Καλλιεργητικές Τεχνικές

Κήπος: Λαχανικά που μπορούν να μεγαλώσουν στην σκιά

Δεν θα ήταν ωραίο να είχαμε όλοι τις ιδανικές συνθήκες στους κήπους μας ή στα μπαλκόνια όπου θα τα <έβλεπε> ο ήλιος 10 ώρες και παραπάνω την ημέρα. Όμως η πραγματικότητα είναι άλλη κτίρια, φράχτες, τέντες, δέντρα εμποδίζουν το φως του ήλιου. Δεν βλέπετε αντιφατικό ένα δέντρο το οποίο αγαπάμε το καλοκαίρι γιατί μας δροσίζει να μας εμποδίζει το φως στο μέρος που έχουμε για να φυτεύουμε τα λαχανικά μας. Πρέπει να προσαρμοστούμε.

Εδώ θα σας δώσουμε ελπίδα και εσείς με κήπους χωρίς επαρκή φωτισμό μπορείτε να έχετε κήπους παραγωγικούς. Χρειάζεται καλός σχεδιασμός, κατάλληλη επιλογή φυτών. Δεν θα είναι το ίδιο αποδοτικός αλλά θα είναι αξιοπρεπές παραγωγές.

Πρώτα πρέπει να καθορίσουμε το είδος της σκιάς.

Σκιά από δέντρα

Σε αυτήν την περίπτωση το φως φιλτράρεται από τα δέντρα και οι ακτίνες του ήλιου περνούνε από τα δέντρα στα φυτά μας που είναι στον κήπο μας. Αυτό ισοδυναμεί περίπου 5 με 6 ώρες ηλιοφάνεια για τα φυτά μας.

Πολλά λαχανικά μπορούν να καλλιεργηθούν σε αυτές τις συνθήκες χωρίς να είναι όμως το ίδιο παραγωγικά.

Όμως το φθινόπωρο που τα φυλλοβόλα ρίχνουν τα φύλλα τους θα μπορεί να περνά πιο εύκολα το φως του ήλιου, άρα θα μπορείτε ευκολότερα να καλλιεργήσετε τότε όλα τα λαχανικά της εκείνης εποχής.

Σκιά από εμπόδια κάποιες ώρες την ημέρα

Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε περίπου 2 με 4 ώρες ηλιοφάνεια. Συνήθως τέτοια κατάσταση έχουμε στα μπαλκόνια μας ή σε ανήλιους κήπους. Το πρωί ή το απόγευμα ηλιοφάνεια το υπόλοιπο της ημέρας δεν το βλέπει ο ήλιος.

Σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να καλλιεργήσουμε κάποια φυλλώδη και κάποιες ρίζες

Σκιά όλη την διάρκεια της ημέρας.

Σε αυτήν την περίπτωση ο κήπος είναι σε σκιά  όλη την ημέρα και είναι δύσκολη η καλλιέργεια λαχανικών αλλά όχι ακατόρθωτη.

Φυτά που αντέχουν σε τέτοιες καταστάσεις είναι η μέντα.

Ιδέες για την κηπουρική σε μερική ή πλήρη σκιά

Μην απογοητεύεστε αν έχετε σκιά απλά πρέπει να προσαρμοστείτε στις συνθήκες που επικρατούν στον κήπο σας ή στο μπαλκόνι σας. Οι πιο δημοφιλείς καλλιέργειες όπως η ντομάτα και τα αγγούρια χρειάζονται 8-10 ώρες φως άρα δεν μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε τα συγκεκριμένα είδη.

Έδαφος: Το χώμα σας θα πρέπει να είναι εμπλουτισμένο με τα απαραίτητα θρεπτικά. Τα φυτά σας θα έχουν έναν δύσκολο παράγοντά την έλλειψη απαραίτητου φωτος για αυτό βοηθήστε τα, πρέπει να το ενισχύσετε με κομπόστ ή κοπριά.

Πρέπει να σχεδιάσετε έτσι το πότισμα γνωρίζοντας ότι στα σκιερά μέρη απαιτούν λιγότερο νερό και ειδικά αν το χώμα σας είναι βαρύ (αργιλώδη), πρέπει να είστε προσεχτικοί με το νερό για να μην έχετε δημιουργία ασθενειών.

Μεταφύτευση: Μία λύση είναι η σπορά σε σπορεία και η μεταφύτευση έτοιμων φυτών σε σκιερούς κήπους. Αυτό μας βοηθά στο να έχουμε αναπτυγμένα δυνατά φυτά που μεταφυτεύουμε και όχι ασθενικά.

Στα μπαλκόνια να μετακινείτε τις γλάστρες στα ηλιόλουστα σημεία.

Βάψιμο Τοίχων που είναι κοντά στους κήπους με χρώμα λευκό. Μία πρακτική για να <φωτίσει> ο κήπος μέσω της αντανάκλασης.

Καλλιέργειες που μπορούν να καλλιεργηθούν με λίγες ώρες ηλιοφάνειας

  • Τα φασόλια ( 2 με 4 ώρες ηλιοφάνειας) το καλοκαίρι αναπτύσσονται καλούτσικα σε σκιερά μέρη και έχουν πολύ καλή ανθοφορία το καλοκαίρι.
  • Υπάρχουν κάποιες ποικιλίες ντομάτες για ψυχρά κλίματα και αυτές έχουν πολύ λιγότερες ανάγκες σε φως, αναζητήστε τες στο διαδίκτυο.
  • Φυλλώδη (μαρούλια). Πολλά φυλλώδη έχουν πολύ καλή συμπεριφορά και είναι εξίσου παραγωγικά και με λίγες ώρες ηλιοφάνεια 2 με 3 ώρες ειδικά τα σγουρά μαρούλια σε σχέση με τα ίσια μαρούλια που χρειάζονται παραπάνω. Αυτά τα φυτά έχουν σαν ιδανικές συνθήκες το φθινόπωρο και την άνοιξη όπου οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές, στην πραγματικότητα το καλοκαίρι αρέσκονται μόνο σε σκιερά σημεία.
  • Παντζάρια και παντζαρόφυλλα όπως και άλλα ριζώδη φυτά μπορούν να αντέξουν σε μερική σκιά με 2 με 4 ώρες ηλιοφάνεια την ημέρα.
  • Αλλά λαχανικά που μπορούν να αναπτυχθούν με λίγες ώρες ηλιοφάνεια (4-5 ώρες) είναι το μπρόκολο, σπαράγγι, λάχανο, καρότο, αντίδι, σέσκουλο, σκόρδο, πράσο, πατάτα, κρεμμύδι, σπανάκι, ραπανάκι, πολλά βότανα κ.α

Καλή επιτυχία και μην το βάζετε κάτω αν ο κήπος σας δεν είναι φωτεινός.

Απάντηση