Geoponoi.Gr

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια τομάτας στον κήπο

Η τομάτα είναι από τις πιο κορυφαίες επιλογές των καταναλωτών τόσο το καλοκαίρι για την σαλάτα τους όσο και για την δημιουργία σαλτσών. Μια δημοφιλής καλλιέργεια στους κήπους με πολλές προσδοκίες από τους καλλιεργητές στο να φτιάξουν την καλύτερη τομάτα απαλλαγμένη από εχθρούς και ασθένειες και όταν την τρώνε να είναι ζουμερή ώστε να δροσίζονται το καλοκαίρι ακόμα και την ώρα που κάνουν τις άλλες εργασίες στον κήπο.

Πώς να μεγαλώσουμε τις τομάτες;

Μια σχετικά εύκολη καλλιέργεια αλλά πρέπει να της δώσουμε την κατάλληλη προσοχή διότι έχει πολλούς εχθρούς και ασθένειες που την επιτίθενται. Αν δεν έχετε δει το άρθρο για την καλλιέργεια της τομάτας πατήστε εδώ.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα απαντήσουμε κάποιες από τις ερωτήσεις σας για την καλλιέργεια της τομάτας.

Είναι καλύτερα να πάρω έτοιμα φυτά ή να φτιάξω δικά μου φυτά;

Όλα έχουν να κάνουν με τον χρόνο σας. Ο κήπος είναι μια επιπλέον εργασία που απαιτεί προσοχή και χρόνο, αν έχετε χρόνο τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο θα σας προτείναμε να κάνετε τα δικά σας σπορεία, όπου θα πρέπει να επιλέξετε τις ποικιλίες η τα υβρίδια της αρεσκείας σας.

Αν δεν έχετε χρόνο μην στεναχωριέστε δεν σας κάνει χειρότερους κηπουρούς θα πάρετε έτοιμα φυτά από το εμπόριο, όμως θα πρέπει να επιλέξετε ένα καλό φυτώριο όπου θα τηρεί όλους τους κανόνες υγιεινής ώστε να έχετε υγιή φυτά απαλλαγμένα από αρρώστιες.  

Ποια είναι η καλύτερη ημερομηνία για την μεταφύτευση της τομάτας;

Όπως αναφέραμε και στο άρθρο για την καλλιέργεια της τομάτας, η τομάτα είναι φυτό του καλοκαιριού επομένως είναι πολύ ευαίσθητο σε παγετούς. Πρέπει να περάσουν οι παγετοί και μετά να αρχίσουμε να μεταφυτεύουμε τα νεαρά  φυτά στο στον κήπο. Η μεταφύτευση της τομάτας γίνεται κυρίως τα τέλη Απριλίου με μέσα Μαΐου όπου επίσης η θερμοκρασία εδάφους  είναι πάνω από 13 ° C.

Σε τι βάθος να κάνω την μεταφύτευση;

Η τομάτα πρέπει να κάνει καλό ριζικό σύστημα για αυτό σκάβουμε και δημιουργούμε μια  βαθιά τρύπα όπου βάζουμε το φυτό.

Όσο αναφορά την λίπανση για τον κήπο τοποθετούμε κομπόστ, τύρφη, κοπριά κ.α. Προσθέτουμε κάποιο βιολογικό λίπασμα που έχουμε φτιάξει εμείς η του εμπορίου. Οι θέσεις φύτευσης πρέπει να βλέπουν ήλιο 10-12 ώρες την ημέρα.

Τι ποικιλία να βάλω;

Η απάντηση εδώ είναι πολύ υποκειμενική όποια τομάτα σας αρέσει να τρώτε. Μπορείτε κάποια χρόνια να βάζετε 2-3 διαφορετικές ποικιλίες να βάλετε και να επιλέξετε ποια ταιριάζει στις προτιμήσεις σας και προσαρμόζετε στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής σας. Εμείς προτιμάτε τις ποικιλίες που κάνουν μεγάλες ζουμερές τομάτες. Όλες οι ποικιλίες έχουν προδιαγραφές πριν αγοράσετε σπόρο ή φυτά ρωτήστε να σας πούνε. Υπάρχουν ποικιλίες που προορίζονται για σαλάτα και άλλες για σάλτσα.

Χρειάζονται όλες οι τομάτες στήριγμα;

Όχι όλες οι τομάτες δεν χρειάζονται στήριξη, υπάρχουν ποικιλίες οι αναρριχώμενες που τις στηρίζουμε και οι νάνες ή κοντές κυρίως που προορίζονται για σάλτσα όπου και δεν χρειάζονται υποστύλωση (πολλοί κηπουροί για καλύτερα αποτελέσματα τις υποστυλώνουν και αυτές) .  

Πώς να ποτίζω;

Η καλύτερη μέθοδος είναι η σταγόνα γιατί δεν βρέχονται τα φύλλα και γίνονται πηγή ασθενειών. Αν πάλι έχετε κάποιο λάστιχο προσαρμόστε το να ρίχνει με μικρό ακροφύση ώστε να μην βρέχονται τα φύλλα. Για να είναι ζουμερές οι τομάτες θέλουν και την ανάλογη υγρασία τα φυτά, όχι όμως μεγάλες ποσότητες νερού, συχνότερα ποτίσματα μικρότερη ποσότητα νερού. Ένα από τα συνηθισμένα λάθη είναι να χάσουμε κάποια ποτίσματα το καλοκαίρι και το φυτό να ζοριστεί και είναι λογικό να φτάσει την ανθοφορία του στο τέλος της, για αυτό συχνά ποτίσματα για να κρατήσουμε όσο μπορούμε την ανθοφορία.

Τι να κάνω για τις ασθένειες και τους εχθρούς;

Τακτικός έλεγχος των φύλλων κάθε μέρα για ασθένειες στο φύλλωμα και τυχόν εντοπισμό τέτοιων φύλλων τα αφαιρούμε αμέσως για να μην έχουμε εξάπλωση. Επίσης άμεσος εντοπισμός των εχθρών της καλλιέργειας. Όταν προλαβαίνουμε μια ασθένεια στην αρχή της δεν την αφήνουμε να εξαπλωθεί. Χρησιμοποιούμε βιολογικά φυτοπροστατευτικά σκευάσματα είτε φτιάχνοντας τα μόνοι μας είτε τα αγοράζουμε από το εμπόριο.

Μετά το πέρας της καλλιέργειας τι κάνω;

Απομακρύνουμε όλα τα φυτικά υπολείμματα το συντομότερο δυνατό μετά το πέρας της καλλιέργειας γιατί ενδεχομένως να είναι φορείς ασθενειών και εχθρών.

Καλή επιτυχία και να βγάλετε ζουμερές νόστιμες τομάτες

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα:

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της μελιτζάνας στον κήπο

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της αγγουριάς στον κήπο

Συχνά προβλήματα της κολοκυθιάς που συναντάμε στον κήπο

Exit mobile version