Αρχικά πρέπει να ορίσουμε την βιολογική γεωργία: είναι ένα σύστημα (διαχείρισης) ολιστικό που αποφεύγεται ή εισροή συνθετικών σκευασμάτων (λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.α). Ο στόχος της βιολογικής γεωργίας είναι η μη μόλυνση του περιβάλλοντος, καθαρότερα νερά, την αειφόρια, σεβασμός στους ανθρώπους που κατοικούν στην ύπαιθρο, υγιή ισορροπία μεταξύ της φύσης και της γεωργίας, βιώσιμο περιβάλλον κ.α
Όταν μιλάμε για βιολογική καταπολέμηση εννοούμε σκευάσματα που φτιάχνουμε ή του εμπορίου τα όποια προέρχονται από την <φύση> και όχι συνθετικά. Δεν σημαίνει ότι δεν είναι τοξικά για τους οργανισμούς στόχους απλά δεν έχουν μεγάλη υπολειμματική δράση, ο τρόπος παραγωγής τους είναι φυσικός και ενδεχομένως η αποτελεσματικότητα τους στους εχθρούς στόχους να είναι μικρότερή από τα συμβατικά εντομοκτόνα.
Αζαδιραχτίνη
Το φυτό Neem αυτοφυές τροπικό φυτό (Azadirachta indica) προερχόμενο από την Κεντρική Ασία (Ινδία), πολύ γνωστό από τους ανθρώπους εκεί όπου το χρησιμοποιούσαν για πολλούς λόγους από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, για την χρήση του στην αρωματοποιία-κοσμετολογία και για τις εντομοκτόνες ιδιότητες του. Γίνεται ένα μεγάλο δέντρο με πολύ μεγάλη ανάπτυξη και είναι πολύ ανθεκτικό χρειάζεται όμως τις κλιματολογικές συνθήκες τροπικών περιοχών.
Δύο ουσίες που προέρχονται από το φυτό είναι η Αζαδιραχτίνη και το υδρόφοβο εκχύλισμα του λαδιού του φυτού που και τα δύο βρίσκονται κυρίως στους σπόρους του δέντρου Neem αλλά και σε άλλα μέρη του φυτού. Το φυσικό έλαιο περιέχει και τις δύο ουσίες, η βιομηχανία επεξεργάζεται κυρίως με αλκόολη το έλαιο και διαχωρίζει την αζαδιραχτίνη με το υδρόφοβο εκχύλισμα του λαδιού προερχόμενο από το Neem.
H αζαδιραχτίνη έχει εντομοκτόνες ιδιότητες όσο και εντομοαπωθητικές. Για το υδρόφοβο εκχύλισμα του λαδιού έχουν αναφερθεί μυκητοκτόνες ιδιότητες.
Τρόπος δράσης; Δρα ως ρυθμιστής ανάπτυξης των εντόμων και παρεμποδίζει την παραγωγή εκδυσόνης. Επίσης προκαλεί βλάβες στο πεπτικό σύστημα των εντόμων, αντιτροφικές ιδιότητες και απενεργοποιεί τα αισθητήρια όργανα για αυτό και έχει απωθητικές ιδιότητες.
Εγκρίσεις και Χρήσεις: Γενικά για να χρησιμοποιήσουμε ένα εμπορικό σκεύασμα πρέπει να έχει έγκριση για την βιολογική καλλιέργεια (να το αναγράφει στην ετικέτα). Επίσης και για τον κήπο σε κάποιες χώρες χρησιμοποιείτε αυτή την στιγμή στο εμπόριο από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχει στην Ελλάδα σκεύασμα με έγκριση για ερασιτεχνική χρήση με αυτή την δραστική.
Υπάρχουν σκευάσματα αζαδιρακτίνης και έχουν έγκριση σε πολλά λαχανικά, δέντρα και καλλωπιστικά για επαγγελματική χρήση. Το κάθε σκεύασμα έχει έγκριση για συγκεκριμένες καλλιέργειες. Υπάρχουν σκευάσματα που έχουν έγκριση στα κύρια λαχανικά και καρποφόρα δέντρα. Ρωτήστε το τοπικό γεωπόνο για να σας ενημερώσει.
Να διαβάζετε την ετικέτα καλά, εκεί μας λέει το κάθε σκεύασμα πώς να το χρησιμοποιούμε, την δοσολογία που θα βάλουμε, τις ώρες που θα το ψεκάζουμε και επίσης μετά τον ψεκασμό μας σε πόσες ημέρες μπορούμε να κόψουμε τους καρπούς. Τα περισσότερα σκευάσματα αναφέρουν ότι μπορούμε να κόψουμε στις 3 με 7 ημέρες αναλόγως την καλλιέργεια μετά τον τελευταίο ψεκασμό. Επίσης στην ετικέτα αναφέρει τους τρόπους προφύλαξης και τι ενέργειες να κάνετε αν έρθετε σε επαφή με το φάρμακο.
Τρόπος εφαρμογής: Καλό λούσιμο των φυτών με το ψεκαστικό διάλυμα ακόμα και κάτω από τα φύλλα.
Έντομα στόχοι: Αφίδες, δορυφόρος, σκουλήκια (προερχόμενα από λεπιδόπτερα πράσινο σκουλήκι ,tuta), αλευρώδεις, δορυφόρος, τζιτζικάκια, κοκκοειδή κ.α. Για τα έντομα μη στόχους δεν υπάρχουν πολλές αναφορές ακόμα αλλά θεωρείτε ότι έχει μικρές επιδράσεις.
Ιδιαίτερη προσοχή στην χρήση των φυτοφαρμάκων και ότι απορία έχετε επικοινωνείτε με τον τοπικό γεωπόνο
Αν το είχαμε στην Ελλάδα το φυτό ίσως να προτείναμε κάποια μέθοδο για να το παρασκευάσετε μόνοι σας.
Καλή Επιτυχία με υγιή Φυτά
photo: pixabay