουλα που είναι αυτοφυές.  Η φράουλα είναι φυτό έρπων, πολυετές, αλλά για εμπορικούς λόγους καλλιεργείτε ως μονοετές ή διετές, σε θερμοκήπια και υπαίθρια, κάποιοι τις καλλιεργούν και στην υδροπονία. Για τον κήπο μπορούμε να το έχουμε και ως πολυετές γνωρίζοντας ότι στα 3 χρονιά καλό είναι να τα αλλάζουμε. Είναι μία εύκολη καλλιέργεια που δεν πρέπει να λείψει από τους κήπους,  μπορούμε ακόμα και στο μπαλκόνι να την φυτέψουμε με καλά αποτελέσματα αρκεί να το βλέπει ο ήλιος το μέρος που θα τοποθετούν τα φυτά. Ναι μεν έχει κάποια ανοχή στο κρύο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αντέχει τις παγωνιές, το χειμώνα καλλιεργείτε σε θερμοκήπια στην Νότια Ελλάδα.

Λατινική ονομασία: Fragaria spp. με πολλά είδη και διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ποικιλίες: Υπάρχουν και πολλές ποικιλίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

 Η πιο σημαντική διαδικασία είναι της επιλογής της ποικιλίας που θα βάλουμε, γίνεται κοιτώντας πολλούς παράγοντες όπως την ωριμότητα, ποιότητα που θέλουμε.

Και επιλέγουμε την ποικιλία ή το υβρίδιο που έχει πιο πολλά κοινά χαρακτηριστικά σε αυτό που έχουμε ανάγκη. Για τον κήπο αποφεύγουμε να βάλουμε την καλλιέργεια μετά από πατάτα, τομάτα κ.α λόγω κοινών ασθενειών.

Εποχή σποράς: Όπως είπαμε πρέπει να περάσουν οι παγετοί και μετά να αρχίσουμε να μεταφυτεύουμε τα νεαρά  φυτά στο χωράφι ή στον κήπο, εκτός αν τα φυτέψουμε σε θερμοκήπια. Ο πολλαπλασιασμός τους γίνεται είτε με σπόρο, μοσχεύματα, στόλωνες καταβολάδες κ.τ.λ.  Δεν θα αναφερθούμε εκτενώς σε αυτό το άρθρο για τα σπορεία της φραουλιάς,  χρειάζονται περίπου 4-6 εβδομάδες από τον σπόρο ή μόσχευμα εως το φυτό (περίπου 10 εκατοστά) είναι έτοιμο για μεταφύτευση. Οι περισσότεροι προμηθεύονται φυτά από τα φυτώρια. Τα φυτεύουμε κυρίως την άνοιξη αλλά και τον φθινόπωρο αν τα σκεπάσουμε στις πρώτες παγωνιές. Για εμπορικούς σκοπούς φυτεύσεις με μονοετής η διετής ποικιλίες αρχές του φθινοπώρου.  Η μεταφύτευση της φραουλιάς για κήπο ή υπαίθρια καλλιέργεια  γίνεται κυρίως αρχές άνοιξης. Κατά την μεταφύτευση η θερμοκρασία εδάφους να είναι πάνω από 8° C.

Αποστάσεις σποράς και φύτευσης: Κάθε ποικιλία έχει τις δικές της απαιτήσεις στις αποστάσεις σποράς ακόμα και η σύσταση του εδάφους επηρεάζει τις αποστάσεις. Ποικιλίες που κάνουν μεγάλους καρπούς φυτεύονται αραιότερα σε σχέση με ποικιλίες που κάνουν μικρούς καρπούς. Ένας μπούσουλας είναι 30-50 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και  40-50 cm περίπου γραμμή από γραμμή. Μία καλλιεργητική πρακτική είναι να γίνονται σαμάρια και να φυτεύονται πάνω στα σαμάρια οι φράουλες.

Ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες ανάπτυξης: Όπως αναφέραμε η φραουλιά είναι φυτό  είναι ευαίσθητο σε παγετούς αλλά έχει πολλές απαιτήσεις σε ηλιοφάνεια, για αυτό επιλέγουμε θέσεις που τις βλέπει ο ήλιος πολλές ώρες την ημέρα. Οι ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης είναι 16-27 ° C. Στις ακραίες θερμοκρασίες θα υπάρχουν ανωμαλίες στο σχήμα των καρπών, στην γεύση και σε άλλα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Σε υψηλές θερμοκρασίες εντοπίζονται προβλήματα ειδικά στους μεγάλους καρπούς.

Εδαφολογικές συνθήκες: Το έδαφος που θα επιλεγεί να είναι μέσης σύστασής να στραγγίζει καλά με υψηλή οργανική ουσία. Γενικά έχει μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και δεν αρέσκεται στα άλατα. Δεν πρέπει να επιλέγονται συνεκτικά εδάφη που κρατούν υγρασία γιατί θα υπάρχουν προβλήματα με μυκητολογικές ασθένειες στις ρίζες, συνιστάται βελτίωση τέτοιων εδαφών και σπορά πάνω στα σαμάρια. Ιδανικό pH εδάφους 5,5 με 6,5. Κατά την φύτευση το χώμα πρέπει να είναι πολύ καλά δουλεμένο (στον ρώγο του) χωρίς σβόλους ώστε να στραγγίζει και να αερίζεται και να έχετε την αίσθηση ότι είναι μαλακό. Η θερμοκρασία εδάφους κατά την μεταφύτευση έχει καθοριστικό ρόλο.

Λίπανση:  Ανάγκες σε λίπανση ειδικά σε φώσφορο για καλό ριζικό και κάλιο για πλούσιο άρωμα και ωραίο χρώμα και δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε άζωτο. Καλό θα είναι να υπάρχει εδαφική ανάλυση για να γνωρίζεται τις μονάδες που πρέπει να προσθέσετε. Η επιφανειακή λίπανση γίνεται συνήθως με κάλιο. Προσοχή στις ελλείψεις των ιχνοστοιχείων όπως του σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο. Για τον κήπο σας χρησιμοποιήστε κομπόστ, κοπρία κ.α.

Κλάδεμα: Γενικά κάνουμε αραιώματα τόσο φύλλων, ανθέων ώστε να υπάρχει καλός αερισμός μέσα στα φυτά για την αποφυγή ασθενειών. Επίσης καθαρίζουμε παλιά και ξερά φύλλα και ταξιανθίες για τους ίδιους λόγους.

Άρδευση: Υψηλές ανάγκες σε νερό, πρέπει να υπάρχει πολύ καλή σχετική υγρασία πάντα αλλά επίσης είναι επιρρεπής στην υπερεπάρκεια νερού. Η απόδοση επηρεάζεται σημαντικά με ελλείψεις νερού. Δεν πρέπει να έρχεται το νερό σε επαφή με το φυτό γιατί σε έντονη ηλιοφάνεια δημιουργούνται καψίματα.

Προτείνετε το πότισμα με σταγόνα για αποφυγή ασθενειών φυλλώματος σε σχέση με τον καταιονισμό, για κήπους πότισμα σε αυλάκια αλλά να μην έρχεται σε επαφή το νερό με το φυτό. Τελικά ο τύπος άρδευσης θα εξαρτηθεί από τους ακόλουθους παράγοντες, διαθεσιμότητα του υπάρχοντος εξοπλισμού, ποσότητα και ποιότητα διαθέσιμου νερού, κόστος (πετρέλαιο, ρεύμα κτλ.) κ.α.

Εχθροί: Αφίδες, θρίπες, αλευρώδεις, τετράνυχος, αλευρώδεις, νηματώδεις κ.α. Θα αναφερθούμε ειδικότερα σε επόμενο άρθρο. Αλλά υπάρχουν τόσο συμβατικά όσο και βιολογικά φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, καλό είναι να γίνονται έγκαιροι ψεκασμοί με την καθοδήγηση του τοπικού γεωπόνου.

Ασθένειες:  Περονόσπορος δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, φυτόφθορές, Ωίδιο με ιδιαίτερα προβλήματα, Βοτρύτης κ.α. Και πολλές ιώσεις CMV, WMV. Θα αναφερθούμε ειδικότερα σε επόμενο άρθρα. Αλλά υπάρχουν τόσο συμβατικά όσο και βιολογικά φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, καλό είναι να γίνονται έγκαιροι ψεκασμοί με την καθοδήγηση του τοπικού γεωπόνου.

Συγκομιδή: Η συγκομιδή  για την φραουλιάς γίνεται περίπου 60 με 80 ημέρες μετά την μεταφύτευση της άνοιξης και γίνεται σταδιακά, για τις μεταφυτεύσεις του φθινοπώρου παίζουν πολλά ρόλο αλλά αναμένουμε από αρχές άνοιξης έναρξη παραγωγής. Με μεγάλη προσοχή, συλλέγονται οι καρποί ώστε να έχουν το κατάλληλο μέγεθος και χρώμα για εκεί που θα το διατεθούν. Αποφύγετε τα χτυπήματα κατά την συγκομιδή υποβαθμίζουν το προϊόν. Η συγκομιδή γίνεται τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες (εντονότερο άρωμα) αναλόγως τον βαθμό ωριμότητας που ζητάει ο αγοραστής και αυτό σχετίζεται με την άμεση η όχι διάθεση.

Η συγκομιδή της φραουλιάς για την νωπή αγορά γίνεται περίπου 50-80 μέρες από την μεταφύτευση και η διάρκεια συγκομιδής μπορεί να είναι έως 2-3 μήνες όπου κατατάσσονται σε ποιότητες και διατίθενται στην αγορά.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν άρθρα με αρωματικά φυτά, κηπευτικά

Exit mobile version